Tillgänglighet

Nu i sommar har Linnéa och jag varit en dag på Kolmården. Vi hade en jättemysig dag. Det var soligt och varmt.

Linnéa har medelsvår adhd kombinerad form. Det innebär att hon är hyperaktiv och har koncentrationssvårigheter. I intyget från BUP står det ”Linnéa har svårt att vänta på sin tur.” Vi visade upp intyg på hennes diagnos i Gästservice och hon fick ett ”Tillgänglighetsarmband”. Detta armband gav henne (och en medföljande vuxen) rätten att gå före i kön till olika attraktioner. Vi fick också välja att åka två omgångar på en gång i bergodalbanor.

Armbandet underlättade enormt mycket för oss och tack vare möjligheten att slippa köa slapp Linnéa bli frustrerad och jag slapp bli irriterad på henne.

Endast en sak var jobbig och det var andras blickar och mummel. Det märktes att vissa störde sig på att vi fick gå in bakvägen och gå före.

Jag tänker att ”folk” borde förstå att personalen inte skulle släppa in folk hursomhelst via bakvägen. Att vi faktiskt får gå före av en anledning. Jag ville inte heller förklara för dem som gav oss sura blickar.

Adhd (autism och andra npf-diagnoser) är osynligt. Svårigheterna finns inuti. Om miljön är dåligt anpassad och det inte finns bra förutsättningar kan konsekvenser av detta visa sig utåt. Vissa barn får utbrott och låsningar, andra rymmer…

Linnéa har fått diagnosen adhd av en anledning. Jag är tacksam för att Kolmården och andra nöjesparker har dessa tillgänglighetsarmband. Det skapar förutsättningar för oss att ha en lyckad dag. Jag önskar dock att ”folk” kunde visa mer förståelse. Som tur är reagerade inte Linnéa så mycket på andras blickar, det var mest jag som tänkte på det.

Annons

10 kommentarer

Under ADHD, Anpassningar, Förståelse

10 svar till “Tillgänglighet

 1. Catarina

  Vi har använt oss av detta många gånger på djurparker, nöjesfält och museum mm i Sverige, Europa och USA och jag har aldrig upplevt att någon reagerat.

  På Legoland Billund heter (eller i alla fall hette när vi har där) funktionen ”Visa hänsyn”. Jag tycker det var rart 🙂

  Gillad av 1 person

 2. Lena Blosfeld

  Ja, ibland är jag tacksam för att min sjuårings autism märks tydligt. (Eller så är det reflexvästen som hon har på sig vid tillfällen med mycket folk.) Folk tittat inte lika snett på en när man uppenbart har problem.

  Gilla

 3. Eva i Dalarna

  Har aldrig hört talas om att det kan fungera sådär, att ni fick gå före etc. Men det är ju bara sååå bra!
  Så roligt för Linnea att få ha en kul dag på Kolmården och bra att hon inte tänkte på folks blickar.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.