Bemötande

Något som verkligen är A och O i relationen med andra människor är bemötande.

Hur jag bemöter någon annan kan påverka den personen väldigt mycket. Ett bemötande kan skapa känslan ”Jag duger som jag är!” men det kan också skapa känslan ”Jag duger inte! Jag måste ändra på mig för att bli omtyckt/passa in!”.

(Bilden är från ClipArt)

(Bilden är från ClipArt)

Vissa personer med autism kan ha svårt för att småprata för pratandets skull. Helt poänglösa samtal vill de kanske inte lägga energi på. Vissa kan också ha svårt för att ta ögonkontakt.  Ska då vi som är NT (neurotypiska, normala) träna autister att vara som vi? Nej! Varför skulle vi göra det? Vi tvingar inte en person i behov av glasögon att träna på att se utan glasögon. För det går ju inte! Varför ska då en person som har svårt med ögonkontakt träna på det? Den personen har ju rätt att vara som den är/vill vara! Vem har sagt att mitt sätt att vara är ”rätt”? Vi måste ju bemöta varje individ efter hur den vill bli bemött och respektera olikheter. Vara tillåtande, inte dömande.

Min L (7 år) är väldigt aktiv och pratglad. Hen har en lite äldre lärare som vill ha struktur och arbetsro i klassrummet. L passar inte in i mallen.

L har flera gånger kommit hem från skolan och sagt att hen tror att läraren inte tycker om hen. Att läraren bara skäller hela tiden. En dag kom L hem och frågade mig:
 ”Vad betyder provocera?”.
”Det betyder att man gör någon arg med flit kan man säga!”
”Min lärare säger att jag provocerar!”
”Har du gjort din lärare arg med flit?”
”Mamma, ibland orkar jag bara inte jobba mer. Då brukar jag lägga huvudet på bänken för att jag är så trött! Då säger läraren att jag provocerar!”

I detta fall känner jag som förälder att om L inte orkar med så har hen för höga krav på sig.  I höstas var jag med L i skolan en dag. Efter det kom L hem till mig och sa:
”Läraren sa att jag jobbade mycket bättre när du var där bredvid mig hela tiden för då kunde jag koncentrera mig bättre och jobba mer! Hon sa att du får komma och vara med mig fler gånger mamma!”

Om nu L jobbar så bra med mig bredvid sig så borde ju skolan se till att det finns en person som kan stötta L och se till att hen kan jobba. Det är ju inte mitt jobb!

En gång när jag skulle hämta L på fritids så kom hen skuttande fram till mig och sa:
”Idag har jag jobbat jättebra!”
Läraren var också i klassrummet och sa med lite småsur röst:
”Ja, ungefär halva dagen har L jobbat bra.”
Jag kände mig så himla irriterad på läraren. Jag sa:
”Åh vad du är duktig L! Jag vet ju hur svårt du tycker att det är att sitta still och koncentrera dig. Du är en riktig kämpe!”
Och så blängde jag lite surt på läraren. Kunde inte läraren ha berömt L i stället och låtit L känna sig nöjd? L vill jobba bra. Hen vill inte få skäll. Men orken och förmågan finns inte hos L.

För att tag sedan hade L med sig en lapp hem som läraren hade skrivit. Det stod:
”Idag har L skött sig bra och jobbat flitigt och koncentrerat hela dagen! Hälsningar ”Läraren”
Jag sa till L:
”Oj! Bra jobbat! Hur lyckades du med det!?”
L svarade:
”Jag låtsades att jag hade tappat rösten hela dagen!”

Den dagen var L så otroligt trött och gnällig efter skolan. Ansträngningen att hålla ihop en hel dag tog all energi. L har sagt att ”Vara tyst är som att hålla andan!”.

olika-syn-2

Nu på jullovet frågade L mig:
”Mamma, skulle du vilja att någon kunde se dina tankar som en film?”
”Nej, det skulle jag inte! Skulle du?”
”Nej! För då skulle läraren se hur ledsen jag är inuti!”

Om L får tillsägelser blir hen ofta väldigt förnärmad. Hen brukar då bli kaxig och otrevlig utåt. Men, som L själv säger, ledsen inuti. Jag tror att läraren bara ser en kaxig unge.

Just nu vet jag inte riktigt hur jag ska bemöta Ls lärare. Läraren känns som en person som kan ge L skit om jag är en ”jobbig” förälder. Men på något sätt måste jag gå vidare med detta. Jag vill inte att L ska förlora lusten att gå till skolan. Vi har ju redan mer eller mindre två hemmasittande barn. L måste få trivas i skolan och må bra!

Jag tror att anledningen till att C kraschade i skolan har mycket att göra med hur läraren bemötte C i årskurs 5 och hur vi föräldrar blev bemötta av skolan när vi bad om hjälp.

 • Att bemöta andra människor med respekt är så viktigt. Ibland blir det för mycket prestige i saker och för mycket ”vi och dom-tänkande” istället för ”VI” tillsammans. Jag tror ofta att det är där samarbetet mellan skolan och föräldrarna kör fast. Vi måste tillsammans skapa en helhet och lyssna på varandra. Om vi inte gör det kommer barnen i kläm!

fb_img_1472540702027.jpg

Jag tror absolut att
”Barn uppför sig om dom kan!”
Med andra ord:
Om en elev upplevs provocerande så är kraven för högt ställda och eleven får inte det stöd som eleven behöver!
Och det är ju inte mitt fel eller mitt ansvar som förälder att lösa.
Det är skolans ansvar!

respekt-2

Annons

21 kommentarer

Under Anpassningar, förälder, Kommunikation, Skola

21 svar till “Bemötande

 1. Stor igenkänning!!! Du skriver så bra✨

  Gillad av 1 person

 2. Jag tänker försöka ta med mig dessa ord när vi nästa år ska börja planera min sons förskola och skolgång. Jag bara hoppas det blir tillmötesgående och förstående personal!

  Gillad av 1 person

 3. Clara

  L behöver definitivt en resurs (assistent) i skolan! Det är det enda jag kan se utifrån det du skriver. Säg det till skolan och om de inte anser att L behöver det (vilket de nog inte kommer tycka till en början), berätta då att när du var med en dag i skolan så jobbade L på väldigt bra och att L också själv tyckte att hen gjorde det. Att L jobbade bättre med dig närvarande tyder väldigt starkt på att en resurs behövs, eftersom att du gjorde det en resurs gör. En resurs skulle även hjälpa L att orka mer och placera sin energi bättre, så att hen inte blir helt slut och mår dåligt.
  Jag tänkte snabbt dela med mig av vad jag gjorde för flera år sedan. Jag har alltid varit bra på att läsa av andra och snabbt bedöma situationer, vilket gör att jag också har väldigt lätt för att se vart det behövs extra resurser.
  Så, när jag hade praktik i en klass (jag gick i nian, de i sexan) så kunde jag agera som en form av resurs – mitt eget initiativ – och vilken förändring det blev för dem elever som jag blev ”resurs” till samt i klassen, för sånt sprider sig. Att jag hade tiden att ”bara” sitta mellan två ”stökiga” elever – de påminner om L utifrån det du skriver om L – gjorde dem ”lugna”, då jag var lugn själv. Med andra ord, de var helt enkelt kvar vid sin bänk under hela lektionen och var på ”bra humör”. Inga utbrott, inget kastande av saker, inget störande eller liknande. Det jag gav dem var någon som på en gång kunde svara på deras frågor (= de hinner inte tröttna, sväva iväg, hitta på annat som leder till skäll från lärare/andra elever blir störda), men också någon som kunde motivera dem att fortsätta jobba och någon som hjälpte dem att koncentrera sig på uppgiften.
  Det här är det en sådan enorm brist på i skolan idag (och då) och det behöver ske en förändring där. Så stå på dig och ge dig inte förrän L har en resurs, då det kommer göra skolgången mycket bättre för L. Sen har jag full förståelse att du inte orkar vara ”på” skolan hela tiden – det är fan ett heltidsjobb i sig -, men du försöker så mycket som du kan. Ge endast det du kan ge, inte mer. Tänk på dig själv också, du ska också orka.
  Styrkekram och massa pepp skickas virtuellt till dig i detta nu!

  Gillad av 1 person

 4. Ping: Stärkande ord | supermamsen

 5. Ping: Superkrafter! | supermamsen

 6. Ping: Pusselbitar | supermamsen

 7. Ping: ”Varför söker du diagnos på dina barn?” | supermamsen

 8. Ping: Kompetensutveckling! | supermamsen

 9. Ping: Ännu ett år har gått | supermamsen

 10. Ping: Glädjeämnen och bekymmer | supermamsen

 11. Ping: ”Imorgon ska jag ha kalas och du är inte bjuden!” | supermamsen

 12. Ping: Äntligen sommarlov! | supermamsen

 13. Ping: Alla mina tre barn har en funktionsvariation (NPF) | supermamsen

 14. Ping: Affektutbrott | supermamsen

 15. Ping: Nu kommer alla känslorna på en och samma gång  | supermamsen

 16. Ping: Stolt  | supermamsen

 17. Ping: Samarbete och samsyn | supermamsen

 18. Ping: Avlastning  | supermamsen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.