Böter leder INTE till skolnärvaro

Aftonbladet hade en artikel den 12 juni där det står:

”Föräldrar till barn med hög ogiltig frånvaro ska få böta 100 kronor varje dag eleverna inte kommer till skolan.

Det har Staffanstorps kommun bestämt inför höstterminen.

– Vi måste markera och sätta ner foten, säger Nino Vidovic (M) till Skånska Dagbladet.”

Hela artikeln: https://www.aftonbladet.se/a/oRQjLj

Då har jag några enkla frågor:

1. Om mitt barn är totalt utmattat av en icke tillgänglig skolmiljö, hur ska 100 kr/ frånvarodag leda till att mitt barn orkar vara i skolan?

2. Om mitt barn lider av ångest, hur ska ångesten lindras av att vi skulle betala 100 kr/frånvarodag?

3. Om mitt barn behöver mer anpassningar och stöd i skolan, hur uppnås det genom att vi skulle betala 100 kr/frånvarodag?

4. Om vi är utmattade föräldrar som kämpar allt vad vi kan för våra barns skolgång, hur hjälper det oss att böta 100 kr/frånvarodag?

Detta är så absurt så jag nästan, men bara nästan, inte vet vad jag ska skriva. De som har tagit detta beslut har ingen koll på hur verkligheten ser ut för många.

Visst finns det ungdomar som skolkar. Men det är knappast eleven med autism i årskurs 2 som kraschade av utmattning, eleven i årskurs 5 som är hemma för att hen är mobbad och har ångest eller eleven i årskurs 8 som har ADHD och inte får rätt stöd. Var går gränsen? Ska alla som är hemma mer än t ex två veckor bötfällas?

Vem ska bedöma om frånvaron är giltig eller ogiltig? Är ångest ett giltigt skäl? Utmattning? Eller är det magsjuka och feber som är giltigt?

Jag är övertygad om att i princip varenda förälder vill att ens barn ska få en bra utbildning. Jag är också helt övertygad om att föräldrar inte tar lätt på skolplikten.

Jag vet förresten! Vi bötfäller alla vuxna när de är hemma från jobbet pga sjukdom!

Bra idé va?

Eller inte!!!

7 kommentarer

Under ADD, ADHD, autism, Diagnos, Hemmasittare, Skola

7 svar till “Böter leder INTE till skolnärvaro

  1. Helt vanvettigt. Ett fruktansvärt beslut som tyder på enorm okunskap. Undrar om det ens är lagligt?

    Gillad av 1 person

  2. Anna

    Lika korkat som att ge betyg i uppförande. Vem ska sätta det betyget? Läraren som vet hur man bemöter min son med autism och vars lektioner han mår bra på och känner sig värdefull, eller är det läraren som inte kan bemöta honom alls och som skriker åt honom och där han inte orkar hålla ihop? Förlåt, nu bytte jag ämne lite men kom att tänka på det nu. 😀

    Gilla

  3. Mirja

    Helt uppåt väggarna!!!!
    Vi måste markera och sätta ned foten? Så uppenbart att det saknas kunskap i en skola som enligt lag ska tillgodose alla elevers behov. Supermammsen, jag, ideella föreningar får fortsätta kämpa och sprida upplysning för den stora massan.

    Gilla

  4. Jessica

    För att kunna utfärda vite, så måste det vara en domstolsförhandling först. Vi fick viteshot om 4448 kr per vecka för maken om inte vår son uppfyllde sin skolpliktsnärvaro. Mitt viteshot låg på 378 kr per vecka. Det är skolan som brustit i att vilja anpassa skolan, vi har en pojke som har kunnat be om hjälp sedan årskurs 2. Men han har blivit osynliggjord, så nu ignorerar han skolan.

    Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.