Jag har fått frågor på både min Facebook-sida och här i bloggen om vilka anpassningar som gjordes för att Emil skulle orka ta sig tillbaka till skolan och vilket schema han har. Eftersom jag misstänker att många vill veta detta så skriver jag ett blogginlägg om det.
Till att börja med kan jag säga att det har tagit tid. Tid som har behövts för att vila, läka och bygga upp självkänslan igen. Tiden har också behövts för mognad och för acceptans. Med det menar jag att det har tagit tid för Emil att förstå och acceptera att han inte kan göra som alla andra. Han måste ta emot anpassningar och stöd och hitta sin egen väg. Det också behövts lust och motivation och dessa känslor har kommit mer och mer i takt med att han har känt att han orkar och lyckas tack vare anpassningar.
Emil går i högstadieskolans studio (”vanlig” skola) i årskurs 9. Där arbetar en specialpedagog på heltid och som max är det åtta elever där samtidigt, oftast tre-fyra stycken. Han började med att läsa endast ett ämne och han gick dit en timme/dag. Han hade genomgång med en ämneslärare en gång i veckan och resten av tiden pluggade han själv med stöd av specialpedagogen.
Efter ca en månad när vi märkte att detta fungerade byttes två lektioner i veckan till ett annat ämne men han gick fortfarande en timme om dagen. Efter en tid lades det på en timme till på tisdagar och torsdagar. Han började också att läsa ett tredje ämne. Emil har hela tiden själv varit delaktig i alla beslut som rör schemaändringar och ämnen. Takten har varit hans. Han har också hela tiden vetat att om han vill backa och ta bort tid så är det helt okej.

Tiden har successivt ökat i Emils takt och ämnen har lagts på. Nu läser han 2-2,5 timme fyra dagar i veckan men har kvar en vilodag då han endast går en timme. Han har redan tentat av fyra ämnen. Till sommaren får han betyg i 4-6 ämnen till beroende på hur mycket han orkar. Han läser även ett ämne med sin klass nu. Han har möjlighet att plugga hemma så mycket han själv vill och orkar efter sin dagliga tid i studion.
Specialpedagogen i studion har hjälpt Emil att tydliggöra uppgifter och begränsa. Emil har svårt att veta vad som är lagom i en uppgift och har väldigt höga krav på sig själv.
En annan sak som säkert har spelat in är att han har promenadavstånd till skolan (inte behov av buss eller skolskjuts). Han har vissa dagar gjort sällskap med mig, ibland får han skjuts av oss men han har inga problem med att ta sig dit själv.
Några tips till pedagoger:
- Ge begränsade uppgifter och korta instruktioner!
Vad förväntas av eleven? Var tydlig! - Hur lång tid borde aktuell uppgift ta? En vecka, en lektion…?
- Vad ska eleven göra först? Vad ska eleven prioritera?
- Hur ser ett ”lagom” långt svar ut? Är det en sida eller fem? Vilket typsnitt och vilken storlek?
- Instruktion: ”Skriv två sidor och ha med en bild.”
Vilket typsnitt och vilken storlek? Ska bilden räknas in i de två sidorna eller är det utöver? Var mer precis i instruktionerna. - Ska boken läsas från pärm till pärm eller bara vissa sidor?
- På tavlan: ”Räkna s. 135-139 i matte”. Allt idag? Eller ska det vara klart under veckan? Var tydlig!
- Är det någon schemaändring? Berätta i förväg om möjligt.
- Behöver eleven pauser?
För digitala uppgifter:
- I drive/classroom eller liknande: Ha en namngiven mapp med uppgiftens rubrik/ämne.
- Fyll på med en uppgift i taget.
- Rensa/flytta sådant som inte är aktuellt.
- Ge tydliga och korta instruktioner.
- Ge bara den information som behövs.
- När ska uppgiften vara klar? Ha alltid en deadline.
- Vad kan jag göra om jag ”fastnar”/inte klarar uppgiften?
- Hur ska uppgiften lämnas in/redovisas?
Riskfaktor:
Eleven håller ihop och presterar för att sedan bli utmattad och inte klara av att fullfölja.
Det är just riskfaktorn ovan som Emil tidigare alltid har åkt dit på. Han har velat vara och göra som alla andra och han har presterat rakt in i kaklet. Nu förstår han att han måste ta en annan väg än alla andra och skolan förstår att de måste följa Emils takt, inte ha en färdig trappa att följa. Emil måste bygga sin egen trappa och skolan måste hjälpa till och följa hans takt. Han vill om han kan!

Får jag dela det här med vårt EHT?
GillaGillad av 2 personer
Gärna! 😊
GillaGillad av 1 person
Tack! 🙏
GillaGilla
Hej! Vilket fantastiskt svar av dig!!! Jag jobbar som socialpedagog på en högstadieskola där vi möter fler och fler elever med behov, som Emils. Vi lyckas inte riktigt att förstå oss på dessa elevers behov. Nu fick jag så oerhört mycket matnyttigt med mig, tack vare ditt svar. Vi har ett resurscenter där vi ”samlar” elever med många olika typer av behov. Det kan vara alltifrån stökiga grabbar som flänger omkring till tjejer med ohälsa, och allt däremellan. Jag saknar lugnet, som många elever behöver. Som sagt, emellanåt famlar man då man vill alla elever väl, oavsett problematik. Tack igen för ditt svar. 🙂
Mvh/Joakim
GillaGillad av 2 personer
Vad bra om mitt svar kan bidra med något 😊 Skolfrånvaroproblematik är väldigt komplex och vägen tillbaka ser säkert väldigt olika ut. Den lugna miljön har varit viktig.
GillaGillad av 1 person
Vad bra att du tar upp detta! Väldigt bra bok du skrivit! ⭐
Vår son på 8 år har sedan förskoleklass haft jobbigt med vissa saker i skolan, märks tydligt att han fått anstränga sig mer. Men då låg hsn före klassen med bl.a läsning. Nu i årskurs2 ht började mycket frånvaro bl ont i magen m.m. det gjordes frånvarotrappa som sedan togs bort. Sedan rasade allt efter sportlovet, han kom inte tillbaka och har endast varit på 5 lektioner efter det.
Vi föräldrar ser tydligt att han kämpat hela skoltiden men skolan ställer sig frågande till varför han inte kan komma till skolan. Han får kraftig ångest och stora låsningar. Skolan pressar oss med att det kan komma föreläggande och bli vite för oss om vi inte tar han till skolan. Hur då tvinga?? Nej! Håller med dej att det tar tid att komma tillbaka,hur förmedlar man det till skolan? Ska i maj på fullständig utredning inom autism och adhd.
Hur kan skolan hjälpa till och inte vli ett misslyckande för han? Idagsläget klarar han knappt 1 lektion digitalt, men nu är lärare ofta sjuka och de resonerar så att det inte är idé med vikarie för vår son( då den ofta är okänd). Och då blir det inget de kan erbjuda mer ön att han kommer till skolan kl8.
Hade din son hemundervisning? Kan man kräva det?
Tacksam för tips!! Mejla gärna om du vill!
Hälsningar orolig mamma till liten hemmasittare
GillaGillad av 1 person
Hej!
Jag är också intresserad av om det förekom någon hemundervisning.
Orkar din son ändå komma till skolan kl. 8 varje dag?
Mvh/Joakim (har tidigare skrivit under denna tråd)
GillaGillad av 1 person
Hej igen! 😊 Han fick påbörja lite distansstudier i våras i åk 8 när corona kom och det var det som ledde till att han fick självkänslan tillbaka och sen till slut orka ta sig till skolan.
Han börjar kl 9 varje dag just nu och det fungerar bra.
GillaGilla
Tack! Vad roligt att du tycker om boken. Du har mejl ❤
GillaGillad av 1 person
Hej
Har du sett att jag har svarat dig via mail i maj? Kanske hamnade i din skräppost annars.
GillaGilla
Ping: Till mina älskade barn | supermamsen
Ping: Dags för skolval igen! | supermamsen