Lugn i klassrummet – till vilket pris?

L är som en blek spegelbild av sig själv just nu.

Vi tog i våras beslutet att låta L, vår 9-åring med ADHD, prova medicin. Det var nödvändigt för att L skulle orka med skolan och behålla bra relationer med kompisar. L är inte fysisk, men verbal och säger rakt ut vad hen tycker vilket kan bli väldigt tokigt och såra andra.

Den första medicinen L provade var Ritalin. Den fungerade bra. L kunde koncentrera sig bättre och hamnade inte i konflikter lika lätt. Det märktes också att L inte hade myror i brallan på samma sätt och inte lika jobbigt med sig själv. Det bästa var att L behöll sin härliga sprudlande personlighet. L var sig själv men kunde klara sig bättre och orka med de situationer som utan medicin blev för tuffa.

MEN… Så typiskt att det finns ett men! L slutade nästan äta och gick ner i vikt. L var inte sugen på någonting. Gamla favoriter gick inte alls. L tog medicinen på morgonen och enligt läkaren skulle den vara ur kroppen framåt eftermiddagen. Men inte ens då ville L äta.  L fick sluta med Ritalin.

I två veckor var L utan medicin och vi fick höra av läraren att det var jobbigt i klassrummet igen. L pratade rakt ut och hade svårt att vänta på sin tur. Däremot började L äta igen och gick upp i vikt.

Vi bestämde oss för att låta L prova en annan medicin. Nu tar L Intuniv. L äter helt okej med den medicinen och läraren har sagt att L återigen orkar koncentrera sig bättre i klassrummet.

MEN… Hatar men! L har tappat sin sprudlande personlighet och blivit mer dämpad. Förra veckan tog min mamma L till simhallen. L älskar att vara där och brukar vara hyperglad när hen badar. Min mamma sa att L inte alls var som hen brukar. Inte alls samma glada barn.

Jag vill ha min härliga sprudlande spralliga L!

Jag vill att L ska ha bra relationer med kompisar!

Jag vill att L ska kunna koncentrera sig och orka med skolan!

Jag vill att L ska äta!

Jag vill att L ska må bra och kunna finna ro!

Måste jag välja mellan dessa saker?

Om vi väljer att skippa medicin helt så kanske vi kan prata med skolan om mer anpassningar så att L orkar med skolan. Kanske mer planerade pauser, mer vuxenstöd osv. Men jag har svårt att tänka mig att personalen hinner vara i krokarna och hjälpa L med kompisrelationer hela tiden. Jag vill inte att L ska bränna sina broar med kompisarna.

Ska vi låta L fortsätta med Intuniv och se om det bara är nu i början L är så dämpad?
Ska vi låta L prova ännu en medicin?

Jag önskar att det bara kunde finnas något som fungerade utan alla MEN.

L är lugn i klassrummet just nu – men till vilket pris?

Jag vill hitta en väg som fungerar för L ❤

 

Annons

7 kommentarer

Under ADHD, Anpassningar, Skola

7 svar till “Lugn i klassrummet – till vilket pris?

 1. bloggpillan

  Jag säger fortsätt prova andra mediciner. Nöj er inte med något som funkar halvbra (sa någon till oss och jag kan bara säga det vidare i efterhand).
  Jag tror att vi har provat fem olika under ett halvårs tid. Det har varit tufft men nu har vi äntligen hittat rätt. Alla problem har såklart inte lösts med medicinen men denna är ändå den bästa hittills och det går mycket bättre i skolan än vad vi vågade hoppas på.
  Vår son har ADHD och så pass stora problem att han inte ens kunde vara med i klassrummet utan satt i ett eget rum med en egen resurs vilket inte hade funkat i längden. Nu är han med i klassrummet i princip hela dagen, kompisrelationerna fungerar mycket bättre, och i och med detta har även självförtroendet stärkts vilket leder till en positiv spiral. (Vill tillägga att han har såklart olika anpassningar i klassrummet också.)
  Tack för en fantastisk blogg!

  Gilla

 2. fredrik gestblom

  Hej Samma problem. Testar nu halv dos medikinet på morgonen; halv dos intuniv på kvällen. Mat ok igen; har gått uppi vikt. Trötthet ett par veckor; nu bättre. Ingen förändring i personlighet. Asperger och adhd. Fredrik

  Gilla

 3. Jenny

  Hej!
  Så var det för sonen med.vi började ed Medikinet = sonen slutade skratta och blev sluten.Bröt beh och började med RItalin= viktnedgång.Men vi fortsatte ett tag till trotts viktnedgång med Ritalin och det vände.Vi förde in små mellanmål och även Näringsdryck .Sedan vände det .Han äter mindre o skolan än vanligt( specialkost) men äter nu igen på kvällarna.// Jenny

  Gilla

 4. Veronica

  Prova nästa medicin. Finns ju flera andra. Det är tufft att prova mediciner men ge inte upp.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.