Kompetensutveckling!

Jag är mamma till tre barn. C, snart 15 år, med högfungerande autism (asperger). Hen fick diagnosen som 13-åring. Sedan C fick diagnosen har jag läst på allt vad jag kan om autism för att öka min kunskap och förståelse och för att kunna hjälpa C på rätt sätt. Jag är inte fullärd på långa vägar men jag lär mig nya saker hela tiden. Jag har gått på olika kurser och föreläsningar. Allt detta har varit väldigt givande och har lett till att jag har fått jobba med mig själv också på olika sätt.

Nu efter årsskiftet fick E, min snart 12-åring, diagnosen AD(H)D med autistiska drag. Nu tillhör vi inte bara Aspergercenter längre utan även ADHD-center. Jag är tacksam för det stöd som finns för oss föräldrar.

Just nu utreds, L min 8-åring, för ADHD.

Nyligen var vi på ADHD-centers välkomstträff och det finns massvis med kurser som verkar intressanta. Jag hade lite koll på ADHD innan men det som jag främst tog med mig från första träffen är att personer med ADHD ofta saknar en dirigent i hjärnan. Som vanligt gjorde jag några bilder om detta.

Maken och jag log i samförstånd när föreläsaren sa ”Föräldrar till barn med ADHD måste ligga på hela tiden för att något ska hända!”
Exakt så är det! Vi måste vara med både E och L genom hela morgonprocessen. Ingenting har blivit automatiserat.

Läraren säger att L stör mycket på lektionerna. Troligtvis är det för att L inte kommer ihåg instruktionerna och att läraren ställer för höga krav.

När det gäller L, som troligtvis har ADHD, så finns det ingen stoppknapp. L reagerar snabbt och starkt. Hen hinner inte tänka igenom något innan reaktionen kommer. Nu har vi fått höra att L sparkas och slår sina kompisar i skolan. Jag önskar att personalen kunde hjälpa L med detta.

E med AD(H)D (ADD) har verkligen en stoppknapp. Här finns ingen motor istället. På morgonen när vi väcker E så händer INGENTING. E är som i dvala. Det kan ta timmar för E att komma igång.

En sak är säker! Att ha barn med olika funktionsvarianter är väldigt kompetensutvecklande! 🙂
Hur många föräldrar till ”vanliga barn” lär sig så här mycket under sitt föräldraskap?

Det är utmanande och ibland vill jag bara skänka alla tre barnen på Blocket och kasta in handduken. Men jag kommer alltid igen och jag kommer att kämpa för att mina barn ska få de bästa förutsättningarna!

(Här är ADHD-bilderna som PDF att ladda ner:

ADHD bilder )

Annons

14 kommentarer

Under ADD, ADHD, Anpassningar, autism, Diagnos, Egna illustrationer, förälder, Förståelse, Pedagogiska tips!, Skola, Vardag

14 svar till “Kompetensutveckling!

 1. Ping: Veckor fyllda av möten | supermamsen

 2. Ping: Glädjeämnen och bekymmer | supermamsen

 3. Ping: Konsekvenser | supermamsen

 4. Ping: Idag skulle det vara slut på ”det jobbiga”… | supermamsen

 5. Ping: Den smygande mamman | supermamsen

 6. Ping: Spelarbyten och taktik  | supermamsen

 7. Ping: ”Vilken tur ni har! Då kan ni ju få vårdbidrag för alla era barn!” | supermamsen

 8. Ping: Skärmsläckaren  | supermamsen

 9. Ping: Utmanande föräldraskap | supermamsen

 10. Anna

  Tusen tack för så talande och bra bilder!! Vi funderar starkt på att vår 9-åriga dotter har ADHD och känner sååå igen oss i dirigenten, särskilt på morgonen!
  Styrka och pepp till dig som kämpar med tre!

  Gilla

 11. Ping: Inspiration från ADHD-kursen  | supermamsen

 12. Ping: ”Mamma, jag har en plan!” | supermamsen

 13. Ping: Utvecklande föräldraskap | supermamsen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.