Om föreläsningen ”Stress och det utmanande föräldraskapet”

En väldigt passande bild till dagens tankar.

En väldigt passande bild till dagens tankar.

I torsdags var jag på en väldigt viktig föreläsning. Den hette ”Stress och det utmanande föräldraskapet” och det var Bella Stensnäs, legitimerad psykolog, som höll i den. Jag vill varmt rekommendera er att gå på föreläsningen om ni får tillfälle!

Föreläsningen gav mig många tankeställare och insikter. Jag har redan tidigare förstått att jag måste tänka om, men det är inte så lätt!

På något sätt har jag kopplat ihop hela min existens och hela mitt mående med hur barnen mår. Framförallt med C som har hemmasittarproblematik och ASD.

På föreläsningen gick Bella igenom de olika kriterierna för utmattningssyndrom. Det kändes hemskt att kunna bocka av mer eller mindre alla. Koncentrationssvårigheter, problem med minnet, sömnproblem, magproblem, mycket lägre stresströskel, behöver mer återhämtningstid, känslomässigt labil… Men sen är jag ju sjukskriven 100% från jobbet också.

Och det är just det… Jag är sjukskriven 100% från jobbet (där var det också rörigt) men jag kan ju inte sjukskriva mig från mitt utmanande föräldraskap. Det lever jag i hela tiden. Jag kan inte bara säga ”Tack och hej! Jag pausar ett halvår nu!” och dra. Vissa dagar känner jag att jag skulle vilja dra. Antingen själv eller med hela min familj. Bort från alla krav och alla måsten. Bort från Skolplikten och pressen från samhället.

Men jag kan ju inte dra. Alltså måste jag förhålla mig till det här utan att det tar all min energi, hela min tankevärld. Utan att det äter upp mig. För så känns det. Cs hemmasittande och den strid vi hela tiden måste vara i för att söka stöd åt C samt oron för 11-åringen ÄTER UPP MIG! Om jag ”fixar” C och räddar 11-åringen från fallet så kommer jag att må bättre. Det känns som om jag inte kommer att komma tillbaka förrän allt är fixat. Alltså har det blivit min mission! Men hur lång tid ska det ta? Tänk om det tar flera år… Att vara sjukskriven tär på ekonomin och egentligen vill jag orka jobba.

Så med andra ord – jag måste tänka om! Verkligen skapa utrymme för MIG!

Bella pratade om faktorer som gör att man kan bli utmattad.  En person kan ha krav på sig, de kan vara höga eller låga. En person kan känna att den har hög eller låg kontroll över dessa krav. Om en person som har höga krav på sig känner att den har låg kontroll så är det sämst! Precis så känner jag! Vi har höga krav på oss utifrån att C ska vara i skolan och när vi berättar vad C behöver får vi ingen förståelse och inget gehör – vi har låg kontroll. Detta stressar mig extremt mycket! Men hur ska vi kunna få mer kontroll?

Vi gör av med energi på olika saker hela tiden. Vi måste också fylla på med energi. Annars blir tanken tom. Jag inser att jag fyller på alldeles för lite. Jag försöker promenera nästan varje dag. Jag skriver av mig här i bloggen… Mycket mer än så gör jag inte för MIG.

Bella pratade om ”Föräldraprojektet AB”. Det är det jag driver! Jag försöker som sagt fixa min familj! På bekostnad av MIG! Jag måste ju stötta och hjälpa mina barn. Det ingår i min roll som mamma. Men som Bella sa ”Inte hela jag och inte hela tiden!”. Jag är ju inte bara en mamma. Vem är JAG egentligen? Vad tycker JAG om? Vad vill JAG?

Bella pratade mycket om att lära sig acceptera det som är. Vissa saker kan jag påverka, andra saker inte. Det är viktigt att inte lägga energi på det som ändå inte går att göra något åt. Hon tryckte också på att det är viktigt att få återhämtning HEMIFRÅN. Jag kan känna dåligt samvete om jag går hemifrån. ”Hur ska maken orka? Kommer det att gå bra? Jag borde nog stanna hemma…”
Bella ställde frågan ”Om du inte räddar dig själv. Vad händer då?”
Ja, vad händer då… Då finns jag ju verkligen inte där för min make och mina barn. Jag måste tänka långsiktigt. Det är ju inte bara idag jag vill finnas här för dem. Jag vill finnas länge. Om jag ska finnas länge måste jag ta hand om MIG. Så enkelt (men ändå så svårt) är det!

Jag inser att jag fortfarande har en bild av hur mitt liv skulle vara. Jag måste verkligen anstränga mig och putta bort den bilden. Det är som det är!

Jag har förr skrivit att mitt liv är en bergodalbana. Bella pratade om att undvika bergodalbanan för det är väldigt slitsamt att åka bergodalbana hela tiden. Det är bättre att försöka hitta en balans på mitten utan djupa dalar och höga toppar.

Det är viktigt också att få koll på vilken sorts trötthet jag har vid olika tillfällen. Är det mental trötthet, emotionell trötthet eller fysisk trötthet? Beroende på vilken trötthet det är behöver min kropp olika former av återhämtning. Om jag är emotionellt trött kanske jag behöver t ex promenera men om jag är fysiskt trött kanske jag behöver sitta under en filt i soffan. Jag måste lyssna på min kropp!

Nu ska jag verkligen göra en insats för mig!

Jag ska:

 • Försöka acceptera det jag inte kan förändra!

 • Få återhämtning hemifrån och lägga bort det dåliga samvetet.

 • Hitta mig själv och mina intressen. Vad tycker jag om att göra för MIG?

 • Träna på medveten närvaro – vara i nuet. Stänga mina ”tidsfönster” – vilan finns inte i det som har hänt eller i oron för det som kanske kommer att hända. Vilan finns här och nu.

 • Särskilja vad som rör mig och vad som rör mina barn – är det för barnets skull jag vill konfrontera en lärare eller är det för egen upprättelse?

 • Skapa struktur för mig själv. Inte bara för barnen.

 • Lyssna på min kropp och ge den rätt sorts återhämtning.

Nu har jag ett hårt arbete framför mig. Det känns som jag måste ändra hela min personlighet och hela mitt sätt att leva.

Hoppas ni får tillfälle att gå på föreläsningen! Om inte så kanske min sammanfattning kan få er att lägga lite mer fokus på er själva! Vi är viktiga för våra barn så därför måste vi ta hand om oss själva!

19 kommentarer

Under Diagnos

19 svar till “Om föreläsningen ”Stress och det utmanande föräldraskapet”

 1. Trollmor

  Hej!
  Vilket bra inlägg. Jag sitter i en liknande situation och har precis börjat att hitta min själv och vårda mig själv, för att kunna orka långsiktigt.

  Jag provade på yoga i en nybörjargrupp. Det gav mig väldigt mycket. Tiden för mig själv, lugnet och tekniken om att faktiskt andas.

  Jag har även börjat att äta nyttigare och röra på mig. Det har gett mig mer energi och ork, något som behövs för oss föräldrar i denna sits.

  Tänk på att göra den förändring som du känner är rimlig för dig och din familj. Gör en långsiktigt förändring. Ta det i din takt. Var stolt över att du tänker på dig själv.

  lycka till!!!

  Gilla

 2. Mamma Katt

  Gud. Ge mig sinnesro att acceptera, det jag inte kan förändra. Mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden.

  Gillad av 1 person

 3. Anne Haavisto

  Hej, har precis hittat din blogg och tänker verkligen läsa den (min första blogg jag vill följa)
  Min son på snart 10 år har suttit hemma till och från i ett halvår lite mer. Nu har jag bestämt att han ska gå tre dagar i veckan i skolan, och skolan har godkänt det ( så klart, de slapp ju göra nåt själva) Min son är mycket gladare och mer utvilad när han har en vilodag mellan skoldagarna. Vi ska utvärdera detta med skolan var tredje vecka, så vi får se var vi landar. Förhoppningen är att han ska kunna gå i vanlig skola nästa termin.
  PS, han fick ingen diagnos vid utredning.
  Anne Haavisto

  Gilla

 4. Ping: ”Imorgon – då jävlar ska jag vara en bra mamma!” | supermamsen

 5. Ping: Att ta tillvara på ögonblicken  | supermamsen

 6. Ping: Jag kravlar mig upp igen! Och igen… Och igen… | supermamsen

 7. Ping: Att balansera på en skör tråd  | supermamsen

 8. Ping: Kära Försäkringskassan, | supermamsen

 9. Ping: Att våga be om, och ta emot, hjälp | supermamsen

 10. Ping: Den smygande mamman | supermamsen

 11. Ping: Spelarbyten och taktik  | supermamsen

 12. Ping: ”Vilken tur ni har! Då kan ni ju få vårdbidrag för alla era barn!” | supermamsen

 13. Ping: Avlastning  | supermamsen

 14. Ping: Merjobb? | supermamsen

 15. Ping: Hur ska vi orka och hinna jobba? | supermamsen

 16. Ping: Om boken ”Tonår med autism och asperger – en föräldraguide” | supermamsen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.