”Tack snälla mamma! Nu blir jag mätt!”

E, 13 år med ADD och selektivt ätande, äter mer och mer begränsad kost. Jag hoppades att det skulle bli bättre med åldern men det verkar tyvärr inte så. Det börjar bli riktigt jobbigt. I princip fungerar bara chicken nuggets-meny från McDonalds just nu. Vissa dagar, som idag, måste vi åka dit två gånger. Dyrt blir det, men vad ska vi göra?

I veckan var E hemma från skolan onsdag till fredag. Efter en fin skolstart på tisdagen slog tröttheten till. När jag kom hem från jobbet vid 17-tiden var E helt skakis. Hen hade inte ätit någonting på hela dagen.

En dag fick jag ett sms från E precis när jag skulle ta min rast på jobbet. Hen skrev ”Mamma jag mår jättedåligt. Är så hungrig.” Just den dagen hade jag bilen så jag använde min rast till att stressa hem med mat från McDonalds till E. När jag kom hem med maten och överraskade E så fick hen tårar i ögonen och sa lättat ”Tack snälla mamma! Nu blir jag mätt!” Sen fick jag en kram. Älskade barn. ❤

Vi har mycket mat hemma. Mat i frysen att värma och oftast rester i kylen. Vi har frukt och grönsaker. Bröd, pålägg, yoghurt, flingor… E äter inget av det.

Förr kunde jag åtminstone oftast lyckas få i E ugnsbaguette, toast, amerikanska pannkakor eller scones till frukost innan jag åkte till jobbet. Nu funkar inget av det.

På jobbet har jag konstant dåligt samvete. Det är jättejobbigt att veta att E är så hungrig hemma men ändå inte kan äta sig mätt. E lider enormt mycket av detta.

De dagar E är i skolan är det lite bättre. E äter inte skolmaten men kan efter skolan ibland gå och köpa något att äta med sina kompisar. Oftast blir det något onyttigt men bättre det än inget…

Vi har haft kontakt med dietist. Det hjälpte inte. E får inte i sig näringsdrycker.

Jag vet ärligt talat inte hur vi ska hjälpa E med detta. 😢

Annons

20 kommentarer

Under ADD, Hemmasittare, Selektivt ätande

20 svar till “”Tack snälla mamma! Nu blir jag mätt!”

 1. Det kunde varit jag som skrivit denna text.

  Känner en sådan sorg över att vi inte kan ”hjälpa” våra barn. Precis hemkommen från Mcd då dagens matintag enbart varit grönsaker och en twix o hen var så hungrig och mådde dåligt på alla sätt. Fick en bamse kram och ”Tack mamma!”
  Försökt lirka med allt, det som funkade igår, i förrigår o förra veckan men nej inget funkar. Är på Mcd 5-6 ggr/v.
  Så som du skriver vi har mat hemma och jag är beredd att laga vad som helt bara hen äter!
  Undrar vem som kan hjälpa våra barn. De vill äta men kan inte 😢.

  Gilla

 2. Sara

  Har inga råd, men uppskattar verkligen att du skriver om det. Min 11-åring (har troligen adhd) är på gränsen till selektiv, men inte riktigt på den nivån. Det finns några maträtter hon äter, men det är jättesvårt med frukost och mellanmål. Helst ska det vara nylagad middag (värmd går ej) och det är inte alltid vi orkar det flera gånger om dagen på helger/lov osv. (jag är utbränd och pappan får ta jättemycket).

  Har ni kollat vitamin/näringsbrister hos E föresten? Vi ska till läkaren om två veckor eftersom vi 11-åring är så trött och hängig. Orolig för om hon får i sig det hon behöver?

  Tack för en bra blogg!

  Gilla

 3. Camilla Stridh

  Herregud! Det kunde varit jag som skrev om min yngsta dotter som blir 12 i april. Det stämmer på pricken. Helt ordagrant. N äter exakt samma saker. Tyvärr funkar nästan ingenting längre. Det är ju Mc då men tyvärr börjar hon nu även tröttna på Nuggets och vill bara ha Pommes.
  Var ska det sluta. Har blivit så smal det sista. Vi väntar på tid till dietisten men har svårt att tro att näringsdryckerna kommer att funka. Hoppas kan man ju alltid. 😔❤️C

  Gilla

 4. Alldeles ny som läsare här, men förstår verkligen hur svårt det är. Antar att ni har försökt med andra chicken nuggets hemma?
  Stackars lilla tjej, så svårt att vilja men inte kunna! ❤

  Gilla

 5. Anci

  Vet hur det är 😢 Sonen äter också dåligt och mycket onyttigt men det är ju svårt när han inte får i sig annat. Jag anser att det är bättre han äter McD, Max eller hämtpizza medan pappan tycker det är skräpmat och får även sonen att bli negativ med dålig självbild 🤬
  Kram till er ❤

  Gilla

 6. Petra Kjellberg

  Stor igenkänning! Dottern på snart tolv år med adhd är också mycket selektiv med maten. Dock inte riktigt lika mycket som ditt barn. Du skriver att näringsdryck inte funkar. Den har ju helt klart en lite märklig bismak. Jag har gjort en egen ”näringsdryck” som min dotter klarar att dricka minst en gång/dag. Ibland går det lättare med sugrör. Kanske kan vara värt ett försök? Går ju att experimentera med olika ingredienser så länge den blir energität, tex mixa i bär/frukt. Min dotter gillar chokladsmak mycket så därför funkar det bra med kakao i för henne.
  Recept:
  3 dl havredryck (helst ikaffe) eller röd mjölk
  3 msk råsocker/socker
  1 msk vaniljsocker
  4 msk kakao (3 msk för mindre kraftig chokladsmak)
  Mixa eller vispa ihop detta.
  Tillsätt 2-4 äggulor samt
  2 dl vispgrädde eller 1dl grädde+1dl imat
  Mixa/vispa igen bara så att det blandas väl inte tjocknar.
  Tillsätt ytterligare 3dl havredryck och blanda. Klart! Håller sig bra i kylen minst ett par dagar.

  Tacochips ger också rätt bra näring men det har ni säkert testat redan.

  Hoppas allt blir bättre!

  Gilla

 7. Idun Vinterros

  Jag lider verkligen med dig! Har en 8-årig dotter som också har selektiv ätstörning. Den ends hjälp vi fått är två samtal med dietist och näringsdrycker. I skolan får hon nu äntligen önskekost och det funkar. Men på senare tiden har det blivit allt sämre, antalet rätter hon äter bara krymper och krymper. Man känner sig ständigt otillräcklig och oron för framtiden bara växer. Varför får vi ingen bättre hjälp med detta? Varför tas inte denna diagnos på större allvar? Du ska i alla fall veta att du inte är ensam i din förtvivlan!
  Idun Vinterros

  Gilla

 8. Åsa

  Hej! Vi har det lika. Dock med tillägg för multiallergier🙈😞. Min son äter oxå nuggets. Det är det som går hem. Tänkte bara tipsa dig om att lite vad gäller nyttighet. Jag gör hemmagjorda. Skitgoda😝! Friterade i början i rapsolja men har nu övergått till att göra dem i ugn med kokosolja (smak/doftfri) (en frityrsmet av eko majsmjöl och rismjöl sam polenta och valda kryddor). Så nu känns det ändå som relativt nyttig mat.

  Gilla

  • Jobbigt med allergier ❤
   Vad skönt att hemgjorda funkar hos er. E är extremt känslig för smak, konsistens, lukt… Märker direkt om vi ändrar någon liten detalj i något. Så tveksamt att detta skulle fungera tyvärr.

   Gilla

 9. Annika BK

  Känner igen detta. Mycket. Och det är inte ovanligt hos personer med npf heller. Och de blir inte hungriga när det är matdags utan vid 21-tiden! DÅ ska man åka till Max eller liknande… Puh. Ibland gör jag det och ibland inte. Vi har provat ”Matkomfort” de dagar barnen är hos oss och det fungerar mycket bra för det är GOD mat. Men de dagar det inte är Matkomfort fungerar inte lika bra. Jo tacos går bra, Carbonara, Varma mackor, Start o mjölk, Oxfile o bernaisås … Det blir dyra maträkningar och det han gillar går lite emot vad jag skulle äta (nyttighets/kalori-mässigt) men jag blir så glad när han äter och tycker att det är gott. Om det inte finns det han vill ha så äter han inget alls och klagar på att ”det finns ingen mat”. Jag skulle vilja att han var med mer i köket, började intressera sig för ingredienser osv och iallafall kunna smaka på annorlunda mat för att sedan få en uppfattning. Ibland funkar det ganska bra men man vet inte hur det blir nästa måltid.
  Kämpa på och ha inte dåligt samvete. Vi gör så gott vi kan.

  Gilla

 10. Min kille är inte riktigt lika illa som ditt barn men äter väldigt få saker ❤️ uppskattar att du skriver, då omvärlden ofta är oförstående om detta

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.