Utmanande föräldraskap

Ibland inser jag hur extremt vårt föräldraskap är. Hur mycket mer vi får kämpa jämfört med ”vanliga” föräldrar. Och ibland känner jag mig dum som inte är nöjd för det finns de som har det värre. Mycket värre… Men det här är mitt liv och jag kan bara förhålla mig till det. I veckan blev jag i alla fall påmind om hur skört livet är. En väns barn råkade ut för en olycka och fick ligga på sjukhus i några dagar. Det var riktigt allvarligt ett tag. Då inser jag att jag ändå har saker att vara tacksam över. Det gick som tur är bra för min väns barn. ❤

E, min 12-åring med ADD, är inne i en längre svacka. Början av terminen gick riktigt bra med 2-3 skoldagar i veckan men innan höstlovet kom kraschen. E är inne på sin fjärde sort medicin. Hen har avverkat Ritalin, Medikinet och Elvanse. Nu testar E långtidsverkande Strattera. Jag hoppas så att det hjälper! E brukar må dåligt i början när hen testar nya mediciner. Mycket oro och ångest. Jag kan tänka mig att det bristande näringsintaget inte gör saken bättre.

I början av veckan var E och lämnade en massa prover. E är så extremt trött så vi vill kolla upp alla värden och eventuell näringsbrist.

I veckan har vi haft möte med Es skola. Jag är så lycklig över att Es skola tänker utanför boxen nu! De säger ”Om du inte kan ta dig till oss så får vi lösa det. Det är vår skyldighet att se till att du når målen!”. De gör ingen orosanmälan till Socialtjänsten trots mycket hög frånvaro. Skolan vet att vi föräldrar gör allt för att stötta E och de vet också att E verkligen vill nå målen och klara av skolan. Planen är att varje ämneslärare ska specificera vilka kunskaper E behöver visa i respektive ämne och sen hitta på ett sätt som E kan visa sina kunskaper hemifrån. Jag kan t ex filma E när hen pratar engelska med mig eller så kan E maila in en uppsats i svenska osv. Som tur är har E lätt för sig i skolan. Inga svårigheter alls bortsett från orken och att det blir svårt med koncentrationen om det blir långa arbetspass i rörig miljö. Någon från skolan kommer att komma hem till oss och undervisa E i matte. Matte är det ämne som E har halkat efter mest i.  E blev väldigt nöjd med planen och vi föräldrar känner att pressen släpper lite.

Igår kväll kom E och sa ”Jag har tagit fram kläder tills imorgon och satt klockan på ringning kl. 6:30”. Hen vill så gärna orka! Men i morse gick det inte att få upp E. Jag är hemma med E idag. Det känns viktigt att finnas här när hen har oro och ångest. Sen underlättar det att jag är hemma och försöker fixa mat till E. Annars äter hen ingenting alls.

C, min 15-åring med asperger, hade inte varit i skolan sedan slutet av augusti men kom faktiskt igång förra veckan efter höstlovet. Nu verkar det återigen vara bakslag. Bara en skoldag den här veckan. Jag vet inte om skolan tog emot C på rätt sätt efter en så lång frånvaro. C går på en resursskola. ”Tyvärr” verkar inte C så autistisk så jag tror att många inte förstår Cs behov och svårigheter. Jag misstänker att skolan inte har gett C svaren på de viktiga frågorna:
Vad ska jag göra?
Varför ska jag göra det?
Hur länge ska jag göra det?
Var ska jag göra det?
Med vem/ensam?
Vad behöver jag ha med mig?
Vad händer efteråt?

Är inte skolan för alla? Ibland undrar jag… ( http://lararnastidning.se/for-vissa-elever-passar-ingen-skola/ )

Vi har kontakt med Socialtjänsten igen för att se om vi kan få någon form av stöd åt C. Vi har bett om hjälp från kommunens hemmasittarteam men de hjälper tydligen inte elever som går i skola utanför kommunen. Vi har redan tidigare bett om en särskilt kvalificerad kontaktperson men då kvalade C inte in. Det är för ungdomar som håller på med droger och kriminalitet tydligen. Jag har återigen bett om den insatsen som en förebyggande åtgärd. När man är hemma från skolan som C är så är det lätt att hamna i fel sällskap med andra ungdomar som är hemma. Jag vill förhindra det! C är ju en väldigt social person och har många vänner. I perioder är C ute mycket med kompisar för att sedan återigen landa hemma en längre period. Vi hamnar hela tiden mellan stolarna och i moment 22.

Ett stort problem är att C fortfarande inte vill lära sig något om sin diagnos. Hen vill inte heller använda sig av hjälpmedel osv.

En positiv sak även här är att skolan nu ska erbjuda någon form av Skype-undervisning för C. Jag vet ännu inte riktigt hur det ska gå till. C verkar i alla fall inte helt negativ till det.

Vi har bett om ett SIP-möte för C. Hoppas vi kan få till det snart! Tiden bara går…

En jobbig sak är att Försäkringskassan börjar bråka med mig. Jag har varit sjukskriven i två år. Först ett år på heltid och sedan deltid. Nu har jag jobbat 50% ett tag och min läkare förlängde min sjukskrivning en tid in på nästa år. I veckan fick jag ett brev från Försäkringskassan om att de vill ha komplettering från min läkare. De undrar om jag skulle kunna jobba heltid med ett annat yrke. Suck… Nej, jag skulle inte orka det. Jag vill ta det sakta nu så jag inte kraschar igen. Jag känner mig väldigt stressad och orolig över detta. Hoppas att Försäkringskassan godkänner min sjukskrivning så jag verkligen har en ärlig chans att komma tillbaka på riktigt! Jag vill så gärna hålla!

L, min 8-åring med ADHD, mår bra men har det kämpigt med relationer. Det blir en del tjafs och missförstånd med kompisar. Annars är det jobbigaste att sysselsätta L så hen inte blir frustrerad och att hjälpa L genom känslostormarna.

Det är mycket… Hela tiden på olika sätt. Lugnt är det aldrig! Att vara dirigent hela tiden tar på krafterna!

 

Annons

17 kommentarer

Under ADD, ADHD, autism, förälder, Hemmasittare, Skola, Socialtjänsten, Vardag

17 svar till “Utmanande föräldraskap

 1. Eva

  Ja jag tycker du är makalös som orkar. Jag har ETT barn med diagnos o hen är vuxen nu men fortfarande i behov av stöd och hjälp. Jag kämpar på och ibland går jag bars i i duschen och gråter men sen tar jag förstås nya tag. Och du har TRE!!
  Du är fantastisk. Och förbannad vare försäkringskassan!

  Gillad av 1 person

 2. Annette Jansson Garcia

  Vad ni får slita..stora Styrke kramar till er

  Gilla

 3. Agi

  Du är fantastisk som råddar familjen. Så jobbigt med FörsäkringskaSN. Tom läkare klagar på att de inte förstår vilken komplettering som de ska lämna. Hoppas verkligen på ett mänskligt beslut.

  Gilla

 4. J

  Tack för en bra blogg❤ Sprang över den på Fantastiska föräldrar och du sätter verkligen ord på det jag inte klarar sätta ord på själv just nu, då kropp och hjärna strejkar (väggen är nära…) Har också 3 barn hemma med npf-problematik. Och livet är just nu en enda kamp. Trasiga barn som skolvägrar (men än så länge kommer iväg det flesta dagar. Men kommer hem än trasigare) och möten möten möten möten. Hjärnan vilar aldrig ****problemlösning pågår***** Error*****. Så trött hela jag….

  Gilla

 5. L

  Jag vet att det ibland är som att stångas mot en vägg med alla insatser och ansökningar och möten. Men det här med att kommunens hemmasittarteam bara hjälper barn som går i skola i kommunen låter helt galet (även om kommunen säkert har det som policy, de verkar hitta på de mest märkliga ”regler”). Har ni fått det som muntligt svar på en fråga eller har ni fått ett avslag som beslut? Om ni bara fått det som svar på en fråga så tycker jag att du ska ta upp det igen och vara tydligt med att det är en ANSÖKAN om en INSATS. Då måste de pröva den och göra en utredning. Då får ni också ett beslut som eventuellt kan överklagas. All socialtjänstens verksamhet ska utgå ifrån behov, inte knepiga regler om vilka man kan tänka sig att hjälpa. Jag vet att det tar väldigt mycket på krafterna och inte alltid är värt det, men jag blir så trött på såna här hittepå-regler hos socialtjänsten.

  Hälsningar från en socionom

  Gilla

 6. sara

  Å vad jag känner igen den där meningen att inte verka så autistisk (oavsett hur mycket eller lite autistisk man är så är dessa svar och frågor så viktiga och jag önskar verkligen att skolan kunde förstå detta och ta itu med det direkt istället för att lägga ansvaret på föräldrar (tror inte jag är den enda som får förklara vardagligen, för någon som inte är intresserad, varför skolan är viktig).

  Gilla

 7. Ping: Inspiration från ADHD-kursen  | supermamsen

 8. Ping: ”Jag har ingen aptit!” | supermamsen

 9. Ping: Vi pratar inte om betyg | supermamsen

 10. Ping: Min mission – öka förståelsen! | supermamsen

 11. Ping: ”Jag vill vara förkyld!” | supermamsen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.