Anpassa för anpassandets skull eller göra rätt anpassningar?

Det pratas mycket om att skolan måste anpassa för att alla elever ska kunna tillgodogöra sig sin utbildning på sina villkor. Att skolan ska vara tillgänglig för alla. Jag har själv berört detta ämne flera gånger i mina inlägg.

Varje enskild elev behöver sina alldeles egna speciella anpassningar. Det går inte att säga ”Så här brukar vi göra!”. Vi måste titta på just DEN INDIVIDENS behov och möta den på rätt sätt. Det är ju det som är anpassningar. Annars anpassar vi ju egentligen inte utan tittar på en modell som kanske har fungerat för någon annan.

anpassningar-1.jpg

När det gäller C och hen gick på hemmasittarskolan förra läsåret så sa läraren att ”Vi gör alltid så här! Det brukar fungera!”. Med C fungerade det inte. C klarade inte av att trappa upp antalet timmar i den takt som hen enligt läraren borde orka trappa upp. Det innebar att C ständigt fick misslyckas.

Återgången till skolan måste få ta tid!

Återgången till skolan måste få ta tid!

Nu när det gäller E så är skolan med på tåget och villig att anpassa. Vårt problem är dock att E inte ens har orken att ta sig till skolan. Med andra ord hjälper det inte att skolan är medveten om Es ADD och vill hjälpa. Här hamnar vi först och främst på att försöka hjälpa E orka upp ur sängen hemma. Tyvärr verkar det innebära att vi måste låta E testa medicin. Vi får se… Men om det är vad E behöver så måste ju E få möjligheten att testa. Vi vill ju ge E chansen att orka med skolan.

Jag hör och läser att skolor ofta säger ”Vi har gjort allt vi kan!” men att de ändå inte lyckas få eleven till skolan. Då har de troligtvis inte riktigt gjort allt de kan i alla fall… Ofta är det ju en ekonomisk fråga men det kan också vara något så enkelt som att låta en elev slippa duscha efter idrotten, låta en elev få äta sin lunch i klassrummet eller sitta och läsa inne på rasten. Här måste personalen vara detektiver. Inte tro att de vet utan faktiskt ta reda på svaren för just den aktuella eleven.

anpassningar-i-skolan-1

anpassningar-i-skolan-2

Detta är bara några exempel på anpassningar man kan göra. Det finns mycket mer! T ex inlästa läromedel, dator, IPAD, en resurs osv.

För elever som har varit hemma länge (ENOF, Elev med Nödvändig Ofrivillig Frånvaro) så är det extra viktigt att lyssna in eleven och ta små små steg. Någon personal kan behöva möta upp eleven i hemmet i början och bygga en relation. I sådana lägen får föräldrar ofta höra ”Vi kan hjälpa eleven om den kommer till skolan!”. Det är ju bra! Men om eleven inte kommer dit utan att få hjälp av skolan då? Om relationen måste byggas i hemmet för att skapa trygghet för eleven… Kan inte skolan försöka göra det då? Det är ju skolplikt men också undervisningsplikt. Det går åt båda håll.

Anpassningar är bra! Om det är RÄTT anpassningar för just den eleven. En skola kan inte säga ”Vi har gjort allt vi kan!” bara för att de har testat alla punkter på sin vanliga lista. De måste tänka utanför boxen.

anpassningar-i-skolan-3

Skolor kan ofta tycka att vi föräldrar och BUP kräver för mycket av dem. Gör vi det? Vi kräver ju bara att våra barn ska få den utbildning de har rätt till på sina villkor. Vi kräver inte något för att det är kul att ställa krav. Vi tänker på barnen i behov. Att skolan ska vara tillgänglig även för dem. Då krävs det att skolan gör ett detektivarbete och lyssnar på oss som känner barnen! Vi ifrågasätter ju inte en elevs behov av rullstol eller anpassad kost pga allergi. Varför ska våra barns behov inte tas på allvar?

anpassningar-i-skolan-4

anpassningar-i-skolan-5

Så frågan är… Ska skolor lägga pengar på att göra anpassningar för anpassandets skull? Eller ska skolor göra rätt anpassningar för just den enskilde eleven?

Annonser

4 kommentarer

Under ADD, Anpassningar, autism, Diagnos, Egna illustrationer, Pedagogiska tips!, Skola

4 svar till “Anpassa för anpassandets skull eller göra rätt anpassningar?

 1. Åsa

  Vilka bra och konkreta tips på hur man kan sätta sig in i elevens behov och sätt att tänka!
  Jag är logoped och träffar ibland elever med behov av individuella anpassningar. Jag får intrycket av att skolpersonalen ofta vill väl, men inte vet hur och var de ska börja med detta, så det drar ut på tiden. Ibland får jag frågor om detta, men det är ju inte direkt mitt kompetensområde så det är klurigt. Tar med mig dessa tips på hur man kan inventera behoven!
  Är tipsen baserade på någon särskild metod, eller är det mer egen klokskap?

  Gillad av 1 person

 2. Ping: ”Föräldrar och BUP ställer ofta orimliga krav!” | supermamsen

 3. Ping: Framtidens frågetecken??? – Tant Lyckra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.