Kartläggning

När C började visa motstånd till att gå till skolan och var trött så visste vi ju inte att hen hade diagnosen högfungerande autism/asperger/ASD. Diagnosen kom ju efter kraschen.

Nu visar vår 11-åring mer och mer motstånd till skolan. Hen gjorde det även förra läsåret i 4:an. Då ”skyllde” vi 11-åringens mående på C. Nu börjar vi inse att det kanske är något annat med 11-åringen också. NPF är ju väldigt ärftligt! Vad vi vet har varken jag eller maken diagnoser. Men alla har väl drag av olika saker och tittar vi bakåt i våra släkter så kan vi nog se ”källor”. Jag kan känna igen mig själv i vissa diagnoskriterier på både autism och ADHD.

Nu är det en avgörande skillnad! Vi föräldrar har mer kunskap nu. Vi är starkare. Vi vet vad vi kan kräva av skolan. Skolan, samma skola som inte lyssnade på oss innan Cs krasch, vill inte göra fel igen. Den här gången har vi en mycket bättre dialog. Vi anmälde aldrig skolan till Skolinspektionen. Dels för att vi inte har orkat, men också för att syskonen går på den skolan. Däremot har vi fått en ursäkt från skolan och de säger att de har gjort en handlingsplan för liknande ”fall” framöver. Dags att använda den nu kanske! 😉

C kom iväg till skolan i morse trots att hen somnade efter midnatt igår. Hen hade glömt att ta sitt melatonin (eller rättare sagt – vi föräldrar hade glömt ge det till C). Det märks direkt att hen inte kommer till ro då.

Att C kom iväg i morse trots lite sömn är helt fantastiskt. Det är verkligen ett tecken på att resursskolan har lyckats. C trivs där och känner sig trygg. Hen vet att hen kan säga till om orken tryter och då få ta en paus. Det är ingen som kallar hen för lat, tjatar eller ifrågasätter orken.

Taxin kom 20 minuter sent i morse och C hamnade i soffan. Förr hade C fastnat i soffan. Dötid är det värsta som finns! Men taxin kom till slut och C åkte iväg. Det är andra gången taxin är väldigt sen. Det är lite jobbigt att vi måste oroa oss för om taxin kommer i tid eller inte.

11-åringen är däremot hemma idag. Hen lekte med en kompis i fyra timmar i lördags eftermiddag och på lördag kväll hade vi svärmor här på middag. Det blev sent i lördags. 11-åringen (och C) kom i säng först efter kl. 1 på natten. Det märks att sådant påverkar 11-åringen (och C).

Eftersom jag är klokare nu 😉 så låter jag 11-åringen vila idag och hoppas att hen orkar med skolan imorgon. Jag ska ha möte med 11-åringens lärare nu i veckan.

Jag fick ett tips från en kvinna som läser min blogg om att 11-åringen kanske är ett högkänsligt barn (HSP, http://www.hsperson.se/, http://grytenius.com/sv/4-tips-for-dig-med-hogkansliga-hsp-barn/ ).

Jag har läst på lite om HSP nu och det verkar stämma ganska bra på 11-åringen. Hen har alltid varit känslig för andra människors humör, hen har haft svårt med tillsägelser, reagerar starkt på höga ljud, är känslig för hur kläder sitter, är smakkänslig och har svårt att äta om smaken eller konsistensen är fel… Cs mående skapade säkert en kraftig reaktion hos 11-åringen. Hen reagerade också på att jag och maken var stressade. 11-åringen är väldigt empatisk och kan känna in min känslostämning och komma och ge mig en kram. Hen har svårt att sätta ord på sina känslor och har höga krav på sig själv. Hen är djup och reflekterar en hel del kring saker.

Idag har jag passat på att prata med 11-åringen och vi har gjort en liten kartläggning med hjälp av ett material jag beställde till C från www.pedagogisktperspektiv.se . C var inte så intresserad av det materialet men 11-åringen var med på tåget!


Tänk om jag hade förstått allt detta i tid även med C! Men nu är det som det är och jag ska vara glad över att jag åtminstone kan ge min 11-åring bättre stöd i tid.
Vi satt en stund och sorterade in kort och pratade om korten. Det är tydligt att sinnesintryck kan vara jobbigt för 11-åringen. Hen sa också att det kan vara lite olika olika dagar och i olika situationer.

20160912_134351-1.jpg     20160912_134237-1.jpg     20160912_134145-1.jpg     20160912_134022-1.jpg    20160912_133826-1.jpg 

Jag fick fram en hel del viktig information från 11-åringen. Hen sa till exempel att hen har svårt att höra och förstå instruktionerna när läraren står och pratar framför klassen för då är det så mycket annat som stör. 11-åringen sa att det är bättre om läraren kommer och pratar bara med hen.
Hen sa också att det är jobbigt med höga röster och när någon pratar för mycket. Att duscha var jobbigt för i duschen är det nästan för varmt och sen efter blir det för kallt. Att känna lukten av mat som hen inte tycker om är väldigt jobbigt och 11-åringen tycker inte om när jag eller maken är borta en kväll eller en helg. Då känns det konstigt tycker 11-åringen.

Städning tyckte 11-åringen var jättesvårt. Det har vi märkt. Hen kan vara i sitt rum med uppdraget att städa och efter en timme har inget hänt för då sitter hen och tittar igenom gamla teckningar eller en skolkatalog.

11-åringen är VÄLDIGT morgontrött så nu ska vi lämna som förslag till skolan att 11-åringen ska komma lite senare varje dag så kanske hen orkar med skolan! Om vi gör så missar hen 5 lektioner i veckan. Nu är hen hemma 1-2 dagar i veckan vilket är 5-10 lektioner.

Nästa gång ska vi fördela energibitar och se hur vi kan spara 11-åringens energi.

Skolan ser en aktiv och pigg 11-åring de dagar hen är där. Vi ser en trött 11-åring efter dessa pigga skoldagar och ofta finns behovet av en dags återhämtning efteråt. Nu måste skolan anpassa! Alternativet är en utmattad 11-åring och det accepterar jag inte!

Jag börjar bli proffs på det här! 😉 Nu gäller det ”bara” att få med skolan på tåget!

Annons

17 kommentarer

Under Anpassningar, Boktips, Diagnos, Kommunikation, Pedagogiska tips!, Skola, Stress

17 svar till “Kartläggning

 1. Väldigt intressant metod för kartläggning! Ska beställa 😀
  Hoppas skolan följer sin nya handlingsplan och ‘hoppar på tåget’
  Kram ❤️

  Gillad av 1 person

 2. Carina Nolander

  En del av de sakerna som du räknade förekommer ju även vid AS. Smak och konsistens på mat har vi problem med hos A. Kläder som klämmer är också en klassisk As-sak. Vet en mamma med två barn, ingen av dem har diagnos, hon har berättat att ena sonen fick ha resårfria strumpor för annars kunde han inte ha strumpor.

  Gillad av 1 person

 3. Camilla

  Å den där har jag också, tog fram den igen i dag. E va hemma i dag ( ont i huvudet??? Inte nu längre dock😶 Men jag har problem att få hen intresserad. Hen irriterar sig på vad som står längst upp oro etc o vi försökte döpa om till tar ingen energi/ork till tar masdor av energi men hen blev sur o irriterad efter andra kortet. Då stog det – prata med andra. JA MEN DET BEROR JU PÅ VILKA nästan skrek hen och så va det kört . Tror inte hen förstår rubrikerna. Vad skall jag kalla de olika fälten ? Vill så gärna få fram vad som stressar . Endel vet jag ju men varför skall det vara så svårt att kommunicera… I dag va vi också.på utvecklingssamtal ( är huvudvärken bättre frågade läraren) hon vet ju att E ibland inte orkar så hon förstod. E svarar på frågor och säger att allt är jättebra inget är jobbigt och hen förstår allt. ( jag o min man har haft möten med rektor o lärare o jag har gråtit och sagt att hen måste få anpassningar men hur lätt är det när hen sitter o säger att allt är bra) . Vad skall läraren göra liksom. Hen vill absolut inte bli annorlunda behandlad o undrar hela tiden vad skall de andra tycka etc etc. Än så länge hänger hen med bra och är duktig i skolan. Det ända va på idrott att hen inte ville prata om allemansrätt eller förstå den. Då svarade hen läraren att vad har den med idrott att göra och på NO va det bra om hen deltog i diskussionerna mer. Hm annars va allt bra. Jaha känner man. Bra så men om hen inte kommer iväg till skolan vad göra….tycker det är moment 22 hela tiden. Nu har hen gått alla dagar tills i dag och jag skall väl inte förstora upp detta men vill ju inte att hen bränner sig . Får se hur det blir resten av veckan o framtiden kan ju bara hoppas att 6: an kommer att fungera. Oj långt ville ju egentligen bara fråga om ” en femma ” kram

  Gilla

  • Svårt läge. Hoppas E orkar med!
   Kan du inte bara använda typ en stresstermometer eller en skala i stället. 0 är ingen stress och 10 är hög stress och så får E välja stressnivå på olika moment.
   Annars kanske du kan använda korten men dölja texten och gubbarna och bara behålla siffrorna. Så kan du säga till E att 1 är ingen stress och 5 är hög stress och så får E placera korten.
   Hoppas ni hittar ett sätt!
   Kram

   Gilla

 4. Susann Lindelöf

  Kämpa är inte ett val för oss.
  Spännande material, vad heter det och hur har du fått fatt på det?

  Gilla

 5. Ping: Energiinventering | supermamsen

 6. Ping: Gott Nytt År! | supermamsen

 7. Ping: Detektivarbete | supermamsen

 8. Ping: Kalla inte mina barn för skolkare! | supermamsen

 9. Ping: Om perception | supermamsen

 10. Ping: Merjobb? | supermamsen

 11. Marianne Bengtsson

  Hej ja gillar dina bilder å material finns dem å få tillgång till dem

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.