Vikarievecka 

Veckan som varit har varit en tuff vecka för L (min 8-åring med ADHD). L har varit väldigt trött efter skolan och ett par morgnar har hen gråtit och sagt att hen inte orkar gå till skolan.

Maken och jag fick nästan panik. Ska även vårt tredje barn krascha nu? Det är så svårt att veta hur vi ska bemöta detta. 

Om vi låter L ta en vilodag, kommer hen att tycka att det är lätt att få vara hemma då? Kommer L att göra mer motstånd till skolan sen då?

Om L inte får ta en vilodag, kommer hen att krascha helt då istället? Hur ska vi veta?

L har ju inte några förebilder när det gäller skolan. Både C och E är hemma mycket.

L ska få prata med kuratorn på skolan. Vi har haft ett första möte. Det bekymrade mig lite när kuratorn sa ”Jag tror inte riktigt på diagnoser”. Tror inte på? Vilken kränkning! Vi som kämpar så! 

I torsdags morse pratade vi länge med L och sa att skolan är viktig och att vi vill hens bästa. Vi sa att stanna hemma från skolan är ett vuxenbeslut. Att man får vara hemma om man är sjuk. L får bestämma vem hen vill leka med, om hen vill gå på sina aktiviteter eller inte, vad hen ska göra på rasten osv. Men vi vuxna måste ta stora och viktiga beslut om t ex skolan. L köpte det och maken  lämnade L 40 min försent.

När jag hämtade L på torsdagen fortsatte vi prata om barnbeslut och vuxenbeslut. Det blev ett bra samtal.

När jag hämtade L på fredagen berättade L att hen hade gråtit på en lektion. Jag frågade varför och då sa L att det var för att vikarien hade blivit så arg.

Då slog det mig – vikarievecka! Det är nog därför L har varit lite upp och ner.

För barn som är väldigt rutin- och relationsbundna kan en dag då det är vikarie ställa till det rejält. Detta är mycket viktigt att tänka på. I vårt fall hade vi fått veta i förväg att läraren skulle vara ledig. Ändå blev det jobbigt för L.

Det är också oerhört viktigt att eventuella vikarier för information om hur olika elever bör bemötas. Mycket som har byggts upp kan raseras fort om det blir fel.

Nästa vecka är läraren tillbaka. Jag hoppas vi får en mer balanserad L igen då!

Annons

6 kommentarer

Under ADHD, Anpassningar, Diagnos, Egna illustrationer, Rutiner, Skola

6 svar till “Vikarievecka 

 1. Eva

  Jag undrar just vad kuratorn menade med att hon inte tror på diagnoser…Är hon outbildad eller. Förstår att du kände det som en kränkning!
  Jag blir rent ut sagt förbannad på den människan. Och hon ska vara utbildad kurator??

  Gilla

  • Utbildad är hon nog. Men hon nämnde även att ”alla får diagnoser numera och så var det inte förr”. Ja man blir provocerad, frustrerad, ledsen och arg. Jag sa bara att jag vet i alla fall att mina barn har svårigheter.

   Gilla

 2. Sarah

  Hej. Jag snubblade över ditt inlägg nö jag gjorde en Google sökning på hemmasittare och npf. Min snart 7 åring skolvägrar redan nu. Hans nuvarande skola har totalt fallerat med att ta mig på allvar och här står jag nu. Jag undrar hur man gör rent praktiskt när man har en 7 åring som inte kan vara själv hemma och som skolvägrar.? För stunden kan jag ta med till jobbet men det är ohållbart med. Tack för bra inlägg ☀️

  Gilla

 3. Ping: Viktiga små steg i rätt riktning | supermamsen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.