Ska Sverige ha skolor för att ett land SKA HA skolor eller ska Sverige ha skolor för att alla Sveriges barn ska gå till skolan och få en bra utbildning?

Mitt barn har en aspergerdiagnos (ASD, högfungerande autism) och behöver således mer stöd i skolan än andra barn. Mitt barn fick sin diagnos som 13-åring och hann krascha och bli rejält utmattad i en skola som inte var anpassad efter hens behov. Hen kraschade i 6:an och fick diagnosen sommaren mellan åk 6 och 7.

Som förälder tror och hoppas man att diagnosen ska medföra det stöd som barnet faktiskt behöver för att tillgodogöra sig sin rätt till utbildning. Så är tyvärr ofta inte fallet!

Mitt barn började på en högstadieskola i 7:an hösten 2015. Trots vetskap om hens diagnos och långa skolfrånvaro (nästan hela åk 6) så var det ingen som kom och mötte upp mitt barn första skoldagen. Trots att vi hade bett skolan om det. Hen ringde hem och grät och kände sig förvirrad.

Mitt barn fick i oktober 2015 plats på kommunens ”hemmasittarskola” med barn från hela kommunen med problematisk skolfrånvaro. Inte heller denna skola hade tillräckligt med kunskap och förståelse för mitt barns svårigheter och behov. Men jag måste ändå säga att det var lite bättre än på de andra två skolorna.

Nu har mitt barn fått plats, och börjat på, en resursskola med spetskomptens inom NPF (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar såsom t ex autism, ADHD, ADD). Mitt barn VILL gå till skolan nu efter nästan två år som så kallad hemmasittare! Med rätt bemötande och anpassningar så går det!Jag kommer nu att ge några exempel på hur ”vanliga skolan” hanterade situationer och hur det är på resursskolan. ”Vanliga skolan” kan vara både skolan där mitt barn gick åk F-6, högstadieskolan hen skulle ha gått på i åk 7 och hemmasittarskolan som hen tragglade på i åk 7 istället för högstadieskolan (men målet var att mitt barn skulle tillbaka till högstadieskolan). Jag relaterar till det vi har upplevt nu vid skolstarten och till ett mycket bra föräldramöte på resursskolan där jag fick all information om hur de tänker och arbetar kring våra barn i behov av stöd.

bild våg jpeg

En jämförelse mellan ”vanliga skolan” och resursskolan. (Bilden är från ClipArt)

Jag vet att det finns bra ”vanliga skolor” och jag vet att det finns oerhört många duktiga och superengagerade pedagoger. Men de räcker inte till för att ge våra barn i behov det stöd som behövs och alltför ofta har de bristande kunskap om NPF!

Jag vill betona att det jag skriver inte är en allmän sanning om den ”vanliga skolan” utan en beskrivning av just våra erfarenheter och upplevelser.

LUNCHEN

VANLIGA SKOLAN: De ville att mitt barn skulle gå till matsalen och äta trots att hen tyckte att det var mycket jobbigt. Mitt barn ville ta med sig egen mat och sitta i klassrummet, men fick inte det. Skolan tyckte att barn skulle tränas på det som de upplevde som jobbigt! Detta resulterade i att mitt barn vissa dagar stannade hemma bara för att matsituationen kändes så jobbig.

RESURSSKOLAN: ”Alla barn är olika. Vissa barn äter i vår matsal. Andra väljer att ta med mat från matsalen och sen sätta sig lite avskilt i ett grupprum. Några tar med mat hemifrån. Mat är viktigt så alla gör det som passar dem bäst! För vissa barn kan det vara oerhört jobbigt och ta mycket energi att äta i matsalen.”

PROV

VANLIGA SKOLAN: Mitt barn hade varit hemma från skolan sedan höstlovet i åk 6. Hen gjorde ett skolförsök i mars i åk 6. Första dagen satte skolan mitt barn att göra nationella prov i matte, helt oförberett, trots att jag hade sagt till skolan att det var viktigt att hen fick en lugn start med rimliga krav. Mitt barn gick inte till den skolan mer efter det…

RESURSSKOLAN: ”Vi har prov på skolan. Det är bra att träna på provsituationer. Men man får inte glömma att för vissa elever kan ett prov kännas så jobbigt att eleven stannar hemma den dagen. Vi måste anpassa proven efter varje individ. Vissa elever har till exempel muntliga prov. Ibland får vi dela upp proven i mindre moment över flera dagar.”

LÄXOR

VANLIGA SKOLAN: Vi bad om läxfritt för vårt barn redan i 5:an men hen slapp inga läxor så det var bara att fortsätta pressa och stressa mitt barn med läxan. Hen var så trött efter skolan och bara grät vissa dagar men vi ville ju inte att hen skulle få skäll av läraren.

RESURSSKOLAN: ”Som regel har vi inga läxor. För våra elever så är det tillräckligt att orka med en skoldag. Eleverna behöver återhämtning när de kommer hem. Ibland kan vi ge läxa i samråd med en elev om eleven orkar och vill ha läxa!”
(Läs gärna detta inlägg från bloggen Läxfritt!)

IDROTTEN

VANLIGA SKOLAN: Alla elever måste byta om och duscha! Det är viktigt att de lär sig hur man tar hand om sin hygien.

RESURSSKOLAN: ”Vi uppmuntrar eleverna att byta om och duscha men alla gör det som passar dem bäst. Några kommer med idrottskläder redan på morgonen och har dem på hela dagen. Andra byter om till idrotten men duschar inte. Vissa både duschar och byter om. Idrotten ska var rolig och för många kan ”vägen till” idrotten bli för tuff om man ställer för höga krav.”

ALLMÄNT – ELEVSYN

VANLIGA SKOLAN: Mitt barn blev hemskickat för att hen inte hade ätit frukost, flera gånger. Det var tufft hemma på morgnarna och frukost gick bara inte ibland. Att då skicka hem ett barn som trots ångest hade kämpat sig till skolan är helt absurt!

RESURSSKOLAN: ”Många barn har svårt att få i sig frukost. Vi har morgonfika då vi bjuder på macka och dricka.”

VANLIGA SKOLAN: Ett antal gånger blev mitt barn hemskickad för att hen inte orkade jobba i skolan. Detta trots att morgonen hemma hade dränerat mitt barn på all energi. Att bli hemskickad då ledde ju till ett enormt misslyckande för mitt barn och hen sa ”Det är ingen idé att gå imorgon för jag blir ju hemskickad i alla fall!”

RESURSSKOLAN: ”Våra elever behöver pauser. Det är viktigt att de säger till om de till exempel behöver en pausdag . Då lägger vi in det. De kan också säga till under lektionen om de är trötta så får de gå ifrån en stund med mobilen eller bara vila en stund för att få ny energi. Det är vårt jobb som pedagoger att möta elevernas intressen och hjälpa dem att jobba i sin takt.”
(Läs gärna detta inlägg från Paula Tillis blogg!)

VANLIGA SKOLAN: ”Ditt barn måste gå till skolan varje dag! Det är viktigt att hen lär sig att det är så man gör!” Som om mitt barn inte hade förstått det efter många år i skolan! Jag försökte förklara att mitt barn inte skulle orka det och att det var bättre att vi lade in planerade pausdagar så att hen skulle slippa misslyckas. Skolan sa nej vilket resulterade i flera tuffa bakslag för mitt barn.

"Vanliga skolan" stressade mitt barn för mycket och lät inte hen gå den gröna vägen.

”Vanliga skolan” stressade mitt barn för mycket och lät inte hen gå den gröna vägen.

RESURSSKOLAN: ”Vi börjar i lugn takt. Det är viktigt att barnen känner att de lyckas varje dag och vi går sakta framåt så att de får tillbaka sin ork och sitt självförtroende! Jag tycker inte att ditt barn ska gå varje dag nu i början. Det tar mycket energi från hen att smälta alla nya intryck.”

VANLIGA SKOLAN: ”Ditt barn lever upp till sin diagnos. Ditt barn är lat och provocerande.”
En personal som säger så har ju ingen kunskap alls om hur barn med NPF fungerar. Att saker tar en oerhörd energi från dem och att de kanske trotsar eller ”kaosar” pga. för högt ställda krav eller en obegriplig situation eller miljö. Skrämmande med den synen på våra barn!

RESURSSKOLAN: ”Om ett barn provocerar så beror det på för höga krav från omgivningen. Barn vill om dom kan och ges rätt förutsättningar!”
(Läs gärna detta inlägg från Paula Tillis blogg!)

VANLIGA SKOLAN: Dålig förberedelse. En gång när mitt barn först inte klarade av att komma iväg till skolan, men fick ny energi och ville gå, så var klassen plötsligt på en spontan utflykt. Vi hade inte fått någon som helst information om detta i förväg. Istället för att lyckas ta sig iväg så blev det en låsning och ångest för mitt barn. Mitt barn behöver förberedas!

RESURSSKOLAN: Vi får mail och sms som informerar om både små och stora saker. En gång fick vi ett meddelande på kvällen om att en ny elev skulle komma till klassen dagen efter.
Dagarna har en tydlig struktur.

VANLIGA SKOLAN: De lyssnade inte på mig när jag försökte förklara hur mitt barn mådde och vad jag trodde skulle fungera bäst för hen. De tyckte hela tiden att de visste bäst! Jag bad att hen skulle få ha läxfritt och få jobba i den lilla gruppen men skolan sa nej (det var innan hen fick sin diagnos).

RESURSSKOLAN: ”Ett nära samarbete mellan hemmet och skolan är jätteviktigt för att det ska fungera för era barn. Ni är proffs på era barn! Vi uppskattar om ni hör av er om det är något speciellt vi behöver veta.”

Mitt barn tycker om skolan nu efter nästan två läsår mer eller mindre hemma. Hen är positiv, trygg och glad. Jag vet att det kan komma bakslag även nu, men mitt barn vet att skolan förstår att hen gör sitt bästa hela tiden och att skolan stöttar och hjälper till.

Resursskolan följer samma Läroplan som ”vanliga skolan” och mitt barn kan ha alla ämnen med behöriga lärare. Hen har samma möjlighet att få betyg och sen söka till gymnasiet som hen skulle ha haft på ”vanliga skolan”. Skillnaden är att på den här skolan får mitt barn en chans att lyckas och hen möts av förståelse, kunskap och respekt. Skolan är tillgänglig på mitt barns villkor.

Ska Sverige ha skolor för att ett land SKA HA skolor eller ska Sverige ha skolor för att alla Sveriges barn ska gå i skolan och få en bra utbildning? En relevant fråga tycker jag när det visar sig att väldigt många elever inte får möjlighet till en lyckad skolgång.

Så antingen får Staten se till att göra en rejäl kompetenshöjning på alla ”vanliga skolor”, och stärka upp med mer NPF-utbildad personal, eller ordna fler resursskolor! Våra barn i behov måste mötas av personal med rätt kunskap och förståelse. Så enkelt är det!

Staten måste sluta spara pengar på bekostnad av våra barns skolgång och framtid! Med rätt stöd och förutsättningar kan även barn i behov få chansen att lyckas! En chans som de enligt svensk lag har rätt till!

I förlängningen sparar vi pengar om vi investerar i barnen NU!

bild kostnad jpeg

Barn i behov måste få kosta så att de kan få den utbildning de har rätt till! (Bilden är från ClipArt)

36 kommentarer

Under Anpassningar, Diagnos, Hemmasittare, Pedagogiska tips!, Skola, Vardag

36 svar till “Ska Sverige ha skolor för att ett land SKA HA skolor eller ska Sverige ha skolor för att alla Sveriges barn ska gå till skolan och få en bra utbildning?

 1. Madde

  Ledsen att Ni är i situationen, men TACK FÖR ATT DU DELAR MED DIG av erfarenheter och kunskaperna Du/Ni har. Det är så svårt att få andra att förstå hur det ÄR hemma och att allt som bara rullar på i normalstördas hem kräver så mycket energi i ens eget.
  *. Styrkekramar i massor *

  Gillad av 1 person

 2. Karolina Sjödin

  Ack ja, men det gäller att ha lite tur också. Mitt barn kraschade igen på gymnasiet och det var väldigt svårt att få rätt hjälp.Nu har jag en hemmasittare på 20 år med grundskola, men inget gymnasium och ingen sysselsättning. Men vi kämpar vidare.Vill tacka dig för det du skriver, det stärker.

  Gilla

 3. Mycket bra frågeställning om vad skolan i Sverige ska ha för mål!
  Jag känner igen mig i så mycket, speciellt att skolan vet bäst och våra åsikter och frågor som föräldrar helt avvisas eller till och med nonchaleras! Helt absurt!
  Blir så glad att höra hur bra det går för C, att hen vill till skolan och får känna att hen lyckas! ❤

  Gillad av 1 person

 4. Ping: Idag tog det stopp! | supermamsen

 5. Blev glad av att läsa alla positiva saker om resursskolan. Din jämförelse mellan vanliga skolan och resursskolan är bra. Min önskan är att verkligheten ska se ut som ditt exempel för alla barn som har behov av det. Jag har i 15 år drivit en resursskola med fokus på elever vars behov hemskolan inte kunde tillgodose. De flesta av eleverna som kom till skolan hade svårigheter inom ADHD-området. Det blev uppenbart att det på oerhört många skolor saknas både kunskap, metoder och pedagogiskt material för dessa elever. Med rätt anpassade metoder har jag sett skolgången vända från katastrof till positiv utveckling och framtidstro för många barn. Jag vill dela med mig av kunskap och erfarenhet. Jag handleder pedagoger och ger konsultation till föräldrar. Jag säljer också material som underlättar för elever med exekutiva svårigheter, nedsatt uppmärksamhet, eller som av annan anledning behöver hjälp med struktur och överblick: ADHD-hjälpens Skol-kit och ADHD-hjälpens Hemma-kit. Du kan läsa mer om min verksamhet på http://www.adhd-hjalpen.se. Tack för en bra artikel och framför allt lycka till i framtiden för ditt barn!

  Gillad av 1 person

 6. Ping: Promenad med lätta steg | supermamsen

 7. Ping: Svårt med maten | supermamsen

 8. Ping: Vi har hittat roten! | supermamsen

 9. Ping: Ska vi köra en dålig repris? Nej! Vi stoppar och kör ett nytt bättre avsnitt! | supermamsen

 10. Ping: Kartläggning | supermamsen

 11. Ping: Varför låter skolan våra barn krascha? | supermamsen

 12. Ping: Livet | supermamsen

 13. Ping: Tärande oro | supermamsen

 14. Ping: Problemlösningsfasen | supermamsen

 15. Ping: Att balansera på en skör tråd  | supermamsen

 16. Ping: Mission impossible | supermamsen

 17. Ping: Muta, morot eller glädjekick? | supermamsen

 18. Ping: Intressant promenad med NPF-podden i lurarna | supermamsen

 19. Ping: Gott Nytt År! | supermamsen

 20. Ping: Kalla inte mina barn för skolkare! | supermamsen

 21. Ping: Anpassa för anpassandets skull eller göra rätt anpassningar? | supermamsen

 22. Ping: Olika hantering och bemötande ger olika resultat och mående | supermamsen

 23. Ping: Ännu ett år har gått | supermamsen

 24. Ping: Besviken | supermamsen

 25. Ping: Motivation och lust | supermamsen

 26. Ping: Arg! Och orolig! | supermamsen

 27. Ping: Äntligen sommarlov! | supermamsen

 28. Ping: Nu kommer alla känslorna på en och samma gång  | supermamsen

 29. Ping: Jag duger som jag är! | supermamsen

 30. Ping: Utmanande föräldraskap | supermamsen

 31. Ping: Olika perspektiv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.