Stressreaktion

Min semester började i PANIK. Den 2 juli gick Emil in på Gymnasieantagningen för att kolla att han hade kommit in på individuellt val på kommunens gymnasium. Han har kämpat ihop 9 fina betyg i årskurs 9 (efter att ha varit hemmasittare sedan årskurs 6) och vill läsa in minst tre ämnen till för att få behörighet till ett högskoleförberedande program på gymnasiet. Vi hade pratat med en studie- och yrkesvägledare och hon sa att det räckte med att Emil gjorde ett val till gymnasiet utan reservval och att han garanterat skulle komma in på det. Med andra ord hade han bara sökt det. Vi hade till och med varit på ett besök på kommunens gymnasium under våren för att Emil ska vara lite förberedd inför hösten.

Efter att Emil hade gått in på Gymnasieantagningen kom han springande till mig med mobilen i handen och visade ”Ej behörig”. EJ BEHÖRIG!!! Emil hade ju inte sökt något annat. Detta besked satte igång en enorm stressreaktion i min kropp. Magen kändes upp och ner, huvudet snurrade, knäna kändes som om de skulle vika sig, andningen blev stressad… Jag blev nästan chockad över hur fysiskt min kropp reagerade. Det var som om allt gammalt och jobbigt kom tillbaka och smällde till mig med full kraft. Som om ”någon” ville sätta mig på plats ”Nej nej du kan inte slappna av! Du kommer att få fortsätta kämpa och oroa dig!” Vi har kämpat så många år nu att jag nästan inte vet hur det är när saker fungerar.

Jag tänkte ”Självklart kommer detta att skita sig! Varför skulle något fungera?” Jag kände mig också så ledsen för Emils skull. Samtidigt tänkte jag att detta måste jag bara fixa. Det måste vara något fel. Det tog dock ett tag innan dessa tankar kom. Först kände jag bara panik och uppgivenhet. Att få detta besked mitt i sommaren när många är på semester är inte det bästa.

Jag började leta upp telefonnummer. Först ringde jag studie- och yrkesvägledaren som vi hade träffat. Hon hade semester. Jag ringde då rektorn på gymnasiet men fick inget svar. Då ringde jag expeditionen på gymnasiet. Hon sa att något med antagningen hade strulat och att hon hade en lista med namn på elever som skulle få brev om att de var antagna istället. Hon kollade om Emil fanns på listan men det gjorde han inte. Ännu mer panik. Jag började gråta i telefonen. Hon sa att jag skulle ta det lugnt och att hon skulle kolla upp och ringa tillbaka. I två timmar våndades jag och väntade på att hon skulle ringa tillbaka. Under dessa två timmar mådde jag både fysiskt och psykiskt dåligt. Jag hade nära till gråt hela tiden och jag kunde inte ta mig för någonting. Jag bara satt helt apatisk medans min kropp stökade. Jag var helt sjukskriven för utmattning 2015/16 i ett år. Sedan dess har jag sakta återhämtat mig. Jag jobbar numera 75% (inte sjukskriven alls sedan 2018 men har gått ner i tid). Jag blev förvånad över att jag kunde få en sådan stressreaktion. Jag kände igen alla kroppsliga signaler.

När kvinnan på expeditionen ringde var jag så spänd att jag nästan inte kunde prata. Hon sa att hon hade fått tag på studie- och yrkesvägledaren och att hon hade sagt att Emil var garanterad/lovad en plats. Jag blev så oerhört lättad. Jag vet inte varför det stod ”Ej behörig”. Kan det vara för att han har betyg i kärnämnena? Hursomhelst – först idag var det ändrat och nu står det ”Antagen” i Gymnasieantagningen. Tack och lov!

En annan sak som vi fick reda på i början av semestern är att Calle inte kommer att kunna börja på komvux i höst eftersom han fyller 20 år först nästa år. Han är lite taggad på att plugga in grundskoleämnen så det beskedet kändes tungt. Vad han ska göra vet vi inte. Vi har kontakt med kommunen för att se om de kan hjälpa till med någon sysselsättning.

Nu ska jag försöka koppla av på semestern.
Hoppas du har en skön sommar!

PS Vill också tipsa om en Facebookgrupp där författare presenterar sina böcker och läsare kan hitta något att läsa eller lyssna på. Gå gärna med i gruppen och dela den så fler hittar dit 🙂
https://www.facebook.com/groups/409142700365286/

Annons

13 kommentarer

Under Semester, Stress

13 svar till “Stressreaktion

 1. Åh, vad SKÖNT för er skull att ni fick rätt besked, och det ganska snabbt ändå❤️Har också varit sjukskriven för utmattning förresten (2018) och dras forfarande med sviterna av den även om jag är mycket bättre. Hoppas att ni får en fin helg❤️🙏

  Gillad av 1 person

 2. Malin Lindqvist

  Kolla Folkhögskolor i närheten. De kan ha flytande antagning, de är ofta så himla bra på att hjälpa till.

  Gillad av 1 person

 3. Malin

  Ja tänk vad kroppen har minnen och tar till katastroftankar. Hade samma upplevelse i vintras vid önskat skolbyte. Hela kroppen la av. Tur jag satt hemma i pandemin spår för jag bara skrek rakt ut AC frustration och tårarna sprutade.
  Förstår så väl din reaktion. Vi är så sköra efter alla våra motgångar.
  Grattis till att det troligtvis har löst sig. Säger som någon annan -kolla folkhögskola. Där räcker det att vara 18.

  Gilla

 4. Anci

  Vilken tur att det löste sig! 🙏
  Så skönt ändå att din 19-åring vet vad han vill. Det vet inte min och det jobbiga är att efter han varit hemmasittare i flera år och sedan blivit utskriven från gymnasiet så är ska han nu helt plötsligt veta vad han vill 🙈 Efter alla år har han fått social fobi och tycker det är jobbigt att vara ute bland folk. Livet fortsätter att vara tufft men vi försöker kämpa på! 💕 Hoppas du nu kan njuta av semestern! ❤

  Gilla

  • Tack! Vill och vill 😉 Det är iaf första gången på många år som han inte får ångest av ordet ”plugga”. Han vet dock inte vad han vill göra i framtiden men han ska börja med att plugga i grundskolans ma, sv och eng. Hoppas att han tar sig igenom det ✊ Kram

   Gilla

 5. Annelie

  Usch vilken rivstart! 😥skönt att det ordnade sig med gymnasiet i alla fall👍
  Önskar Dig och din familj en riktig skön fin sommar🤗🌺

  Gilla

 6. Emma

  Mitt barn fick dispens för att plugga på Komvux innan 20 års ålder.
  Vi gick genom något som kallas KAA, Kommunalt aktivitetsansvar och fick där godkänt av kommunen att de betalade för platsen på Komvux.
  Annars så är Folkhögskola ett alternativ, de har på vissa delar både klasser för psykisk ohälsa/funktionsnedsättning och långsam studietakt om man behöver det.

  Glöm inte av att söka Aktivitetsersättning vid förlängd skolgång om det handlar om gymnasiestudier efter 19 års ålder 🙂 Tuff process men bättre än att kanske behöva ta studielån för något andra får ”gratis”.

  https://www.skolverket.se/skolutveckling/leda-och-organisera-skolan/organisera-for-fortsatta-studier-och-arbetsliv/kommunernas-aktivitetsansvar–for-ungdomar

  Gilla

 7. Ping: Skör | supermamsen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.