Merjobb?

”Vad menar du med att du har merjobb? Varför får du vårdbidrag egentligen?”

Ja… Jag kan inte gå in på allt här för det skulle ha blivit mitt längsta blogginlägg någonsin. Jag kan berätta lite. 

Jag får vårdbidrag för att jag arbetar hemma både före och efter mitt lönearbete. Jag får ingen vila i mitt eget hem. (Detta gäller även min make.)

”Och vad beror det på?”

Jo det beror på att jag har tre barn med olika diagnoser och de kräver mer än ”normala” barn.

Min 15-åring, C, har asperger  (högfungerande autism) och hemmasittarproblematik. C går i princip inte till skolan alls. C blev utmattad i en icke anpassad skolmiljö i årskurs 6.  Vi föräldrar åker i en bergodalbana av känslor varje morgon.

är inte självständig som många andra 15-åringar. Jag behöver se till att hen kommer upp ur sängen och får i sig mat, jag måste påminna om medicin, om saker inte blir som det var tänkt måste jag stötta och hjälpa C tänka om, hjälpa C vid ångest och låsningar, hjälpa C i socialt samspel då hen har svårt att se andras perspektiv… 

Jag har hört att vissa 15-åringar har en matlagningsdag i veckan, ibland hämtar syskon på fritids, har egen väckarklocka och går upp och fixar egen frukost, tar sig själva till skolan och olika aktiviteter, kan passa yngre syskon en stund ibland… Inget av det gör vår 15-åring. Vi är glada över att C numera duschar och byter till rena kläder regelbundet utan påminnelse.

Min 12-åring, E, har ADD. E behöver stöttning och påminnelser. E är väldigt svårväckt och det krävs mycket för att få igång hen på morgonen. E behöver pushas för att göra saker utanför hemmet. Oftast finns inte orken. 

E är en grubblare och behöver hjälp med att bearbeta tankar och känslor. Nattningen kan ta tid. 

E har ett selektivt ätande vilket medför att vi alltid måste laga olika maträtter. Mycket av vår energi går till att försöka få i E mat. Vi balanserar på en skör tråd. Är pannkakan för mörk går den inte ner, är köttfärsen kryddad fel går det inte… E vill äta men kan inte.

E har svårt med att automatisera rutiner. Det har även C och L. De behöver alla tre stöd i detta.

E är också ljudkänslig vilket innebär att det blir en krock mellan E och L. 

E är även känslig för synintryck. Om det är rörigt blir hen stressad och dränerad på energi. Detta krockar också med L som sprider sina saker över hela huset.

L, min 8-åring med ADHD, är ett känslostarkt barn. Hen blir lätt orolig och behöver då mycket föräldrastöd. L har en enorm rastlöshet i sig och behöver aktiviteras konstant, annars blir hen frustrerad. L är väldigt viljestark.

L behöver förberedas vid byten av aktiviteter, både muntligt och med tidsstöd. 

L låter (sjunger/pratar/gör olika ljud) nästan hela tiden vilket är påfrestande för resten av familjen.

Vi föräldrar går på extremt många möten för våra barn. Förra läsåret var det över 70 möten.

Vi föräldrar går på kurser och läser böcker och bloggar för att kunna stötta våra barn på rätt sätt. Vi använder ett låg-affektivt bemötande för att undvika härdsmältor.

Mitt föräldraskap går ut på att vandra på ett minfält, att kravanpassa, förebygga, avleda, vara ett hjälpjag, påminna, pusha… Och givetvis älska, stötta, trösta, hitta på roliga saker… Och på det allt vanligt hushållsarbete…

Detta är som sagt bara en del av min vardag. Det finns hur mycket som helst jag skulle kunna skriva. Men jag stannar här.

Mina barn kräver mer än ”normala” barn. Därför har jag, trots nitisk försäkringskassa, blivit beviljad vårdbidrag.

Frågor på det?

Annonser

15 kommentarer

Under ADD, ADHD, Anpassningar, autism, Diagnos, förälder, Förståelse, Hemmasittare, Vardag

15 svar till “Merjobb?

 1. Maria södersten

  Imponerad av er uthållighet.Ni är fantastiska! Men förstår att det är vad man gör,det är ju era barn! Som förälder vill man ju sina barns allra bästa! Själv har jag aspbergers med tre utflugna barn.Skulle aldrig ha orkat,har ju problem att orka med vanlig vardag.Här är det mina barn som fått ta många smällar och försakanden.
  Tycker ni är värda all eloge i världen! Och sannerligen värda allt stöd, både praktiskt som avlastning som ekonomiska! Tack vare föräldrar som er slipper barn bli boende på instution, som förr.
  RESPEKT! 😊

  Gilla

 2. Hannah

  Herregud jag trodde du beskrev mina 3 sköningar 😬😀. Jag har en kollega som inte förstår varför jag jobbar 75% och anser att vi får lyxbidrag från FK 😳🙄 orkar inte ens ta diskussionen med människan men ska nog be hen läsa din fina blogg.

  Gilla

 3. Bettan

  Vad Bra skrivet!! Jag blir upprörd över tanken på Att du ska behöva försvara dig, detta på grund av människors icke-kunskaper. Jag är och blir obekväm och rädd när människor ifrågasätter för mig helt självklara vardagssitationer och blir så hjälpt av det du skrivet, Tack!!!

  När jag berättade för en ”vän” att jag fått en. Diagnos och att även mina barn väntar på tid för utredning så hade jag en bild om hens reaktion. Reaktionen resulterade i en föreläsning om att väldigt många människor får diagnoser och att även många av dessa människor Vill ha diagnoser. Vidare forsätter hen predika om att vissa forskare och läkare inte tror att det finns diagnoser, hen tillägger, jag menar ju inte att din diagnos inte stämmer… Jag blev så chockad, hade absolut inte kunna tro att hens reaktion skulle vara på detta sätt. Tillfället är över men hur skulle du eller ni andra som läser ha svarat?? En stor problematik för mig är att just svara/ hinna tänka fram ett svar, som inte blir ett mummel.

  Önskar Dig en fin dag!!

  Gilla

  • Tack! ❤
   Vilket tråkigt bemötande.
   Jag skulle nog säga något i stil med ”Att kolla upp om man har en diagnos är en sista utväg när man märker att livet inte fungerar. Man vill ha en förklaring och hjälp. Det är inte lätt att få en diagnos utan kräver mycket kartläggning och tester. Stötta mig istället för att ifrågasätta!”

   Stor kram ❤

   Gilla

 4. Ping: Man vet att man är en NPF-förälder när… | supermamsen

 5. Ping: Hur ska vi orka och hinna jobba? | supermamsen

 6. Ping: Vem har bestämt hur ”standardmallen för föräldraskap” ska se ut? | supermamsen

 7. Ping: ”Du daltar med dina barn!” | supermamsen

 8. Jessie

  Vet hur det är och känner med er, jag mamman har adhd och alla våra tre barn och det är fruktansvärt jobbigt och speciellt när jag själv har det att lyckas lugna ner alla när man själv får spel i huvet när det inte fungerar i vardagen. Kämpar både hemma och på jobbet för att få mitt huvud att hänga med att bara ens tänka 😩🙈 kram på er

  Gilla

 9. Ping: Om det där merjobbet och klumpen i magen | supermamsen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.