”Kan jag få mer?”

Jag och min man har en hel del att bita i. Vi har två barn med hemmasittarproblematik, den ena med asperger och den andra med ADD och autistiska drag. E med ADD har dessutom selektivt ätande. Vi ska nu också utreda även vårt tredje barn, L, för ADHD.

Givetvis är jag bekymrad över att två av mina tre barn just nu inte har en fungerande skolgång. Men det är inte det som är mitt största bekymmer. Det som jag upplever som svårast är att motivera E att äta.

E vill äta men kan inte. Det är så jobbigt att se hur E lider. E är 11 år och mycket medveten om att man bör äta för att utvecklas och växa som man ska. E försöker äta men får ofta kväljningar. Smak, lukt och konsistens är högkänsligt för E.

Vi har givetvis haft kontakt med dietist och E har provat ett stort antal näringsdrycker. Inga av dessa fungerar dock för E.

Dietisten sa ”Ge E det som E vill ha!” så det har blivit mycket chips, godis och läsk. Detta innehåller dock inte näring och då blir E stressad över det.

Jag har funderat mycket kring hur jag kan motivera E att äta men också få E att känna ett lugn i att det som E äter duger.

Jag kikade på olika kostcirklar på nätet och så gjorde jag en enkel variant till E. Jag slog ihop några områden, t ex mjölkprodukter och fett samt grönsaker/frukt och rotsaker.

E får en tom att fylla i varje dag. Jag sa också att ketchup, juice och pommes frites går in under ”Frukt, grönsaker och rotsaker”. Jag vill att E ska känna att hen lyckas.

Jag gjorde också en alternativ cirkel som jag kallar för ”Reserven!”. Där får E fylla i t ex chips, godis, läsk osv. E ska känna att det är bättre att äta sådant än inget.

Vi har kört detta en vecka nu. Oftast vill inte E skriva men då skriver jag. Jag har sagt att det måste stå något i varje fjärdedel av kostcirkeln varje dag. E kan titta på kostcirkeln och säga ”Oj! Jag måste nog äta något med mjölk i nu!” och gå och hämta t ex lite drickyoghurt eller en glass.

Jag upplever att E försöker äta lite mer och att den värsta stressen har försvunnit lite för både E och oss.

E började med Ritalin för några veckor sedan. Det är fortfarande en väldigt låg dos så vi märker ingen effekt på orken än. E har svalt medicinen med ett litet glas av ICAs egna drickyoghurt. Den enda sorten som E har tyckt om. Snart är vår sista flaska slut. Sist när jag var på ICA hittade jag inte den sorten. Jag frågade personalen och de sa att den har utgått. UTGÅTT! Förstår inte ICA att så kan man inte bara göra!? Nu måste vi försöka hitta någon annan drickyoghurt som fungerar. Det kommer inte bli lätt! E dricker inte mjölk (eller O´boy). Det borde vara förbjudet att bara sluta med produkter på det där sättet! 😉

ICAs utgående drickyoghurt 😦

Ett par gånger den här veckan har E frågat ”Kan jag få mer?”
En gång när vi åt pasta med köttfärssås och en gång vid frukost ville E ha mer baguette.

Tänk vilket glädjerus en sådan fråga kan sätta igång i min kropp!

Ja… Det är bara att kämpa på med allt…

Nu är det fredag igen! Skönt!
Trevlig helg!

Här är kostcirkeln som PDF om någon vill använda den!

kostcirkel

Annons

20 kommentarer

Under ADD, Anpassningar, Egna illustrationer, Förståelse, Pedagogiska tips!, Selektivt ätande, Vardag

20 svar till “”Kan jag få mer?”

 1. Teresa Stenberg

  Bra jobbat med kostcirkeln, jag ska använda din pdf när jag pratar mat med en av mina elever. 🙂 Som jag har förstått det med ICAs drickyoghurt finns de kvar men får en ny förpackning och några fler smaker, hoppas de kommer att fungera!

  Gillad av 1 person

  • Tack!
   Ska kolla upp yoghurten. Konstigt att personalen inte sa det när jag sa hur bekymrad jag var…

   Lycka till! ❤

   Gillad av 1 person

   • namnam57

    Det är inte säkert att de visste något om förpackningsändringen, personalen inkl ägaren vet sällan något i förväg.
    Det (bara) dyker upp en ny vara eller förpackningsändring.
    Vid förpackningsändring brukar man ofta sälja slut på den gamla fp först, är det en butik med hög omsättning blir det ibland ett glapp.

    Gillad av 1 person

 2. Petra Palmqvist

  Katastrof!! 😱 Vi letade oxå efter denna enda drickyoghurt som fungerat på vår selektivt ätande son.. Så den var alltså inte bara slut, den har utgått.. 🙈🙈🙈 Vilken mardröm.. Din kostcirkel var ju underbar, den idén ska jag försöka sälja in här hemma oxå 👍😄

  Gillad av 1 person

 3. Camilla

  Byta förpackning nej hur kan de göra så…. tog min dotter 3 år att acceptera ett byte av omega 3 flytande bara för att de bytt förpackning…😘😐 Nu sväljer hon kapslar o jag visar inga mer förpackningar. Lägger bara fram på bordet. För säkerhetsskull nåde dem om de mixtrar med själva kapseln o ändrar färg eller något😎

  Gilla

 4. Malin Persson

  Våran A med autism drack också den drickyoghurten. Ofta! Nu testar vi oss fram för att hitta en ny som funkar. Danoninos små drickyoghurtar (jordgubb) älskar han, men det blir fasligt dyrt! ICAs nya varianter (hallon) var ok. Och päron i nödfall. ❤

  Gilla

 5. Mamnatill3

  Åh så bra denna var!!!
  Mycket mer positiv än matdagbok och visar så tydligt vad kroppen behöver.
  Redan testat här hemma med bra resultat.
  Fick just servera äppelklyftor och apelsin för rutan var tom!

  Kom på ett tillägg som jag kommer använda – vattenglas det antal som kan vara bra! 😀

  Gillad av 1 person

 6. Min unge glömde ibland bort att han provade och gillade vissa saker (tex pannkakor). Då fick man påminna honom ”kommer du ihåg du provade…och sen ville du ha mer”. Han tyckte inte om att prova nytt (det jobbiga okända) så påminde man honom att han redan provat och gillat gick det bättre. Idag skulle jag nog låta honom fota m mobil eller Ipad det han provat och gillat som en minnesanteckning. Lycka till!

  Gillad av 1 person

 7. Sara Lyck

  Måste bara skriva, vilken underbar kostcirkel! Så bra, för att att hen ska lyckas! Vilken kämpe du verkar vara!

  Gillad av 2 personer

 8. namnam57

  Hur fungerar det om hen lägger till en ny produkt på stora kostcirkeln, så får man lägga till en i reserven. Eller liknande, någon som provat.

  Gillad av 1 person

 9. Ping: Mina egna illustrationer | supermamsen

 10. Ping: ”Jag har ingen aptit!” | supermamsen

 11. Ping: Mat och ätande | supermamsen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.