Perspektiv

Livet med Covid-19-pandemin sätter verkligen saker i perspektiv. Jag inser att det är så många saker jag tidigare bara tog för givet:

– Att träffa och krama mina föräldrar var en sådan sak. Nu vet vi inte när vi kommer att få göra det igen.

– Att åka till fjällen var en sådan sak. Fjällen har ingått i vårt påskfirande i många år. I år kunde vi inte åka. Vi avbokade fjällen redan innan Skistar beslutade sig för att stänga, det kändes inte rätt att åka.

– Att gå på bio var en sådan sak. Jag och Linnéa hade bestämt att vi skulle ha en biovår för det finns så många nya filmer som vi båda ville se.

– Att fira någon som fyller år. Våra barn har alla fyllt år nu efter årsskiftet. De är nu 18, 15 och 11 år. Vi har inte kunnat fira dem med släkten som vi brukar.

– Att gå och handla utan att tänka på att eventuellt bli smittad.

– Att gå och handla tillsammans med någon.

– Att krama en vän man springer på eller presentera sig och skaka hand.

– Att få hem beställning av matvaror en eller två dagar efter beställning. Nu tar det ca. två veckor.

Det finns fler saker men jag kan inte komma på allt nu. Jag inser ändå att vi som bor här är lyckligt lottade. Vi har hem, mat, tvål, vatten, sjukvård… Det finns människor som vanligtvis lever utan allt detta. Människor som lever i krig, svält och med olika sjukdomar. Covid-19 drabbar även dem. Även i vårt land har vi människor som är mer utsatta på olika sätt. Hemlösa, fattiga… Det är nyttigt att sätta saker i perspektiv. Det är inte så himla synd om oss egentligen. Vi får ge avkall på vissa, för oss, självklarheter. För många människor är det inte självklarheter i vanliga fall heller. Jag vet inte när jag får krama om mina föräldrar igen men jag vet var de är och att de lever och har det bra. Jag kan prata med dem.

Jag kan inte påstå att jag är nöjd med tillvaron just nu. Covid-19 ställer till det på olika sätt. Allt är dock inte bara negativt. Distansundervisning och hemundervisning är ÄNTLIGEN ett prioriterat område. Medmänskligheten blommar på många håll. Människor hjälps åt på olika sätt. Det är fint att se.

För oss har vissa saker blivit bättre. Vi umgås på ett annat sätt i familjen. Killarna är mer sociala och kommer ut ur sina rum. Vi har spelat spel tillsammans, ätit fler måltider tillsammans, tittat på film tillsammans och gått promenader tillsammans. Fina stunder. Värdefulla stunder.
Är det något vi NPF-föräldrar är vana vid så är det att uppskatta småsaker och att göra det bästa vi kan av olika situationer.

Påsk firar vi hemma. Vi ska trädgårdsfixa, elda, äta påsklunch och godis. Det blir bra det med!

Jag vill önska er alla en riktigt glad påsk!

Ta hand om er!

Annons

6 kommentarer

Under Anpassningar, Vardag

6 svar till “Perspektiv

 1. Ja visst vänds livet upp & ner. Men jag håller med om att även barnen & familjen ändras. Trodde det skulle vara mer bråk & rastlöshet, men istället har det blivit mer omtanke & kärlek.
  Jag har nu varit sjuk en vecka. Sakta börjar det vända & jag är inte längre lika rädd som jag var innan. Jag är övertygad om att när vi är ur den här ”omloppsbanan” , är vi det – mer kärleksfulla än någonsin. Ta hand om er & glad påsk!🐥❣️

  Gilla

 2. Annelie

  Så fina och tänkvärda ord! Vi har det ju faktiskt bra!
  Vi brukar alltid åka till vår stuga på Öland vid påsk, utan våra barn, som hellre sitter hemma. I pr blir det en påsk tillsammans och det ska bli mysigt.
  Önskar dig och din familj en riktigt Glad påsk i lugn och lugn ro hemma! 🐥

  Gillad av 1 person

 3. lenah

  Hej!
  Dina betraktelser är kloka och stämmer väl.
  Fira påsk hemma har vi någonsin gjort det?
  Nä tror inte det men vi har det bra i vår självvalda karantän och följer de rekommendationer som ges. Jag tänker också på att det finns så många människor som inte har det som vi har det och inte säga detsamma. Mitt uppe i allt finns det mycket att vara tacksam för.
  Glad Påsk önskar lenah

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.