Att träna på att vara flexibel

20160730_150409.jpgNär ni läser rubriken kanske några av er, som inte är så kunniga inom autism, tänker ”Äntligen har den där mamman fattat att hennes unge måste träna på att vara flexibel! Hon kan inte hålla på och förbereda, curla och anpassa hela tiden!”

Några, som är kunniga inom autism, kanske tänker ”Va? Men nej! Hennes barn behöver inte träna på det! Livet är tillräckligt jobbigt för barnet ändå! Hon var ju på rätt spår med anpassningarlåg-affektivt bemötande, rimliga förväntningar och en rimlig kravnivå!”

förväntningar gamla jpeg

Nu vet vi mer och kan ha en rimlig kravnivå!

Nu vet vi mer och kan ha en rimlig kravnivå!

 

Ni har båda fel! 🙂 Jag menar att JAG (och maken) måste träna på att vara flexibel. Eftersom vi har ett barn som inte är flexibelt så måste VI anpassa oss och vara desto flexiblare.

Om vi har dukat till alla fem i familjen vid matbordet och tänkt oss en mysig middag och två av barnen vill äta på sina rum (C för att hen mår bäst där och 11-åringen för att just nu vill hen ofta också det) så måste vi snabbt tänka om och inte låta det knäcka oss. Ibland kan vi känna oss besvikna men vi försöker ”gilla läget”. Det är som det är…

Vi skulle ha stannat på landet tills på söndag först. Sen reviderade vi planen till fredag så att C hinner landa hemma före skolstart den 18/8. Men idag åkte vi hem! Dels för att det var trist väder. Men framförallt för att det inte fungerade med barnen i vår lilla stuga längre. C skulle haft en kompis på besök idag tills på torsdag. Men det blev inställt. C hade verkligen sett framemot det. Så efter det var hen lite låg och mer ”fladdrig” och retsam mot syskonen. C blev av med gipset igår. Äntligen!

Jag var egentligen inställd på att stanna tills på fredag. Det är mer semester när man är hemifrån utan alla ”måsten” men jag fick vara flexibel helt enkelt.

Vissa kan kanske tycka att C måste träna på att vara flexibel. Det gör C hela tiden! Ibland blir det regn när det skulle bli sol, ibland blir en kompis sjuk när de hade bestämt träff, ibland fungerar inte nätverket… Det händer sådana saker hela tiden! C får sin träning! Om vi kan hjälpa C genom att anpassa och förbereda  sådant som vi kan påverka så gör vi det!

Ändrade planer 1 jpeg

Ändrade planer 2 jpeg

Skolpersonal skulle behöva tänka mer på att anpassa och förbereda. Om en lärare är sjuk behöver kanske en autistisk elev få veta det i förväg. Om en lektion är flyttad och det blir matte istället för svenska kan det kännas tryggt att få veta det innan. Vi kan inte styra över väder eller sjukor. Men sådant vi vet och kan hjälpa till med är det väl bara att fixa. För elevens skull!

oväntade händelser 1 jpeg

oväntade händelser 2 jpeg

På vägen hem i bilen idag sa jag till C ”Det är kanske skönt ändå att komma hem för nu hinner du vara hemma drygt en vecka innan skolan börjar!”.
”Jag tycker det ska bli skönt att plugga ikapp! Jag har pratat med min kompis om att vi ska gå samma utbildning på gymnasiet. Jag vill gå ut 9:an samtidigt som hen! Jag vill bara lägga allt bakom mig nu!”.

Jag hör styrkan i Cs röst. Jag hör viljan. Jag blir alldeles rörd. C mår verkligen bättre nu. Jag hoppas så att C har orken och förmågan den 18/8. Viljan är det inget fel på! Jag önskar av hela mitt hjärta att C får lyckas! Jag vill så gärna så att hjärtat värker… Låt mitt barn få lyckas!

Och jag… Jag måste träna på att vara flexibel. Det kanske går den 18/8 eller så gör det inte det. Då måste jag anpassa mig och stå redo med plan B!

screenshot_2016-01-07-22-14-45-2.png

Annonser

12 kommentarer

Under Anpassningar, Diagnos, Egna illustrationer, förälder, Förståelse, Hemmasittare, Kommunikation, Låg-affektivt bemötande

12 svar till “Att träna på att vara flexibel

 1. Marita

  hej! undrar lite om du har ett färdigt program för dina seriesamtal? de är så bra, bättre än mina streckgubbar;)

  Gilla

 2. Elisabeth

  Fantastiskt att läsa. Du har fångat exakt mina tankar o ord. Jag är uppe i detta med att sonen inte kommer upp till skolan men vi har just bytt till en resursskola och det kommer bli bra så småningom. Även äta på sitt rum. Det är bara att vi fortsätter kämpa och banan väg och är flexibla i vårt tänkande för våra barn.

  Liked by 1 person

 3. Ping: Promenad med lätta steg | supermamsen

 4. Ping: Gott Nytt År! | supermamsen

 5. Ping: Kompetensutveckling! | supermamsen

 6. Ping: Olikheter  | supermamsen

 7. Ping: Vad är ”vanlig” tonåring och vad beror på diagnosen? | supermamsen

 8. Ping: Min dagsform | supermamsen

 9. Ping: Fina stunder  | supermamsen

 10. Ping: Om boken ”Tonår med autism och asperger – en föräldraguide” | supermamsen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.