Olika hantering och bemötande ger olika resultat och mående

När C, snart 15 år, började visa ovilja att gå till skolan så lyssnade inte skolan på oss. Det började ned sporadisk frånvaro i årskurs 4 (magont, huvudvärk, trött pga. dålig sömn osv). I årskurs 5 ökade frånvaron. Vi pratade med skolan om att C inte ville gå dit men vi kände oss bara misstrodda och pressade att tvinga vårt barn till en icke anpassad skola. C var utmattad och hade ångest. C grät och skrek ”Jag dör hellre än att gå till skolan!”.

C kraschade helt höstterminen i årskurs 6. Sommaren efter årskurs 6 fick C diagnosen högfungerande autism (asperger).

Snart är det två år sedan C fick sin diagnos och C har fortfarande inte en fungerande skolgång. C går på en resursskola sedan i augusti. Det är en enorm skillnad i bemötande och kompetens jämfört med den vanliga skolan. Trots detta har C inte så mycket närvaro än. C går de dagar hen kan och har förmågan. Som mest just nu är det två dagar i veckan. Det tar tid att läka en utmattning, ett lågt förtroende för skolan och en mycket låg självkänsla gällande skolarbete.

Med C gjorde dåvarande skolan alla fel:

 • De pressade oss att pressa C.
 • De trodde inte på oss föräldrar när vi beskrev att C var som en urvriden trasa efter sina skoldagar för C var ju så glad och ”normal” i skolan.
 • De gjorde inga anpassningar för att hjälpa C orka med skolan (C hade ingen diagnos då men borde ändå ha fått stöd utefter sina behov)
 • Först efter 7 månader hemma sattes hemundervisning in. Pedagogen som kom hem till oss försökte leka amatörpsykolog och tjata C till skolan (trots att vi hade sagt att det aldrig skulle gå!) vilket ledde till att C låste sig ännu mer och det blev ingen undervisning.
 • Skolan tyckte att vi skulle straffa C och ge hen dataförbud, låta C vara hemma själv och ha tråkigt för då skulle C VILJA gå till skolan… Skolan förstod aldrig att C ville gå till skolan hela tiden men saknade förmågan, var utmattad och inte fick stöd nog i skolan.
 • Vi fick intyg från BUP om att C var utmattad. Skolan tog ingen hänsyn till det utan fortsatte ligga på och pressa. Skolan gjorde orosanmälningar till Socialtjänsten baserade på hög frånvaro. Dessa ledde dock inte vidare för Socialtjänsten insåg att problemet inte låg i hemmet utan i skolan. Det ledde dock till att skolans och vår relation blev mer ansträngd då vi kände oss misstrodda.

Skolan trodde inte på oss när vi beskrev hur det var.

Skolan gav inte C det stöd vi bad om.

 

Så här var det för C 😦

Nu går vi igenom samma sak igen med E, vår snart 12-åring. Eller vi går igenom samma problem men blir bemötta på ett helt annat sätt.

E började, liksom C, att vara trött i årskurs 4. Vi pratade med skolan. De lyssnade på oss och lät E ha ett anpassat schema redan vårterminen i årskurs 4. E var hemma någon dag i veckan och det var helt okej med skolan. De förstod att E kom de dagar hen hade orken.

I början misstänkte vi ingen egen diagnos på E. Vi trodde att Es mående berodde på allt kring C. Men C började må bättre och bättre. Trots detta mådde E sämre och sämre. Aptiten blev sämre, orken blev sämre och skolan blev svårare och svårare att orka med.

Skolan ordnade önskekost så att E alltid kunde få välja mellan köttbullar och pasta eller pannkakor.  E kunde också välja att ha med sig mat hemifrån och äta i klassrummet med en pedagog.

Nu i årskurs 5 har orken sinat rejält för E. Vi vände oss till BUP. E ville själv göra en utredning.
Vi fick ett intyg från BUP där det stod att E är utmattad och behöver återhämtning och att all frånvaro ska ses som giltig frånvaro.

Skolan tog emot intyget och sa att det var jättebra att ha för de måste ju lita på experterna på BUP. All stress och press lyftes bort från oss föräldrar och från E. Skolan sa att E kommer när hen orkar och kan. Skolan började prata om anpassningar och hur de kan stötta E.

I höstas gick E till skolan några timmar i veckan. Hen fick då enskild undervisning med sin favoritlärare för att bygga på det som fungerade. Skolan gjorde ingen orosanmälan trots MYCKET hög frånvaro. De sa ”Vi vet ju att ni föräldrar gör allt för att stötta E att komma tillbaka och vi har ju intyget från BUP. Nu får vi vänta in E”.

Efter årsskiftet fick E sin diagnos, en tydlig medelsvår AD(H)D med autistiska drag. Inte konstigt att E blir så trött i skolmiljön!

Nu sedan ett par veckor tillbaka har skolan erbjudit hemundervisning. E är själv positiv till detta. Skolan har betonat att måendet kommer före skolan och att skolan kan E alltid ta igen sen. De lägger ingen press eller stress på varken E eller oss föräldrar.

Pedagogen som har varit hemma hos oss är mycket försiktig med E. Småpratar för att lära känna E, har uppgifter som är relativt lätta så att E ska känna att hen lyckas, berömmer E jättemycket och betonar inför E att ”Nu tar vi det här i din takt! Det kommer att lösa sig när du mår bättre! Ingen stress!”

En gång när pedagogen var här berättade E att hen tyckte om jordgubbar och vindruvor. Gången därpå hade pedagogen med sig det till E. Så omtänksamt!

Allt detta gör att vi föräldrar kan lyssna in Es mående på ett helt annat sätt än vad vi kunde med C. Vi behöver inte försöka tvinga ett barn med utmattning till skolan. Skulle vi ha gjort det med en sjukskriven kollega?

E brukar komma iväg till skolan ett par lektioner i veckan. Skolan är helt införstådda med att E, och vi föräldrar, hela tiden jobbar för att E ska få en fungerande skolgång.

Vi vet ännu inte hur lång tid det tar för E att komma tillbaka. Hen kanske aldrig kommer tillbaka fullt ut. Men att slippa stressen, pressen och misstron gör att E kommer att läka snabbare än vad C gör (C har efter drygt två år fortfarande inte läkt).

Vi föräldrar kan slappna av i känslan att skolan förstår och vet att vi gör det som är bäst för E. E kan slappna av i att vi och skolan förstår att hen gör sitt bästa hela tiden och att vi inte kommer att pressa och stressa E.

E har inte helt fastnat hemma i flera månader som C gjorde. Jag tror och hoppas att vi kan undvika det nu.

Olika hantering och bemötande ger olika resultat och mående!

Med E är vi här!

11 kommentarer

Under ADD, Anpassningar, autism, Diagnos, Förståelse, Hemmasittare, Pedagogiska tips!, Skola, Stress

11 svar till “Olika hantering och bemötande ger olika resultat och mående

 1. Ping: Ännu ett år har gått | supermamsen

 2. Ping: Besviken | supermamsen

 3. susanne

  Dina inlägg har varit så otroligt viktig läsning för mig! Det är en sådan lättnad så det finns inte att känna igen sig och få satt ord på problemen i skolan. Jag behöver verkligen skriva ner för att komma ihåg hur vi behöver förklara för skolan hur vår R fungerar. 11år ADD ingen medicin och rejäl depression och ångest och en skola som pressar enormt. Det är dags för skolbyte!

  Gilla

 4. Ping: Moment 22 | supermamsen

 5. Linnéa

  Tack för en bra text som ger mig många tankar kring hur vi bäst ska hjälpa vårt barn. Upplever inte speciellt mycket förstående från skolan. Jag fick en tanke när jag läste din text som jag verkligen hoppas jag har fel i, men är det olika kön på dina barn? Jag bara får upp i huvudet att man bemöter pojkar och flickor med de här problemen olika men hoppas givetvis att jag har jättefel där. Hoppas att det beror på kunskap och erfarenhet hos lärarna.
  Tack för att du delar med dig.
  Guld värt för oss som sitter I samma båt.

  Gilla

 6. Ping: Äntligen sommarlov! | supermamsen

 7. Ping: Konsten att städa  | supermamsen

 8. Ping: När skolplikten styr livet | supermamsen

 9. Ping: Svacka | supermamsen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.