Om det där merjobbet och klumpen i magen

På måndag (den 20/8) är det skolstart för mina tre barn. L, min 9-åring med ADHD, ska börja i 3:an med samma lärare som i årkurs 2 – tack och lov!

E, min 13-åring med ADD, ska börja i årskurs 7 i ny skola. C, min 16-åring med asperger/högfungerande autism, ska börja i gymnasiet och läsa in betyg.

Jag vet inte, men jag tror, att de flesta föräldrar inte har haft en liten molande klump i magen hela sommaren när tanken på skolstart kommer. Anledningen till att jag inte vet är att jag nu i flera år har haft den där klumpen. Är det ett normaltillstånd som alla föräldrar har? Hur är det att inte ha klumpen? Jag har ingen aning!

C har egentligen inte gått ordentligt i skolan på 3,5 år och har inga betyg alls. Vi hade ett möte med gymnasiet innan sommaren och det kändes bra. Resursen gjorde dessutom ett hembesök och träffade C. Vi blev lovade mer information inför skolstarten. Jag har skickat mail till skolan för att få svar på viktiga frågor som:

Vem blir mentor?

Hur ser Cs schema ut?

Vilka går i klassen?

Vilka lokaler ska C vara i?

Vad ska C göra under de första intro-veckorna?

Kan någon möta upp C vid uppropet?

Kan vi göra en plan B? Vad gör vi om C inte tar sig till gymnasiet? osv.

När jag igår fredag (skolan börjar på måndag!) ännu inte hade fått ett enda svar på mina frågor fick jag lite panik. Vi hade blivit lovade framförhållning och information.

Jag skickade igår återigen mail och sms. Tillslut ringde en pedagog upp och jag kunde få information om åtminstone upplägget för uppropsdagen (tiden hade vi bara fått innan) och en dag till första veckan. Tydligen har mentorn varit borta hela veckan. Men då borde någon annan ha hört av sig! Jag hoppas att de styr upp allt ordentligt!

C ska läsa endast två ämnen i höst. Hen behöver ha tydliga och korta delmål som hen kan bocka av och se framsteg. Det är också viktigt att det är lustfyllt och att C kan se meningen med olika moment så att motivationen finns. Mitt barn ska inte behöva misslyckas igen för att skolan/gymnasiet inte gör det som de ska!

E har haft det tufft med orken i både årskurs 5 och 6 vilket har lett till att även E har varit hemma mycket. Att vara hemma har lett till att det har känts konstigt att gå till skolan (vad ska kompisarna säga?) vilket har lett till oro och låsningar mot skolan. E kom igång lite alldeles i slutet på årskurs 6 och var med på skolavslutningen.

Vi hade möte även med högstadiet där E ska gå redan innan sommaren. Vi berättade om E och vad hen behöver för att orka med skolan. Det var ett bra möte. Nu i veckan hade vi ett till möte då även E själv var med. Vi pratade om schemat och om hur vi kan lägga upp dagarna så att E orkar vara där. Det känns som att skolan är med på tåget. Hoppas det!

Andra saker jag har gjort inför skolstarten är att fråga alla barn vad de vill ha på sig på måndag och sett till att de kläder de har valt är rena. En sådan liten grej som att den tänkta tröjan är smutsig kan ställa till det så mycket och ta så mycket energi att det inte blir någon skola den dagen.

Jag har varit på apoteket och hämtat ut barnens mediciner.

Jag har kontaktat BUP och bett om nya recept.

Jag har förberett bildstödet till L. I alla fall stommen. Sen är det ju lite olika saker som händer på helgerna.

L får sova med mig på onsdagar och söndagar.

Jag har plockat fram checklistan för morgonrutiner till L.

Jag har varit förbi gymnasiet och fotat och visat C var ingången är och var hen kan parkera moppen. Om C vill kommer vi att åka förbi med bilen imorgon.

Jag har fixat så att E har hamnat i samma halvklass som en trygg kompis och även sett till att E får sitta bredvid den kompisen i klassrummet. En liten sak som kan göra stor skillnad.

Jag har försökt ta reda på vad barnen vill ha till frukost sin första skoldag. Mat i magen ger en bättre förutsättning för att fixa dagen.

Med andra ord jobbade vi för skolstart redan innan sommaren, hade klumpen i magen hela semestern (även om jag lyckats mota bort den korta stunder så slår den ibland till som en käftsmäll) och nu har vi hela veckan på olika sätt fixat för att skolstarten, och sen skolan, ska fungera. Vi föräldrar har gjort vår del. Jag hoppas skolorna gör sin!

Vissa undrar vad merjobb är och varför vi har vårdbidrag. Det är just allt detta och sen en massa andra saker som vi gör varje dag som innebär att vi har ett extra krävande föräldraskap.

E säger ”Jag känner mig taggad för 7:an!” och C säger ”Jag ska brösta gymnasiet!”. Deras vilja är det inget fel på! Jag hoppas nu att deras skolor hjälper dem fixa skolan nu!

Klumpen finns där. Molande… Jag vill ge klumpen en käftsmäll! Detta läsår måste vara mina barns år. Det måste det… ❤

Annons

17 kommentarer

Under ADD, ADHD, Anpassningar, autism, förälder, Förståelse, Hemmasittare, Skola

17 svar till “Om det där merjobbet och klumpen i magen

 1. Ulrika

  Tack för att du beskriver det så bra – klumpen i magen, mitt i den vackraste sommardagen och mitt i den stilla kvällspromenaden. Har nästan glömt hur tillvaron ter sig utan klump…. och nu är det snart bara ett dygn kvar tiĺls första skoldagen är ett faktum. Nej, jag tror inte alla föräldrar känner igen sig i detta, (😥)och det är därför dina ord betyder så mycket.

  Gilla

 2. Helle

  Förstår precis vad du menar med en klump som sitter kroniskt i magen..! Jag tänkte fråga om de går att hitta om du redan har lagt upp och vart i såfall jag hittar din checklista du har gjort? För en sån skulle jag oxå vilja ha här hemma!!!

  Gilla

 3. Helene Blom

  Å va detta känns igen det du skriver om. Så bra skrivet.

  Gilla

 4. Maria vallström

  Kan jag låna det inlägget till undervisning på lärarutbildningen på Södertörns högskola? Givetvis anonymiserat?

  Gilla

 5. Karolina

  Hej
  Har du gjort checklistan själv ? En sådan skulle verkligen vi behöva😀 till våran 12åring med add!!

  Gilla

 6. Karin

  Det är mkt man gör som andra inte märker…som andra inte ser.
  Telefonsamtalen, alla papper…Alla förberedelser.
  Och hela tiden den där oron…osäkerheten. kommer det gå bra. Kommer de förstå hen när hen blir överbelastad. Kommer taxin.
  Har jag tänkt rätt när jag skrivit instruktionerna i hens planering. Kommer hen få hjälp att komma ihåg taxin när hen ska hem.

  Ny skola. Nya möjligheter.
  Jag hoppas hoppas att det kommer gå bra.
  Jag hoppas och håller tummarna för alla Er som sitter i samma sits.
  //Mamma till en 10-åring med adhd och autism.

  Gilla

 7. Älskade bokstäver

  Vi har jobbat hela sommaren för att förbereda skolstarten, första veckorna gick åt att plocka upp spillrorna efter vårterminen och resten av tiden att förbereda och försöka så frön till självförtroende igen.
  Ta i trä, men med våra mått mätt så har terminen inletts med två fantastiska dagar!! Klumpen i magen har för tillfället krympt lite, lite…
  Hoppas det gick bra för er också!

  Gilla

 8. Ping: En (o)tacksam roll | supermamsen

 9. Ping: Till mina älskade barn | supermamsen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.