Schemabrytande aktiviteter

Som både NPF-förälder och pedagog känner jag mig väldigt skeptisk till schemabrytande aktiviteter. Det vill säga aktiviteter som inte följer det vanliga schemat såsom t ex utflykter, faddringsdagar, idrottsdagar osv.

Det är oerhört viktigt att dessa aktiviteter är anpassade och väl förberedda. Vissa elever behöver bildstöd för att kunna följa med/delta, andra elever kanske faktiskt inte ska följa med/delta.

För alla våra barn har det nu kommit information inför sista skoldagarna. Det är utflykter och andra aktiviteter nästan varje dag.

Det är likadant på den skola jag arbetar på. Klasser åker hit och dit. Detta kan bli väldigt rörigt för vissa elever och det kan vara svårt att få till ett fint avslut på terminen.

För E så är det schemabrytande aktiviteter varje dag nästa vecka. Det finns inte en chans att E fixar det. Det kommer att bli hemmadagar för att spara energi och undvika känslan av misslyckande. Vi har frågat E om det skulle gå att följa med på något men E blir jättestressad.

Tänk vilken tur jag har som har dessa fantastiska barn som lär mig så mycket. Alla dessa tankar ska jag ta med mig i mitt jobb. Schemabrytande aktiviteter bör inte klumpas ihop och de måste förberedas noggrant.

11 kommentarer

Under Diagnos, Stress

11 svar till “Schemabrytande aktiviteter

  1. Jannica Lindfelt

    Jag håller med! Dessa aktiviteter har blivit jobbigare och jobbigare att följa med på för min son som nu går i femman. Vi har följt med ibland men denna termin har han haft möjlighet att stanna kvar på skolan tillsammans med de elever som inte heller mäktar följa med. De har då jobbat i lugn och ro. Min son uppskattar att slippa följa med så han är helt med på noterna.

    Gillad av 2 personer

  2. Jag tyckte överhuvudtaget att det blev alldeles för mycket aktiviteter kring terminssluten i skolan och på aktiviteter.
    Man behöver inte ha brännboll och picknick på varenda jädra aktivitet, eller ens en avslutning.
    Det kan gott räcka med att säga tack för terminen, det harvarit roligt att träna er, vi ses nästa termin.
    Vill man som förälder tacka en tränare/ledare extra kan man skriva ett brev eller enkelt överräcka någon liten present.

    Skolan kan ha någon fast aktivitet vid terminsslutet, som alla barn vet kommer.
    Till jul är det lussetåg, det vet man, till sommarlovet kan man ha en liknande fast aktivitet som alla barn vet vad det är.
    För många npf-are kan det räcka att veta att man åker till badplatsen eller skogen eller vad det nu är, så fixar man det.
    Inte alla men många.
    Skolan behöver inte vara så jädra skoj och festlig, en enkel aktivitet räcker gott.

    Själv kände jag mer och mer att jag blev oerhört trött på att äta middag, sittandes på en filt nånstans, medan ungarna inte alla hade lust att spela brännboll och de flesta föräldrar bara ville hem, alternativt sippa lite vin och snacka med varandra.
    EN gång kan gå an, men inte med klassen, fritids, idrotten, mm.

    Ett tag höll det på att spilla över på höstterminsstarten, men tack och lov, det självdog.
    Så många familjer blir superstressade i maj, och har man flera barn så får man ju psykbryt till slut.
    Jag sa ofta nej, men alldeles för sent.

    Andra föräldrar var visserligen på hugget och det var lite upprorsstämning hos vissa när de inte fick se sina barns lussetåg efter förskoleklassen.
    Herregud, det hade ju bara varit att klä ut ungen själv och dra till farmor eller så, utan att dra in oss andra.

    När H bytte skola höll klassföräldrarna (på högstadiet!!!) på att ordna sammanhållningsbefrämjande åtgärder i sjuan …
    EN gång per termin. Jag tvärvägrade.

    Gilla

  3. Tina

    Håller med! Jag har dock tur, min son med NPF-diagnos går i en liten klass med underbara pedagoger som redan förra veckan ringde mig och berättade alla aktiviteter som är inplanerade den veckan. Det jag blev mest tacksam för var att meningen avslutades med ”vad tror du om det här? Är det något som F klarar av? Annars är det bra dagar att vara hemma och samla ork till avslutningen”. Är otroligt tacksam för samarbetet mellan skola och oss ❤️

    Gillad av 2 personer

  4. Reblogga detta på supermamsen och kommenterade:

    Viktigt att komma ihåg.

    Gilla

  5. Maj Ericson

    Jag skrev att dessa tider brukar min son inte orka då de inte ens vet vad de ska hitta på. Skrev skicka hem betygen som varje år. betygsutdelning i skolan är inte okej för min son. Nu är grundskolan klar med ca 4 betyg. Im till hösten och IM har säkert inte sista minuten och oplanerade stora jätte grupp lekar. Min son vill utnyttja den lilla energi han har till studier då han väl är i skolan men avslutning lunch blir det med niorna.

    Gilla

  6. Anita

    Nu har jag inte barn med NPF, men en fundering jag har haft är att det kanske vore bättre att sprida ut de schemabrytande aktiviteterna över året. Det är ju kul och spännande för många barn att ibland få göra något annorlunda med kompisarna.
    Man skulle t.ex. kunna ha en dag per månad där man kan välja att lägga schemabrytande aktiviteter, med bra möjlighet att stanna kvar på skolan eller ha en vilodag för de barn som behöver det. Givetvis borde planering och information finnas tillgängliga i god tid för att alla ska känna sig trygga och för att underlätta för många barn att följa med utan att det ska ta alltför mycket energi.

    Gillad av 1 person

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.