Att vända onda cirklar

Nyligen var vi på BUP med E (11-åringen) får att få lite tips och råd angående hur vi kan tänka för att hjälpa hen med sina tankar. Även E är nästan hemma helt från skolan nu. Ju färre saker E gör desto svårare blir det att göra saker. Det blir en ond cirkel då negativa känslor (”Jag kan inte!”, ”Jag orkar inte!”, ”Det går inte!”) styr Es beteende så att hen stannar hemma. Det är ju samma sak med C men tyvärr var inte hen med och träffade psykologen.

Psykologen ritade upp en del bilder på sin whiteboard och jag har försökt göra dem i PowerPoint.
Hon pratade mycket om att känslan påverkar beteendet och att om känslan är negativ så blir beteendet negativt. Man gör inte det man innerst inne vet att man borde göra, t ex gå till skolan.

kansla-och-beteende-neg

Hon pratade om att det även fungerar tvärtom. Det går att vända cirkeln. Beteendet påverkar känslan. Om jag vet att jag borde göra något, t ex gå till träningen, och det känns jobbigt men jag gör det ändå (jag går emot ”Jag orkar inte!”). Då påverkas känslan och blir positiv för jag mår bra efter jag har gjort det som jag ”borde” göra. Den känslan ger mig sen energi så att det blir lättare att gå emot känslan ”Jag orkar inte!” nästa gång.

kansla-och-beteende-pos

Psykologen sa att vi ska göra som en trappa med små delmål till E. Vi ska prata om vad som fungerar nu och sen bygga på steg för steg med fler och fler saker. Just nu tycker E att det är jobbigt att träffa klassen men att träffa läraren fungerar. Så nu tar vi bort timmarna med klassen och behåller bara timmarna då E ska vara ensam med sin lärare.

Detta är ett exempel. Inte Es trappa.

Detta är ett exempel. Inte Es trappa.

E sa att hen förstod när psykologen ritade upp sina bilder. Jag hoppas att detta hjälper E med tankarna. Igår kom i alla fall E iväg en timme till skolan. Jag hoppas det fungerar idag med!

Bilden nedan såg jag ritad i en ram på en skolvägg. Jag fotade den för jag tyckte att den var så bra. Nu har jag försökt göra om den i PowerPoint. Jag tänkte att C och E ska få den!

tanketrappan

Detta är skolans trappa. Inte psykologens.

Vi har lite att jobba med…

Här är en tom mall så ni kan göra en egen måltrappa! 🙂

maltrappan-mall

Fler av mina egna illustrationer hittar ni här. 

Annons

12 kommentarer

Under Anpassningar, Diagnos, Egna illustrationer, Hemmasittare, Kommunikation, Pedagogiska tips!, Skola, Stress

12 svar till “Att vända onda cirklar

 1. Gunhild Jonsson

  Hej.
  Vore kanonfint om jag fick dina trappbilder via mejl så jag kunde anpassa dem till min dotters skola… de önskar bl a konkret tips hur nå henne 14år (as) när hon låser sig och där jag tänkte din trappa med jag kan inte göra om den till jag fattar inte och på så kanske kan tydliggöra lite för lärare vad som behövs för att hon ska kunna gå från jag fattar inget till toppe med lärares stöd….

  Gillad av 1 person

 2. lillatroll

  Hej och tack för att du delar med dig så generöst 💐
  De här bilderna kommer jag ta till mig och använda till min son.

  Gillad av 1 person

 3. Ping: Gott Nytt År! | supermamsen

 4. Ping: Detektivarbete | supermamsen

 5. Ping: Kalla inte mina barn för skolkare! | supermamsen

 6. Ping: Ännu en vecka har snart gått… | supermamsen

 7. Marie Haglund

  Åh vilka bra bilder, tydligt och enkelt för alla att förstå. Kan jag också få dem på mail?

  Gillad av 1 person

 8. Frida

  Vad bra beskrivet! Vilka bra bilder! Supertack för detta tips. Kan jag också få dem på mail?
  Jag kämpar med min 6-årings energi men står fast. Allt verkar bara ta energi. Vi kartlägger hans energi med färgerna rött, gult grönt. Men allt det visar är att det ofta är rött. Inte hur vi ska komma ur denna onda cirkel. Detta kan vara ett sätt. Tack!
  Hälsningar Frida

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.