Detektivarbete

Att ha barn med speciella behov kräver en hel del detektivarbete. Det är inte lätt att anpassa vardagen så att det fungerar och att få ett flyt.

Jag har gjort en del saker för att försöka få svar på mina frågor. Eftersom C  inte vill prata om ”det jobbiga” (skolan, måendet mm) och inte läsa på om sin diagnos ASD (asperger, högfungerande autism) så är det inte så lätt att nå fram.

Något som gav en del svar är energiinventeringen jag gjorde med klossar. Sen gjorde jag en kartläggning av stressorer med E som också gav viktiga svar. Jag gjorde en energiinventering även med E.

Något som fortfarande har varit svårt för både C och E är övergångar. Framförallt att ta sig ut ur huset och till skolan. Jag har inte riktigt vetat hur jag ska nå dem och hjälpa dem med övergången.

overgangar-skolan

På Facebook fick jag tips från en vän, Malin Ekström, om att verkligen finfördela en morgon i olika moment och göra en skala att kryssa i. Om ni har frågor till Malin om detta så är ni välkomna att skicka ett meddelande till malin@hjalmarod.se.

Eftersom framförallt C, men även E, inte är så pratglada så kan det underlätta med en skala. På så sätt kan jag kanske komma åt det största hindret och de värsta energitjuvarna. Självklart kan man göra det snyggare på en dator men detta fungerar ju också!

20161220_174511-1.jpg

C och E fyllde i sina skalor utan gnäll. Det tog inte alls lång tid. Det kändes lite jobbigt att E tycker att nästan hela morgonen är jobbig (se nedan).

20161220_174642-1.jpg

Något som dock är positivt är att både C och E fyllde i att det känns helt okej i skolan och att det känns väldigt bra efteråt.
Det var bra för då kunde jag ta fram mina bilder om att vända på onda cirklar och prata med dem om det.

kansla-och-beteende-neg

Deras svar på skalan visade tydligt att om de inte går till skolan som ”de borde göra” så mår de sämre. Som det ser ut nu har båda väldigt förstående personal som inte pressar och stressar dem. Både C och E uttrycker att de egentligen trivs väldigt bra i sina skolor när de väl kommer dit.

kansla-och-beteende-posOm de kämpar emot sin känsla och ändrar beteendet så mår de bättre.

Efter de har fyllt i skalorna har vi ändrat på en del saker. C fyllde i på skalan att ”väckning” och ”gå upp” är riktigt jobbigt så nu har vi i samråd med skolan ändrat schemat så att C börjar lite senare. I morse (första skoldagen efter jullovet) kom C iväg utan problem. Kanske droppet med järn som C fick äntligen har gett lite effekt också.

När det gäller E så har det än så länge varit svårt att hitta något vi kan göra för att underlätta morgonen. En sak är ju att E har jobbigt med maten och att få i E frukost är nästintill omöjligt. Nu försöker jag dock att hinna fixa det där lilla extra (toast, amerikanska pannkakor osv) och då går det lite bättre. E har också fått börja med en svag dos antidepressiva och det verkar faktiskt hjälpa lite.

Det är bara att fortsätta med detektivarbetet! Malin tipsade också om att göra om skalorna efter ett tag och se om eventuella förändringar i rutiner har gett något resultat.

Vem kunde tro att man som mamma skulle bli både psykolog, kurator, specialpedagog och detektiv utan att ha pluggat något av det! 😉 Livet är i alla fall inte händelselöst!

11 kommentarer

Under Anpassningar, Diagnos, Egna illustrationer, förälder, Hemmasittare, Kommunikation, Pedagogiska tips!, Rutiner, Vardag

11 svar till “Detektivarbete

 1. Ping: Kalla inte mina barn för skolkare! | supermamsen

 2. Ping: Kompetensutveckling! | supermamsen

 3. Ping: När vi glömmer att förbereda och anpassa | supermamsen

 4. Ping: Att våga be om, och ta emot, hjälp | supermamsen

 5. Ping: Idag skulle det vara slut på ”det jobbiga”… | supermamsen

 6. Ping: Alla mina tre barn har en funktionsvariation (NPF) | supermamsen

 7. Ping: Alla mina tre barn har en funktionsvariation (NPF) | supermamsen

 8. Ping: ”Vilken tur ni har! Då kan ni ju få vårdbidrag för alla era barn!” | supermamsen

 9. Ping: Fina stunder  | supermamsen

 10. Ping: Vem har bestämt hur ”standardmallen för föräldraskap” ska se ut? | supermamsen

 11. Ping: Utvecklande föräldraskap | supermamsen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.