Viktig insikt

Jag har fått en viktig insikt! (bilden är från Messenger)

Jag har fått en viktig insikt!
(bilden är från Messenger)

Jag är heltidssjukskriven för utmattning sedan november. Jag är SÅ trött. Även maken är delvis sjukskriven. Ingen av oss har energi att lyfta den andra.

Detta innebär att tillsynes enkla saker just nu kan kännas oöverstigliga och övermäktiga.
Att åka till mataffären och handla känns jättejobbigt. Alla dessa olika moment: Att ta bilen, hitta en parkeringsplats, tanken på att vara i affären och trängas med en massa människor med kundvagnar, barnvagnar, rullatorer, packa kassarna,  gå runt och leta upp det som står på listan, komma hem med en massa matkassar som ska plockas ur… Jag blir helt slut bara jag tänker på det!

Att laga mat känns också jobbigt. Tänka ut VAD vi ska äta, tillaga det och sen duka, plocka undan, diska osv. Otroligt många jobbiga energikrävande moment.

Att sätta på en maskin tvätt känns också övermäktigt för det leder till att jag måste hänga tvätten och sen när den är torr måste jag sortera och vika tvätt. Jag orkar inte!

All denna trötthet och dessa tankar har jag burit på i helgen. Idag slog det mig!
Det är nog så min 13-åring med högfungerande autism känner nästan hela tiden! Hen orkar inte hjälpa till hemma för alla dessa moment blir för energikrävande och övermäktiga. När hen får ett yttre krav på sig dräneras hen på energi. Däremot om det finns en inre lust och motivation kan energin finnas.

I vanliga fall är dessa saker inte svåra för mig. Jag kanske inte älskar att åka till mataffären men jag fixar det utan några problem. Det tar normalt sett inte så mycket energi av mig. Men nu…

Om mitt barn känner så nästan hela tiden och i många olika situationer är det ju inte konstigt att hen är trött. Om jag t ex ber hen ta sin smutstvätt till tvättstugan kan hen ibland lägga sig på golvet i en hög och nästan gråta. Hen kanske var på väg att göra något annat och det blir svårt att ställa om och rikta om energin.

Sorgligt att jag själv var tvungen att krascha för att verkligen förstå. Nu har jag fått en viktig insikt!

Annons

Lämna en kommentar

Under Diagnos, förälder, Stress

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.