”Visst kan jag träna bort detta?”

Nu under våren har Emil (15 år) gjort en autismutredning. Han har sedan tidigare diagnosen adhd huvudsakligen ouppmärksam form (add) med autistiska drag och ett selektivt ätande. Då hans funktion har dalat sedan han fick sin diagnos 2017 så ville Emil själv göra en ny utredning. Han fick nu även autism nivå 1 (asperger). Autismen märks främst på så vis att han blir så oerhört trött av intryck och sociala kontakter. Han har även svårt med att vara flexibel och behöver förberedas.

Sedan pandemin har Emil fått lov att plugga hemifrån. Tack vare detta har Emil den här terminen fixat två fina betyg (han hade inga betyg i höstas). I höstas fick han inte lov att plugga hemifrån för skolan. De sa ”Skola ska ske i skolan!”. Covid-19 ändrade alltså på detta. Jag hoppas nu att skolan kan vara flexibel och hjälpa Emil med distansstudier även i höst, i alla fall delvis. Emil vill vara i skolan och han försöker till varje pris men miljön och alla intryck gör att han kraschar om och om igen. Nu måste vi hitta ett sätt att få honom att hålla över tid.

Häromdagen gick Emil och jag en promenad. Vi pratade om skolan, orken, vänner, autism… Jag sa till honom att det är svårast med allt nu han är ung. Att skolan är så fyrkantig och att man förväntas passa in i den där boxen (som inte borde finnas!). Jag sa att det kommer att bli lättare när han är äldre och kan skapa ett liv utifrån sin egen ork och förmåga. Att han kan jobba deltid, ha ett jobb då man jobbar hemifrån, anpassa arbetstiden och börja senare. Att han kan välja mer själv när han blir vuxen.

Då sa Emil ”Visst kan jag träna bort detta?”

”Vad menar du?” frågade jag.

”Visst kan jag träna min ork genom att gå långa skoldagar och göra en massa saker? Då vänjer jag mig och sen orkar jag mer!”

”Nej, inte riktigt så. Du har ju dina diagnoser för att du till exempel har svårt att stänga ute intryck. Det är nog inget du kan vänja dig vid på det sättet så att det försvinner. Däremot kan du hitta strategier som gör det lättare för dig och du kan ju skippa vissa saker som är för jobbiga.”

”Så detta växer inte bort?”

”Nej, inte på det sättet!”

Emil såg besviken ut.

Jag hoppas verkligen att Emil kan få det stöd och de anpassningar han behöver för att klara årskurs 9. Han behöver anpassat schema, vissa lektioner i liten grupp, viss möjlighet till distansundervisning, sambedömning i olika ämnen för att spara tid och energi, tydliga och korta instruktioner, lagom stora uppgifter som portioneras ut lite i taget så att han inte ser ett berg och blir stressad, att snabbt få visa sina kunskaper och inte till exempel traggla med 100 mattetal av samma sort om han förstår efter 20 tal…

Innan höstens utmaningar väntar ett annorlunda sommarlov i pandemins spår. Vi ska åka till landet och hålla distans till mina föräldrar. Vi bor i separata hus med egna hushåll och kommer att umgås ute. Innan dess ska jag jobba ett par veckor till på sommarfritids.

Jag önskar er en glad midsommar och en skön sommar! Bloggen kommer att uppdateras men inte så ofta. Datorn får inte följa med till landet och jag blir så trött i ögonen av att blogga från mobilen 😉

Får ni tid över i sommar kan ni passa på att läsa min bok. 🙂

10 kommentarer

Under ADD, ADHD, autism, Förståelse

10 svar till “”Visst kan jag träna bort detta?”

  1. Hej, första gången jag tittar in här men det var roligt och intressant. Jar har också fått diagnosen adhd men jag fick den i vuxen ålder och den har förklarat mycket av mitt struliga liv… men nu börjar jag lära mig hantera det jag är mindre bra på och jag försöker utveckla det jag är mindre bra på. Intressant är det hursomhelst. Ha en bra sommar!

    Gilla

  2. Jessica

    Inte ska han vilja träna bort autism!
    Alla borde ha autism eller åtminstone bete sig så.
    Det skulle leda till ett lugnare, tydligare, rakare och bättre samhälle.
    Man säger vad man menar och tolkar inte in en massa. Man orkar rimligt mycket och trivs i lugnare miljöer.
    Har själv många autistiska drag, men är ej utredd och dottern min har autism och adhd.
    Vi är faktiskt båda två glada över våra autistiska sidor. Vi har lärt oss så mycket om oss själva och fått lära oss vad vi mår bra av och att det är helt okej.

    Gilla

    • Han vill träna upp sin förmåga att orka med miljö, ljud, socialt umgänge… Han vill träna så att han orkar vara i skolan. Jag har sagt att miljön måste anpassas så att han orkar.

      Gilla

  3. Kolla vilka hjälpmedel som kan vara bra. Jag har brusreducerande hörlurar och kedjetäcke bland annat, Ha en härlig sommar! 🙂 Kram

    Gilla

  4. AM

    Det är klart om din son vill att han kan åtminsone göra ett försök till att träna på saker han tycker är jobbigt. Jag vet flera som lyckats med det och ofta är det bara små, små grejer som kan hjälpa till och göra det lättare. Såsom Yolanda skrev finns många bra hjälpmedel också på vägen. Starka solglasögon kanske, hörlurar med brusreducering etc. En del handlar också om lite ”jävlar anamma” och man måste ha ett nytt mindset. Det kan förstöra otroligt mycket för personer med Asperger/autism att ha problematik man avskyr men man inte får hjälp med, för att diagnosen förklarar problemen. Jag känner en del med A.S som vill få bort sin problematik men som blivit förstörda för livet för att hjälpen aldrig kommer.

    Gilla

    • Tack! Han har faktiskt hittat en del strategier nu som fungerar för honom och mycket har blivit bättre nu också för att han har haft en bättre skolgång de senaste två åren vilket har sparat mycket energi.

      Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.