Kalla inte mina barn för skolkare!

(bilden är från Messenger)

(bilden är från Messenger)

När någon säger att mina barn skolkar blir jag väldigt illa berörd och ledsen för deras skull. Och arg!

”Skolk innebär ogiltig frånvaro, oftast från den obligatoriska skolgången. I folkmun betraktas medveten frånvaro som skolk, medan oavsiktlig frånvaro exempelvis i samband med att man försover sig, inte betraktas som skolk, även om båda faller under benämningen ”ogiltig frånvaro”. (https://sv.wikipedia.org/wiki/Skolk)

Ett av mina barn, C 14 år, har varit hemma från skolan för att hen blev utmattad i en icke anpassad skola i årskurs 6. C fick diagnosen högfungerande autism (asperger, ASD) sommaren mellan årskurs 6 och 7. Den andra, E 11 år, har varit hemma för att situationen kring C barn blev så tuff att även E började må dåligt. Är inte det giltiga anledningar?

Varken C eller E har varit/är hemma för att de vill/har valt att vara hemma. C kraschade av utmattning och var tvungen att vara hemma för att skydda sig själv. Vi föräldrar visste om frånvaron och sjukanmälde. C var/är inte en lat unge som tycker om att missa sin chans till en bra utbildning. C pratar mycket om att öka närvaron och få betyg men tyvärr har inte hen den ork/förmåga som krävs just nu.

E blev låg/deprimerad och började äta dåligt för ungefär ett år sedan. E är HSP (high sensitive person) tror jag. Hen har haft svårt att skilja på sina egna och Cs känslor och har tagit efter mycket av Cs mående.

I augusti började C på en resursskola med rätt kunskap och bemötande. C är på väg tillbaka till skolan. Ingen är gladare än C de dagar hen lyckas gå till skolan. C kom iväg till skolstarten i tisdags men idag gick det inte. C var ledsen och kände sig misslyckad. Hen ville så gärna gå men oro och jobbiga känslor ställer till det vissa dagar så att hen låser sig. Jag tycker så synd om C när det blir så.

E går i årskurs 5 och var hemma mer eller mindre hela hösten. Hen har kämpat på med sitt mående och träffat en psykolog och börjar äntligen må bättre. Efter första skoldagen den här veckan hämtade jag en hyperaktiv superglad unge som log och sa ”Mamma! Jag är tillbaka i skolan!”. E VILL så gärna få skolan att fungera igen!

Två av mina tre barn har mycket hög frånvaro. Extremt hög. Men ingen av dem är lat eller vill egentligen vara hemma. De har varit/är hemma för att de har mått/mår dåligt. Som en vuxen som mår dåligt och är sjukskriven från sitt jobb.

De dagar mina barn lyckas ta sig till skolan är de överlyckliga. De är inga skolkare. De vill vara i skolan! De gör sitt allra bästa hela tiden. De vill lyckas! Och jag som mamma gör mitt allra bästa hela tiden för att stötta dem!

Kalla inte mina barn för skolkare! De är riktiga kämpar!

(bilden är från Messenger)

(bilden är från Messenger)

5 kommentarer

Under Diagnos, förälder, Förståelse, Skola

5 svar till “Kalla inte mina barn för skolkare!

  1. Ping: Vad ska vi kalla våra elever med hög ofrivillig skolfrånvaro? | supermamsen

  2. Ping: Ännu ett år har gått | supermamsen

  3. Ping: Den hjälp som skulle ha hjälpt finns inte | supermamsen

  4. Ping: ”Äntligen jullov!” | supermamsen

  5. Ping: ”Mamma, jag har en plan!” | supermamsen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.