Att bryta mönster

Jag var så orolig över hur det skulle gå för E efter höstlovet. Lättnaden när E tog sig till skolan i måndags var enorm. E bröt sitt mönster. Hen kom även iväg till skolan i tisdags. Men både igår och idag har E varit hemma. Igår för att hen kände sig trött och jag tänkte att en vilodag efter två långa skoldagar kan ju vara okej efter en veckas sjukfrånvaro och en vecka höstlov. Men hemma idag med? E sa att hen mådde illa. Jag vet inte… Jag får bara panik när hen är hemma mer än en dag i sträck.

Nu är jag orolig för imorgon. E säger att hen ska gå. Hoppas det!

Jag fasar för att E ska fastna i inaktivitet igen. Det blir lätt en vana att vara hemma och det är svårt att komma igång igen.

Vi har haft stöd från kommunens ”hemmasittarteam” för E och oss föräldrar i ungefär ett år nu. Teamet säger att de vill knyta ihop säcken och avsluta med oss nu. Jag vågar inte avsluta. Jag vågar inte tro att E inte är en hemmasittare längre. Men jag vill verkligen tro det.

Förra läsåret hade E kanske 5% närvaro i skolan. Hittills denna termin har E drygt 80% närvaro (i frånvaron ingår 4 utspridda vilodagar och 5 sjukdagar i rad). Jag hoppas att E fortsätter orka med skolan så pass bra som hen hittills har gjort detta läsår.


C har 100% frånvaro igen. Hen har inte satt foten på gymnasiet sedan de två introduktionsveckorna i augusti då hen hade 100% närvaro.  Det är helt sjukt men jag börjar verkligen bli van vid att C är hemma. Fyra år hemma. Vilken uppförsbacke hen har nu. Jag har fortfarande ingen aning om hur C ska komma ur detta. Jag kan inte se någon ljusning. Hens mönster är så djupt rotat. Uppgivenheten är så stor. Hur tar man igen 4 år missad skola? Kan man göra det? C säger att det känns som det är så mycket att jobba ikapp att det inte är någon idé att ens försöka. Jag kan förstå känslan. Ändå måste vi försöka motivera och peppa C. Hur blir det annars för C i framtiden?

C har inte fått hjälp från hemmasittarteamet. I åk 8 och 9 gick hen på resursskola utanför kommunen och de hjälper tyvärr bara elever som går i skolan i kommunen. Nu kan C inte heller få hjälp av dem eftersom de endast hjälper elever upp till årskurs 9.  

Jag minns inte hur det var att nästan dagligen ha tre av tre barn i skolan (L i förskolan på den tiden).
Jag minns inte hur det var innan vi fick börja leva med den här dagliga psykiska pressen.
Jag minns inte hur det var att inte vara orolig för morgondagen.
Jag minns verkligen inte det.

Och jag önskar så att jag hade uppskattat den känslan mer då.
För den måste ha varit helt underbar!

Annons

9 kommentarer

Under ADD, ADHD, autism, Hemmasittare, Skola

9 svar till “Att bryta mönster

 1. Skickar entanke och massor av förståelse. Bo Hejlskov säger att det ofta går bra för dessa barn. Försök tänka så, fast du är full av oro nu. Kram.

  Gilla

 2. Ewa Nilsson

  Om han har något speciellt intresse, kanske det skulle gå att ordna någon form av praktikplats tänker jag. Läser din blogg ofta och tänker på er alla. Har själv ett barnbarn med tre diagnoser och som dessutom har utvecklingsstörning och inget språk, livet känns ibland för djävligt, men alla gör vi så,gott vi kan med de förutsättningar som finns. Trevlig helg

  Gilla

 3. Tufft, lite sorgligt det där med tiden innan allt blev som det blev, man kan aldrig veta, aldrig vänta sig att det en dag kan se helt annorlunda ut… När man är mitt i det kan man bara kämpa. Du gör ett jätteviktigt jobb, glöm aldrig det! 🤗

  Gillad av 1 person

 4. Anna Ivarsson

  Hej! Vilken fin blogg du har!
  Jag och min skrivpartner skriver på en magisteruppsats i form av en kvalitativ litteraturstudie som handlar om föräldrars upplevelse av att leva med barn med NPF. Vi önskar använda oss av din blogg som en del i vårt arbetsmaterial.
  Kontakta mig på anna.ivarsson@stud.ki.se så skickar jag ett informationsbrev om arbetet.
  Ha en fin dag!
  Med vänlig hälsning Anna

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.