”Jag har ingen aptit!”

Det som är jobbigast just nu, om jag bortser ifrån att jag har två barn som inte har en fungerande skolgång, är att E (min 12-åring med ADD) äter extremt dåligt. Maten har länge varit ett problem men det blir bara värre och värre. Säkra kort som macka från Subway eller chicken nuggets från Mc Donalds går oftast inte heller ner längre. Dessutom oroar sig E för vår ekonomi ”Har vi verkligen råd att köpa hem mat till mig?”
Ja det har vi!

Chips (framförallt Doritos), som förr var ett bra alternativ när inget annat gick ner, fungerar oftast inte heller. Inte ens godis fungerar längre.

Om jag frågar E om hen vill ha t ex toast eller amerikanska pannkakor och hen svarar ”Ja!” kan det ändå bli så att det inte går ner när jag väl är klar med tillagningen. ”Jag har ingen aptit längre!” eller ”Jag är inte sugen på det längre!” är vanliga svar.

Eftersom vi har haft kontakt med dietist och E har testat olika näringsdrycker, och ratade alla, så verkar det inte finnas så mycket mer att göra. E har tagit blodprover och kollat ämnesomsättning och olika värden. Allt var bra och normalt. Dock i lägre spannet på D- och B-vitamin så det tar E nu i tablettform.

Det finns egentligen ingen mat som E VERKLIGEN tycker om längre. Aptiten har också mycket att göra med dagsform. Och inte blir det bättre av Strattera som är den medicin E testar just nu.

E har inte varit i skolan på flera veckor. Måendet varierar. En dag kan E må okej för att sedan nästa dag ha oro och vara väldigt låg. Jag och maken har fått turas om att vara hemma mycket med E för att hen inte vill vara hemma själv just nu.

Om inte vi föräldrar är hemma och fixar mat till E så äter hen ingenting. INGENTING! Det hjälper inte att vi ringer och påminner eller förbereder något som E bara kan ta fram. En dag när jag kom hem kl 16:30 hade E inte ätit alls. En annan dag hade E försökt äta köttfärssås med pasta men det mesta låg kvar på tallriken. Jag eller maken försöker vara hemma och fixa mat till E så ofta vi kan! Men jag vill/måste jobba 50% också! Snart ska jag börja jobba 75%. Jag oroar mig för hur jag ska orka…

E är väldigt trött. Det beror säkerligen på både ADD:n och det låga energiintaget. Jag vill så gärna att E ska orka mer!

E har inget socialt liv heller. Hen träffar ytterst sällan kompisar. Det är inte lätt att få E att komma utanför dörren överhuvudtaget. Orken och lusten finns inte.

Vi har fått tips om att göra näringsrika smoothies, ha grädde i pannkaksmeten, rapsolja i pastan osv men det fungerar inte för E märker av minsta lilla smak- eller konsistensvariation.

Snart är det julafton med julbord. Jag kan inte komma på någonting på julbordet som jag tror E kommer att äta. Förr fungerade köttbullar men jag tror inte att det går ner längre heller.

Dietisten har sagt att vi inte ska tjata på E om mat. Att vi inte ska göra en stor grej av det. Men jag ser hur tunn E ser ut och märker på orken och humöret att intaget är för litet. Och jag blir orolig. Vad gör man?

Stackars E ❤

Lite mer om selektivt ätande här.

Annons

9 kommentarer

Under ADD, ADHD, Diagnos, Förståelse, Hemmasittare, Selektivt ätande

9 svar till “”Jag har ingen aptit!”

 1. Anna Melin

  Fy vad tufft, O är också selektiv med maten och i perioder men fyller ändå på vissa dagar. Han käkar dock gärna äppel i klyftor, frysta hallon, morötter (råa), clementin kan även knapra knäckebröd och dricka oboy. Energin blir ju i botten när de inte äter 😔 hoppas ni hitttar något E kan tänka sig!
  Sätt fram nytt som han inte testat innan och säg bara vill du testa så gör det men du behöver inte…kravlöst så kan E själv testa. Tänk utanför boxen, oliver, paprikastavar, gurkstavar, kex (typ till ostbricka) vad som helst är bättre än inget

  Anar att ni försökt men hoppas det ger något – kram 💕

  Gilla

 2. Eva Martins

  Min snart 16-åring är i mångt och mkt likadan. (ADHD o Asperger). Hon åt Ritalin som vi senare bytt t Elvanse för att få mindre biverkningar. Dagtid äter hon i princip inget. Kvällstid, när medicinen går ur, äter hon mer. Vi har ett ”fönster” på ca 1 tim när hon måste få i sig mat. Om vi missar det blir det inget alls den dagen. I somras var hon utan Elvanse i 5 v. Tycker det gjorde att hon hittade tbx t sin känsla för kroppens signaler kring hunger bättre. Men under perioder har hon absolut varit underviktig, bättre nu. Ett fåtal maträtter som funkar. Det är bättre nu än när hon var 12. Men hon köper inte när vi kopplar trötthet t hennes ryckiga matintag. Nej nej det hönger inte ihop 😱😡 Jag tönker att hon får lära sig det själv och att den insikten kommer tids nog.

  Gilla

 3. Ping: Mellandagslunk (?) | supermamsen

 4. Ping: Dränerad  | supermamsen

 5. Emelie

  Googlade på ämnet och hamnade här. EXAKT så där är det för min 10-åring med autism (asperger om diagnosen getts för några år sen) och ADHD. Han tycker inte att något är gott, de förut säkra korten går inte ner längre och till och med om han någon enstaka gång skulle tycka att något låter och ser gott ut så får han i sig bara några få tuggor. Vad gör man ?!
  Får han välja så äter han ingeting och blir så trött att han nästan går ner i nån slags koma och baa vill sova 😦
  Vi lockar, matar trugar och pratar om det här men det tar så mycket kraft.
  Hur går det för er?

  Gilla

  • Så kämpigt!

   Just nu en något bättre period. Det blir en del grillat nu på vår/sommar och fortfarande mycket nuggets från McD och Subway. Och jordgubbar! Det blir dyrt och det är inte lätt.
   Kram

   Gilla

 6. Ping: Mat och ätande | supermamsen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.