Tips!

C har alltid haft väldigt svårt att prata om hur hen mår. C kan inte förklara hur hen känner och vad som blir svårt i olika situationer. Ett problem är ju att C inte vill kännas vid sin diagnos alls och inte prata om den. Vi försöker då och då försiktigt lyfta ”Vad tar din energi? Hur kan vi hjälpa dig?” men detta har inte lett till några svar från C.

En kvinna, Peggy, hittade min blogg och läser den. Hon har själv erfarenhet av det som min familj går igenom. Hon känner inte mig men har via min facebook-profil Supermamsen Aspergerbarn skickat råd, tips och pepp. Helt fantastiskt att någon kan engagera sig så och hjälpa. Tack Peggy! ❤

Peggy kom med rådet att prata om energi med C med hjälp av t ex legobitar. Att ha ett visst antal bitar till förfogande en dag och sen bena ut vad C behöver göra en dag och fördela energin.

Detta gjorde C och jag igår. Jag tog fram 30 klossar. Det märktes att C inte var så sugen på att prata om ”det jobbiga”. C vill aldrig prata om det. Men igår gick det lite bättre. C gick med på att prata en kvart. Jag gav C klossarna och förklarade att nu ska vi fördela dessa energibitar över en dag.

Fördelning av energibitar :)

Fördelning av energibitar 🙂

Vi började med:
GÅ UPP UR SÄNGEN OCH KLÄ PÅ MIG: här lade hen 7 energibitar.
Vi pratade kring den rutinen och C sa att hen blir sur av väckarklockan och vill hellre att jag eller maken väcker hen. Då kunde vi ta bort en bit. C sa att det är lättast om vi hjälper hen ta fram kläder dagen innan så då tog vi bort en bit till. Vi landade på 5 energibitar.

FRUKOST OCH MEDICIN: här lade hen 3 bitar.
Vi pratade kring frukost och C sa att det är lättare om vi hjälper till med frukost och påminner om medicinen. Tillslut blev det 2 energibitar.

GÅ HEMIFRÅN: här lade hen 10 bitar.
Vi pratade lite kring det. C sa att det är jättesvårt att ta sig iväg men kan inte förklara varför. Vi bestämde att detta är ett område vi måste jobba mer med för att minska åtgången av energi.

VARA I HEMMASITTARSKOLAN: här lade hen 5 bitar.
På skolan börjar de varje dag med att läsa nyheterna tillsammans. Jag frågade hur många bitar energi det tar. Ingen sa C. Med andra ord går alla 5 bitar åt till tiden efter nyheterna. Jag frågade vad de brukar göra efter nyheterna. C svarade att det är olika, att hen inte riktigt vet. Jag frågade om det skulle gå åt mindre energi om hen visste. Det trodde hen. Så där har vi något att prata med läraren om!

LUNCH: här lade hen 1 bit om jag/maken fixar (om C skulle fixa själv blev det många bitar…)

SPELA PÅ DATORN: ingen bit sa C. Jag sa att hen måste lägga åtminstone 1 bit.

DUSCHA: här lade hen 3 bitar. C sa att hen tycker om att duscha, att det är skönt. Däremot är det svårt att ta steget in i duschen. Vi har bestämda duschdagar.

KOMMA I SÄNG: här lade hen 3 bitar.
Sänggåendet är en utdragen process med många konflikter. C fastnar ofta i soffan och vägrar gå och lägga sig. Vi pratade lite kring hur det kan bli bättre men kom inte riktigt fram till något.

Vi kom på att vi hade glömt en lapp för MIDDAG. Men det fanns inga bitar kvar. Jag frågade C om hen kunde flytta någon bit, men det gick inte. Middagarna brukar ofta bli tjafsiga och sluta med att något syskon gråter för att C säger taskiga saker. Inte konstigt om hen inte har någon energi kvar!

C kom själv på att om hen sover dåligt så är det nog bara 20 energibitar dagen efter. Då kom vi in lite på hur vi kan hjälpa C sova bra.

Kvarten blev drygt 20 minuter och C protesterade inte. Det var det bästa samtal jag har haft på länge med C. Detta ska vi bygga vidare på och finfördela olika moment under dagen mer.

Nu vet vi att ”GÅ HEMIFRÅN” tar den mesta energin från C så det ska vi jobba med. Och jag ska prata med läraren om att C behöver ett tydligt schema över vad som ska hända de timmar C är på hemmasittarskolan. Konstigt att skolan inte redan har tänkt på det… De vet ju om att C har sin diagnos.

Nya tag på måndag! 🙂

Trevlig helg!

Trevlig helg!

Annons

33 kommentarer

Under Anpassningar, Diagnos, Hemmasittare, Kommunikation, Pedagogiska tips!, Rutiner, Stress, Vardag

33 svar till “Tips!

 1. Man bör vara medveten om att det finns saker som tar energi och saker som ger energi. Om ni kommer på vad som ger hen energi, kan en väldigt jobbig dag ändå gå på plus om hen fått tanka energi. Jag gjorde detta med barn 2 för något år sedan och insåg inte hur mycket energi det drog från hen att gå ut med skräp eller diska (jag gick igenom hur mycket energi som olika sorters städning tog, bland annat), men att hen fick mera energi ibland (inte alltid) av att laga mat som hen tycker om. Hen får också energi genom att sitta vid datorn och slappna av, så det kanske ditt barn också får.

  Gillad av 1 person

  • Tack! 👍
   Vi pratade lite kring det också. C får energi av datorn, titta på TV, sova, äta och lagom med frisk luft/aktivitet/vänner. Blir det för mycket tar det energi sa hen.
   Helt otroligt att vi kunde ha ett så bra samtal! 😄

   Gillad av 1 person

   • Ja, det är ju det. Att veta exakt hur mycket roligt man kan ha för att det ska ge energi och inte ta energi. Och det som gör det mera svårt är ju också hur dagen i övrigt är och dagsformen…

    Gillad av 1 person

 2. Camilla

  Å va skönt att du fick till ett bra samtal med C 👍 Vi kan inte heller få till samtal om hur vår dotter mår , hon bara håller för öronen o vill inte prata om vad som hände eller hur hon mår😳 får se om hon vill kännas vid sin diagnos ( om det blir någon) skall testa lego samtalet vid tillfälle. Trevlig helg

  Gillad av 1 person

 3. Ping: En dörr på glänt | supermamsen

 4. Anja

  Låter bra med lego samtal. Det ska vi också testa. Vi har liknande problem hemma där hen inte vill veta av diagnosen och helst inte prata om svårigheterna/utmaningarna, problem att lägga sig på kvällen och komma upp på morgonen. Ibland har jag försökt att byta miljö när vi ska ha ett samtal. Prata i bilen, på mitt arbete eller i skolan i ett eget rum har fungerat bra. Hen hade då antingen en ask med tandpetare att ”bygga” med eller sin telefon att koncentrera sig med. Det var mycket enklare att prata då.
  Sen har jag skrivit när vad vi tillsammans har kommit överens om och skrivit under som ett slags kontrakt. Fungerar ibland bra och ibland inte alls längre. Då får man hitta på ett nytt kontrakt. Tack för att du dela tankar och tips! ❤

  Gillad av 1 person

 5. MammaL

  Härligt att kunna få till ett bra samtal, hoppas det hjälper er en bit på vägen.

  Det är intresserat att läsa vad det är C känner tar energi. Känns igen väl här. Att gå upp och klä på sig på morgonen, vi hjälper oftast vår son, 10 år, att klä på sig för att se till att det blir en bra start på.
  Att komma hemifrån, att ta sig ut genom dörren, är också en sån sak som kan vara jättesvårt. Och att ta sig in i duschen, behövs ofta flera timmars ”förarbete”, men sen gillar han att duscha.

  Gilla

 6. Ping: Parallella processer | supermamsen

 7. Ping: ”Hur orkar ni? Vilket stöd och vilken hjälp får ni som föräldrar?” | supermamsen

 8. Ping: Att hjälpa C lyckas – bryta mönster, bygga rutiner, göra anpassningar och spara energi | supermamsen

 9. Ping: Stress och press | supermamsen

 10. Ping: Välkommen 2016! | supermamsen

 11. Ping: Mentalisering och empati | supermamsen

 12. Ping: Ställer vi för låga krav nu istället? | supermamsen

 13. Ping: Då har jag lyckats! | supermamsen

 14. Ping: Processen | supermamsen

 15. Ping: Tankemönster | supermamsen

 16. Ping: Tack! | supermamsen

 17. Anna molitor griberg

  Allt du skriver om passar in på min son den mesta energin går åt till att han ska komma i väg .
  Och han kommer nästan aldrig i väg i dag i veckan kanske . Och då är hanns Acc ute och går bara . Jag vill så gärna ha tips och råd ang min son 14 år ADHD och drag åt Autismen ingen diagnos bara vad vi tror men känner igen mig så mycket kram alla dagar är en kamp och oro 😥😥😥😥kram hoppas på att vi kanske kan byta tips och idéer

  PS vad har du fått tre pinnarna i från

  Gilla

  • Tack! Byter gärna tips och idéer!
   Klossarna (om det är det du menade) är från ett spel som heter Jenka eller något sånt. Man kan ju använda legobitar också.
   Kram!

   Gilla

 18. Anna

  Hej igen menar du vad han tar för medecin Elvanse 70g morgon och två melatonin till natten mvh Anna

  Gilla

 19. Ping: Kampen mot ångesten | supermamsen

 20. Ping: Ska Sverige ha skolor för att ett land SKA HA skolor eller ska Sverige ha skolor för att Sveriges barn ska gå till skolan och få en bra utbildning? | supermamsen

 21. Ping: Vi har hittat roten! | supermamsen

 22. Ping: Kartläggning | supermamsen

 23. Ping: Energiinventering | supermamsen

 24. Ping: Problemlösningsfasen | supermamsen

 25. Ping: Måendet kommer först. Sen skolan. | supermamsen

 26. Ping: Detektivarbete | supermamsen

 27. Susanne Klaesén

  Hej!
  Härligt när det blir så bra 😊
  Inspirerad av Nåkkve Balldin och ” utan bensin stannar motorn” använder jag energiinventering i skolan vid behov.
  Hälsningar Susanne Klaesén

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.