Vi har inte råd att göra fel!

STOPP!!! (bilden är från Messenger)

STOPP!!!
(bilden är från Messenger)

Om vi föräldrar inte börjar ta barnens signaler på allvar så kommer de att falla!
Om skolan inte lyssnar på föräldrar som signaler att barnen inte vill/klarar av att vara i skolan så kommer barnen att sluta gå till skolan. Det hände oss och det händer tyvärr många!

Föräldrar som säger till skolan att barnet inte klarar av att vara i skolan blir bemötta med misstro istället för förståelse. De blir ifrågasatta med kommentarer som ”Det är din uppgift att se till att ditt barn är i skolan! Det kan väl inte vara så svårt?”, ”Du måste vara hårdare mot ditt barn! Markera!”, ”Felet måste ligga i hemmet!”…

Detta leder till att föräldrar, av rädsla för att bli anmälda till Socialtjänsten, pressar och stressar sina barn över deras förmåga. Trots att de vet vad just deras barn egentligen behöver – vila! Och en anpassad skolmiljö!

Felet ligger inte hemma! Det ligger i en dåligt anpassad skolmiljö. Det finns ingen förståelse i samhället för att barn kan behöva vila. Men det är klart att de kan behöva vila! De befinner sig i ett stort sammanhang med många människor, aktiviteter, övergångar och intryck hela dagen. Efter det förväntas de även ofta jobba hemma med läxor.

Sen när hemmasittandet är ett faktum får vi föräldrar stånga oss blodiga för att få hjälp och för att förklara och försvara oss. Vi blir bollade hit och dit i jakten på hjälp och ingen vill riktigt ta ansvar för att skolmiljön och alla krav har bränt ut våra barn.

Ett hemmasittande barn har svårt att lämna hemmet. Därför blir förslag som undervisning på biblioteket, möten hos psykologen osv. oöverstigliga krav. Dessa barn behöver mötas i hemmet.

Denna kamp gör att vi föräldrar kraschar. Vi orkar inte. Vi jobbar med anpassningar i hemmet, försöker hinna med syskonen, söker information och hjälp ÖVERALLT. Går på otaliga möten. Ringer vi till LSS säger de att skoltid är skolans ansvar. Pratar vi med skolan säger de att det inte finns tillräckligt med resurser och pengar.

Tänk om man gjorde rätt från början? Tänk om skolan hade lyssnat på oss och anpassat (trots att vårt barn ännu inte hade en diagnos på pappret men nu har fått det). Tänk om vi direkt hade fått det stöd vi behöver.

Då hade risken för hemmasittande varit mindre och vi föräldrar hade inte kraschat. I en familj där en negativ spiral sätter igång är det lätt att flera i familjen börjar må dåligt. Både jag och maken är sjukskrivna för utmattning. Jag heltidssjukskriven och maken deltidssjukskriven. Detta hade inte behövt hända.

Nu befinner vi oss i en situation då vår hemmasittare sakta börjar komma tillbaka till skolan efter ett år hemma men ett av våra andra barn börjar må dåligt och visar stressymptom. Vi känner oss återigen pressade av samhället och känner att vi måste tvinga vårt barn till skolan. Annars är vi ju dåliga föräldrar och kan bli anmälda till Socialtjänsten igen.

Men STOPP! NEJ!
Den här gången ska jag våga säga ifrån. Jag ska lägga ansvaret på skolan. Jag ska vara tydlig med att jag vet vad mitt barn behöver!

Vi har inte råd att göra fel!

Annons

15 kommentarer

Under Diagnos, förälder, Hemmasittare, Skola, Stress

15 svar till “Vi har inte råd att göra fel!

 1. Gud vad rätt du har. Stångar mig blodig just nu och orkar inte ens jobba. Är hemma, ska börja jobba 50% nästa vecka. Idag är ingen bra dag och jag vet inte om jag kommer att fixa det nästa vecka. Stå på dig i det du gör. Jag signalera till skolan innan jul. De tog det inte på allvar, nu är dottern som går i nian så stressad att hennes närminne knappt fungerar. Då kan hon ju heller inte lära sig något i skolan. Tack för en underbar, känna igen sig blogg. Precis vad jag behöver. Kram Carina

  Gilla

 2. Kattis

  Tack för att du skriver. Jo, så är det även här. En hemmasittare som kraschade rejält i början av höstterminen och ett syskon som nu vägrar gå till skolan efter jullovet. Trots att jag signalerade redan i september att det var tufft för lillebror, och sedan har fortsatt berätta för skolan att han inte orkar. Skolan suger, är både barnens och min diagnos på situationen.

  Gilla

 3. Ping: Vissa dagar… | supermamsen

 4. Ping: Jag får panik! | supermamsen

 5. Ping: Jag måste tänka om! | supermamsen

 6. Ping: Tack! | supermamsen

 7. Ping: ”Vad går du på egentligen?”’ | supermamsen

 8. Ping: Jag är starkare nu! Vi har inte råd att göra fel! | supermamsen

 9. Ping: Varför litar ”folk” inte på oss? | supermamsen

 10. Ping: Svårt med maten | supermamsen

 11. Ping: Ska vi köra en dålig repris? Nej! Vi stoppar och kör ett nytt bättre avsnitt! | supermamsen

 12. Annette Jansson Garcia

  Ännu ett mycket bra inlägg av dig. Vi sitter i samma sits.
  Vad håller på att hända i skolans värld. Vi fick till elevassistent i skolan 4-6an
  Då var i alla fall barnet i skolan från och till. Men sen i 6:an så skulle de
  till varje pris sätta betyg under hösten och vad händer då, De försöker pressa och se vad barnet kan. Skolan lyssnade inte, vi tycket inte betygen var viktiga , det viktigaste var att han kom till skolan. Detta resulterad till att det inte blev någon skola under vårterminen. Lyssna på oss föräldrar, ställ mindre krav. ha elevassistenter, hjälp så känner sig trygga.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.