Den här julen får vi andas

Nu närmar sig julafton. Jag ser framemot lediga dagar och mys med familjen.

Häromdagen slog det mig att det här är första gången på flera år som vi inte har blivit uppringda av socialtjänsten precis innan jul. Våra killars skolor har nämligen gjort orosanmälningar baserad på deras skolfrånvaro precis innan jul (och innan sommarlov) i flera år.

Dessa orosanmälningar brukar leda till jobbiga tankar och känslor för oss föräldrar och våra barn blir oroliga. Möten med socialtjänsten bokas in i mellandagarna och sen precis efter nyår brukar vi få besked om en utredning ska startas eller inte. Avkopplande jul och nyår? Knappast!

Dessa anmälningar (ca 10 stycken de fem senaste åren) har lett till ett par utredningar som har visat att vi är samspelta och resursstarka föräldrar med god omsorg om våra barns behov. Det har lett till att socialtjänsten har bollat tillbaka ansvaret till skolan. Det har inte lett till något stöd. Däremot har det lett till många MM ( Meningslösa Möten) som har krävt att vi har varit borta från jobbet. Det har tagit energi från oss som vi gärna hade lagt på annat.

Den här hösten har våra barn haft hög NÄRVARO. Beror det på att vi föräldar först nu har börjat ta skolplikten på allvar? Beror det på att vi först nu har börjat stötta våra barn? NEJ! Det beror på att de mår bättre nu och för att deras skolor har gett dem rätt förutsättningar (det krävdes visst en pandemi).

Jag vet att vi inte är ensamma om att bli anmälda precis innan jul. Jag vill skicka styrka och kramar till alla er som kämpar för era barn. ❤

Den här julen får i alla fall vi andas.

Annons

8 kommentarer

Under Diagnos, Förståelse, Socialtjänsten

8 svar till “Den här julen får vi andas

 1. Maj Ericson

  Mm är slöseri.

  Problemet ör SKOLAN!

  Ge specialpedagoger betalt ISTÄLLET för att slösa tid och pengar på utredningar och möten.

  ♥️ God jul

  Gillad av 1 person

 2. Eva i Dalarna

  Ha en riktigt God jul och ett Gott nytt år!

  Gilla

 3. Alexandra

  Önskar er en varm och lugn jul ❤️❤️❤️ Helt otroligt att skolans ska anmäla så fort barnen har lite högre frånvaro än andra barn… Vi har haft tur, vår son är sk. hemmasittare sen våren. Skolan är förstående och än så länge inga anmälningar till soc… Skyr soc som pesten efter tidigare erfarenheter. Livrädd på riktigt. Tack för att du skriver om detta ❤️

  Gilla

 4. Lena Blosfeld

  Man får vara glad för det lilla ibland. Hoppas ni nu kan få en riktigt god jul!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.