Glimten i ögonen slocknade

Vi har rensat lite här hemma och jag hittade då Calles gamla skolböcker från årskurs 2. Jag minns hur Calle var på den tiden – en glad och nyfiken liten kille som spelade fotboll på fritiden. Han älskade att spela fotboll och gick till och med upp extra tidigt för att hinna spela lite fotboll i trädgården innan skolan. Han hade inga svårigheter i skolan, varken socialt eller kunskapsmässigt. Han trivdes och hade låg/normal frånvaro. Han ville inte gå hem från fritids och vi fick tjata hem vår fotbollssvettiga kille på eftermiddagarna. Han hade en busig glimt i ögonen och tyckte att han var bäst på det mesta. Självförtroendet var högt och lusten stor.

I lågstadiet var Calle en glad kille med glimten i ögat men glimten slocknade med skolåren.

Årskurs 3 var också ett bra skolår men sen i mellanstadiet hände något. I 4:an började han klaga lite på magont och efter det blev allt bara värre och värre. Glimten i ögonen slocknade och självförtroendet försvann. Skolfrånvaron ökade och från november i årskurs 6 (2014) hade Calle 100% skolfrånvaro. Calle (snart 20 år) fick inte en fungerande skolgång igen efter det och han har inga grundskolebetyg.

Det kändes i hjärtat att hitta hans gamla skolböcker. Spåren av en tid som borde ha fått fortsätta. Vi borde ha böcker från senare skolår också men det har vi inte. Calle har ingen utbildning.

Hur kunde detta få hända?
– Ingen lyssnade på Calle.
– Ingen lyssnade på oss föräldrar förrän det hade gått för långt.
– Inga anpassningar gjordes.
– Ingen vettig hjälp fanns/finns…

Det visade sig att Calle har asperger. Han fick den diagnosen sommaren 2015. Skolan hade inte varit anpassad efter hans behov och han höll ihop länge i skolan efter bästa förmåga. Han kraschade till slut. Skolan hade inte reagerat på hans ströfrånvaro. Vi föräldrar gjorde det men skolan lyssnade inte på oss när vi bad om anpassningar.

Nu pågår en viktig namninsamling som jag hoppas att ni vill skriva under och dela. Den handlar om att få politikerna att förstå att det måste ske förändringar för att alla barn ska få en fungerande skolgång. Inga barn ska behöva krascha som två av mina barn gjorde och som många andra barn gör. Nu får det vara nog!
NPF-SÄKRA HELA SKOLGÅNGEN!

https://www.skrivunder.com/npf_sakra_helaskolgangen

Jag vill nästan inte slänga böckerna. De är vårt enda bevis på att han en gång gick till skolan känns det som. 💔

Annons

10 kommentarer

Under Anpassningar, Diagnos, Skola

10 svar till “Glimten i ögonen slocknade

 1. Nina

  Hjärtskärande att läsa, har tyvärr haft samma problem med en nu snart 17 årig dotter. tyvärr så har inte lärare alls kompetens gällande add eller asberger. Vår dotter har haft många år hemskola på gott och ont, sociala livet har blivit väldigt inskränkt. men skolan klarar hon galant när hon inte behöver sitta i ett klassrum med en lärare som tycker hon är dum och lat. Nu äntligen verkar allt gå bra här, peppar,peppar… Nu läser hon gymnasiet på distans och det går fort framåt hon är så ivrig och har fina framtidsplaner. men med hjälp av medikinet. Det tog oss ca 7 år och otaliga besök hos psykologer mm innan hon äntligen fick en diagnos, så sorgligt att detta inte uppmärkas mer. Kram från Finland

  Gilla

 2. Lisa

  Varför slänga böckerna? Calle kanske vill ha dem när han är äldre.

  Gilla

 3. Tack för att du delar🙏❤️

  Gilla

 4. Benny johnsson

  Stödjer gärna denna namninsamling. Lycka till med denna. Jag är kontaktperson för 2 pers som har denna diagnos. Tycker att det är en alltför trubbig diagnos.

  Gillad av 1 person

 5. Linda

  Sök på Strömbäcks folkhögskola, de tar emot elever som saknar betyg Fr grundskolan. Som jag förstår har många en liknande bakgrund därmsom Er son.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.