”Men C kan väl inte ha en diagnos!?”

Du kan inte se "sprickan" i C men den finns där! Med för mycket krav/stress så spricker den!

Du kan inte se ”sprickan” i C men den finns där!
Med för mycket krav/stress så spricker den!

Vid flera tillfällen när jag har berättat för någon om att C nu har fått diagnosen högfungerande autism (asperger, ASD) så blir jag bemött med ”Men C kan väl inte ha en diagnos!?”

Efter det brukar det komma en lång utläggning om varför de inte tror att C har en diagnos. Jag vet inte om de gör detta för att jag ska känna att mitt barn är ”normalt” eller om de själva tror sig vara experter på autism. Dessa kommentarer provocerar mig. Det känns som de säger ”Skyll inte på en diagnos att ni inte lyckas få iväg ert barn till skolan!”. Jag känner mig misstrodd och provocerad.

Kommentarer brukar t ex vara:
”C tycker ju om att kramas och gosa! Hen gillar närhet! Det gör ju inte autister!”
Jaha… den personen generaliserar och vet hur ALLA autister är. Då måste alltså den personen tro sig veta hur ALLA ANDRA MÄNNISKOR är också eftersom autister är olika individer/unika precis som andra människor! Eller gillar alla icke-autister närhet?

”C tar ju ögonkontakt!”
Ja, det gör hen. Precis som vissa människor som inte är autister INTE gör det.

”C är ju så duktig motoriskt! Hen kan ju göra volter, gå på händer och kicka med bollen hur många gånger som helst! Sånt brukar inte autister vara bra på!”
Jaså inte? Jag vet många som inte är autister som inte är duktiga motoriskt. De kanske har autism då. Eller?

”C är ju så social och tycker om att träffa kompisar!”
C är social via nätet. Skypar och spelar. Ibland träffar hen kompisar IRL men det tar mycket energi.  Jag vet många som inte är autister som inte är speciellt socialt kompetenta. C kan åka till simhallen men det krävs mycket planering. Hen måste veta vad hen ska göra av nyckeln osv. Och hen är helt slut ett par dagar efter.

”C är ju så verbal!”
Ja, hen pratar mycket. Framförallt om spelandet som är hens specialintresse. Om annat pratar hen inte så mycket. Dock är hen trevlig och artig och bra mycket trevligare än många utan diagnos. Eller har de diagnos kanske…?

Jag är väldigt trött på att försvara mitt barns diagnos. Jag är trött på att ”folk” generaliserar.
C har en diagnos för att C har en funktionsnedsättning som har orsakat problem i hens liv. Hen blev utmattad i en icke anpassad skola.

C är stresskänslig, kravkänslig, oflexibel och har en stor energiförbrukning på saker som är tillsynes lätta för andra. C har svårt med förändringar. Det kan bli kaos om något inte blir som hen har tänkt sig. Att få C att duscha kan vissa dagar vara ett oöverstigligt krav. Att få C att göra flera saker samma dag ( t ex skola och läkare) kan stressa C så mycket att inget blir av.

Om du träffar C i en kravlös situation kan hen sitta och prata, titta i ögonen och le. Du ser inte hela C då. Precis som vi inte ser hela dig. Autism är osynligt!

Tro mig jag vet att hen har autism! Du behöver inte ifrågasätta det! Fråga mig istället hur du kan möta C för att hjälpa hen och hur du kan stötta vår familj!

Annonser

38 kommentarer

Under autism, Diagnos, förälder, Förståelse, Hemmasittare

38 svar till “”Men C kan väl inte ha en diagnos!?”

 1. Camilla

  Asså , du skriver så bra och träffande exakt vad jag tänker , jag har ju också ett motorisk, titta i ögonen ( när hen vill) , pratande och umgås med kompisar (ibland) men som suger energi autistiskt barn.

  Samma här med frågor som , har hen fått det nu eller….
  eh nej , du vet att vi har gått på BUP i 7 år kanske just av den anledningen.
  Eller det kanske är därför vi inte orkat bjuda tillbaka på middag eller Nej det är inte så bra idé att ni tar med några andra personer på festen så där i sista minuten. Eller kanske därför jag tackat Nej till storafamilje fester firandes med massor av andra människor etc etc etc . Tro inte att jag inte vill , för jag tycker det är roligt och ibland kommer jag med själv.

  Skall ni hänga med på sjön , – vilka kommer , det vet vi inte Nej Tack .
  Det är inte för att vi är snorkiga och inte kan umgås med vem som helst utan helt enkelt ett måste att veta hur många , vilka, när, varför och hur länge för att vi hela familjen skall göra något med andra och den gången det lyckas är jättetrevligt och ni kanske inte märker av hens svårigheter men det kostar skall ni veta det kan kosta flera dagar,,,,,,,

  Det är sådant som folk i allmänhet inte vet ,och jag måste bli bättre på att förklara
  Ha det bra på din nya ”fria” tid 😉 Kram Camilla
  skall strax stänga ner och inte läsa något om NPF förrän i kväll om hen somnar i tid vill säga,,,,

  Gilla

 2. Charlotte

  Återigen så träffsäkert du skriver… Känner så igen mig gällande vår nu 17 åriga dotter… Inte kan väl hon… T o m av släkten känner jag misstron och får ibland kommentarer att vi curlar hen.

  Gilla

 3. Det här kunde nästan min mamma ha sagt. Jag är visserligen rätt flexibel nu, det var värre att vara en minut efter schemat än att lägga in många, många flextimmar per dygn. Man lär sig mycket specialare på 29 år. Diagnosen fick jag som 28 år och jag är glad över mammas insikt i min problematik kommer till nytta i skolan där hon jobbar.

  Stå på er mammor, pappor och vänner – ni är fantastiska!

  Mvh,
  Kajsa – som flexar livet när många flexar arbetet.

  Gilla

 4. Jenny

  Precis så har vi det här, men vi har inte fått nån diagnos mer än drag av autism för två år sen. Men inget har liksom blivit bättre sen dess snarare sämre. Men som för er är det nog bara vi och våra närmaste som ser / förstår hur det är.
  Krav går ej, skola går ej, dator går bra, som du säger helt slut efter badhuset men tror jag han själv insett det nu så nu kommer vi aldrig iväg dit längre vilket inte var några problem förut. Går bra att prata om det som intresserar som djuren vi har och spelen, men en vanlig konversation med vår tonåring omöjligt. Förhandlar, förhalar, får sin vilja igenom.
  Men alltid varit duktig i skolan hängt med och aldrig stört någon. Alltså inget problem.., ? Men nu då när det inte längre går., har vi pressat alldeles förlänge för mycket.. Jag förstår såväl hur du menar.
  Har du fått till nån egentid! Så du inte glömmer det! Själv var jag nyss ute ned katten i 1 timme alldeles för mig själv. Skönt faktiskt! Ta hand om er.

  Gilla

 5. Frufreij

  Åå allt detta känner jag så väl igen, men min dotter har inte fått någon utredning för att hon sköter sig i skolan. Hon sköter sig så bra att när hon kommer hem faller hon när hon kommer innanför ytterdörren . Inte bara i skolan hon är så skötsam av sig utan var hon än är så bli det likadant, även när hon är hos son farfar o farmor.

  Vi har försökte , jag o hennes pappa att få en utredning och när allt började fick vi gå till en BVC barnpsykolog , efter att hon hade varit på dagis för att kolla in dottern ( hon var inte på dagis många timmar ) säger hon i sin bedömning att dottern kunde inte ha Aspergers för att hon är för social, har inget emot beröringar mm och ända anledningen jag vet där var för att de var jag som kanske behövde hjälp istället som att jag tog mina problem via dottern ( jag har redan en kontakt på Psyk och jag har AS högfungerande med adhd) .

  Gilla

 6. Ping: Vårt liv ligger i andras händer! | supermamsen

 7. Ping: Vissa tycker att jag curlar! Det skiter jag i! | supermamsen

 8. Tack för så bra kommentarer på så okunniga uttalanden.
  Jag har som jag ser det haft tur i oturen att inte ha så mycket kontakt med släkt och vänner…lugnet finns liksom gratis. Visst saknar jag samvaron ibland men kommer genast på i samma mening att mitt (nu 19-åriga ”barn”) är viktigast och jag fullständigt ski…er i vad andra tycker eller tror. Vi kämpar på för att hitta en bra strategi i allt för att vuxenlivet ska bli så bra som möjligt.

  Var rädd om Er och gör det ni behöver.
  Hälsningar
  Helena

  Gilla

 9. Ping: Jag måste orka! Men hur? | supermamsen

 10. Ping: Jag gjorde nog fel igår… Kanske… | supermamsen

 11. Ping: Tack! | supermamsen

 12. Ping: Ojämn | supermamsen

 13. Ping: Bristande föräldraförmåga? Nej! Vi är superföräldrar! | supermamsen

 14. Eva

  Känner igen oss på pricken. Skola, Lss, Bup, Soss, Hab etc brukar säga att det största problemet med mitt barn är att hen är så kompetent att andra inte förstår hens stora problematik. Därför blir insatserna fel eller beviljas inte, miljöanpassningarna otillräckliga och det får riktigt allvarliga konsekvenser. Hela uppväxten har de sagt att jag måste ställa högre krav på hen, att jag ansöker om onödiga insatser osv. Det har kostat för hela familjen men framför allt för mitt fina barn som sjunk djupt ned i blytungt vatten under många år med förlorade skolgång, ungdomstid, en stor del av barndomen, alla kompisar och relationen till familjen havererade. Som ung vuxen kämpar hen nu med att återta livet. Jag hoppas att hen blir tagen på allvar i fortsättningen, för annars arma psykologer, handläggare, förvaltningschefer eller vad ni kommer att tituleras som, ni som hen kommer att möta, så kommer det stå en utvilad och kompetent npf-morsa bakom hen med hela arsenalen av tidigare strider med er och som nu vet hur ni ska bemötas.

  Gilla

 15. Ping: Underbara vår! Jag vill kunna slappna av och njuta! | supermamsen

 16. Ping: Hänt i veckan | supermamsen

 17. Ping: Realistiska förväntningar | supermamsen

 18. Ping: Vårt 7-åriga energiknippe och vår trötta 11-åring | supermamsen

 19. Ping: Varför litar ”folk” inte på oss? | supermamsen

 20. Ping: Evigt ifrågasatt | supermamsen

 21. Ping: Andras åsikter! | supermamsen

 22. Ping: Ska vi köra en dålig repris? Nej! Vi stoppar och kör ett nytt bättre avsnitt! | supermamsen

 23. Ping: Mitt barns diagnos kan jag hantera men.. | supermamsen

 24. Ping: Gott Nytt År! | supermamsen

 25. Ping: Ableism | supermamsen

 26. Ping: Utmanande föräldraskap | supermamsen

 27. Ping: Man vet att man är en NPF-förälder när… | supermamsen

 28. Anna Melin

  Tack supermamsen, precis som du beskriver C är O och nu har O också fått sin autism diagnos, så precis som du skriver – alla är individer, alla är olika och svårigheterna syns inte.
  Kram och tack för att jag får läsa om dig och din familj, du ger mig styrka 💕

  Gilla

 29. Ping: Fina stunder  | supermamsen

 30. Ping: ”Du daltar med dina barn!” | supermamsen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.