Vi pratar inte om betyg

I vår familj har vi tre ”normalbegåvade” barn.  E (12 år, ADD) är i vissa områden över det normala.

Både E och C (15 år, asperger) fick alla rätt på nationella proven i matte och svenska i åk 3. De har inte haft svårt för något ämne. L  (8 år, ADHD) har inte heller svårt för något ämne.

Fredagen den 22/12 låg det två kuvert i vår brevlåda. Det var brev från Cs och Es skolor. Innehållet var deras betyg.

C, som går i 9:an nu, har inte haft en fungerande skolgång sedan åk 5. C kraschade av utmattning på höstterminen i åk 6. Sommaren efter åk 6 fick C sin aspergerdiagnos (sommaren 2015). C fick inga betyg nu.

E började vara trött och orkeslös i åk 5.  ADD-diagnosen kom i åk 5 i januari 2017. Vårterminen i åk 5 hade E nästan ingen närvaro i skolan. E går i åk 6 nu och fick betyg i tre ämnen.

Vi pratar inte om betyg i vår familj. Jag vill inte att mina barn ska bli bedömda efter sitt görande. Det viktiga är deras varande. Att de känner att de är bra som de är och har bra självkänsla. 

Två av mina tre barns skolgång haltar rejält JUST NU. Det är inte mina barns fel att det är så. De obefintliga betygen säger mer om skolans oförmåga att anpassa och möta olika elever än om mina barns prestationer.

C och E har nu bra skolor som vänder ut och in på sig för att hitta sätt att undervisa dem. C har t ex Skypeundervisning. Dock behövde båda krascha rejält innan hjälpen kom.

Jag vill att mina barn ska känna att de duger som de är. Jag vet att de gör sitt allra bästa varje dag. 

Vi uppmärksammar andra saker än skolprestationer. T ex att C tar sig iväg och tränar, duschar regelbundet utan påminnelse, fixar något att äta till sig själv ibland, passade L och lilla kusinen en stund på landet… Att E tröstar L när hen är ledsen, försöker få i sig mat trots dålig aptit, på eget initiativ går ut med soporna eller städar sitt rum…

Mina barn är fantastiska och de kommer att klara sig på något sätt. De kommer bara att gå en annan väg. 

De kommer att lysa för de lyser redan nu! ❤

12 kommentarer

Under ADD, ADHD, autism, Diagnos, förälder, Förståelse, Skola

12 svar till “Vi pratar inte om betyg

  1. Anci

    Se där – nu har du ju kommit långt i ditt tänkande angående barnens skolgång 😘 Helt rätt – fortsätt så!! Min son har inte heller några betyg men jäklar vad bra han mår 😍😉
    Varm kram till dig!! ❤

    Gilla

  2. Annelie christensson

    Så fantastiskt att du kan se det så. Det är klart de klarar sig 😀. Varför har jag svårt att inte känna så med min 15-åring. Varför är jag så rädd att han inte ska våga eller kunna komma in på gymnasiet. Jag är så rädd att han då förlorar den sociala biten och rädd att han känner sig ännu mer misslyckad än han redan gör. Beundrar dig hur du tänker❤️

    Gilla

    • Tack ❤
      Jag har kämpat med mina tankar i över tre år.
      Vissa dagar är fortfarande riktigt tuffa men jag försöker tänka att det kommer att ordna sig. Jag tror verkligen att det kommer att göra det. På något sätt.
      Kram!

      Gilla

  3. Ia

    Så bra tänk! Gillar ditt ”de kommer att lysa för de lyser redan nu”. Tar med det i mitt jobb som socionom i särskild undervisningsgrupp. Tack för din blogg, den ger så mycket som jag lär mig av.
    Önskar er ett fantastiskt nytt år! 🌟🌟

    Gillad av 1 person

  4. Lii

    Vilken supermamma du är❤️
    Så klokt att tänka som du gör.
    Betygen går alltid att läsa upp senare i livet om man behöver det.
    Har själv en son som utreds just nu.

    Gilla

  5. Ping: Plus och minus  | supermamsen

  6. Ping: ”Jag suger…” | supermamsen

  7. Ping: Vad hände med vårt ”normala” liv? | supermamsen

  8. Ping: Hur ska vi orka och hinna jobba? | supermamsen

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.