Om barnboken ”Sigrid är unik”

Jag fick förmånen att förhandsläsa boken ”Sigrid är unik” av Lotta Lundh (författare) och Nils Melander (illustratör). Boken är utgiven av Funkibator förlag och beräknas finnas ute i bokhandeln i slutet av augusti/början av september.

Lotta skrev boken när det började bli dags för henne att berätta för sin dotter att hon har autism nivå 2 och ADD. Lotta ville förklara autism på ett bra sätt och även ge barnet en känsla av att inte vara ensam.

Boken beskriver på ett naturligt sätt hur det kan vara att ha autism. Hur svårt det kan vara i en stökig miljö, hur viktigt det är att saker är som de brukar vara, att det kan vara svårt att leka med andra, att det inte är så lätt att sitta still i klassrummet och koncentrera sig… Jag tror att boken kan ge stor igenkänning till de barn som har liknande utmaningar som Sigrid.

Jag tycker om Lottas sätt att enkelt bara beskriva hur det kan vara att ha autism och att det inte finns någon negativitet eller värderingar alls i boken. Sigrid är unik för att hon är hon och boken förmedlar verkligen den känslan. Jag tror att barn som hör boken kommer att känna sig stolta över att vara som de är. Om barnen tvivlar på sig själva och känner att de inte duger tror jag att denna bok kommer att lyfta dem och höja självkänslan.

Boken har fantastiska illustrationer som lyfter texten. Illustrationerna har många fina detaljer som man kan titta på tillsammans med sitt barn och som kan bidra till samtal. Boken passar även som högläsningsbok för en grupp.

Jag rekommenderar varmt boken till alla er som vill prata om autism på ett lättförståeligt sätt med ert barn. Känslan ”Jag är unik och bra precis som jag är!” måste vara det viktigaste man som förälder kan förmedla till sitt barn. Boken kommer att bidra till det och hjälpa många!

7 kommentarer

Under autism, Boktips

7 svar till “Om barnboken ”Sigrid är unik”

  1. Det är viktigt att känna att man inte är ensam. Jag växte upp och trodde jag var helt ensam om att ha Aspergers syndrom. Så ska det inte vara. Det gör mig förbannad att det faktiskt kändes så. Kram

    Gilla

  2. Beatrice

    Har du något liknande tips för en tonåring? Jag skulle vilja ha en lätt bok som skapar igenkänning

    Gilla

  3. Janna

    Skrivs det ut dignos i boken eller funkar det som en allmän beskrivning för barn som inte ”passar in i mallen”? Intresserad att läsa den för sonen men han har inte autism.

    Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.