Premiär för familjestädning

I helgen började vi med en ny sak – familjestädning. Det har genom åren varit svårt att få hjälp av barnen med hushållsarbete. De har haft det tufft med orken och med att automatisera rutiner. Deras energi har helt enkelt inte räckt till för att göra mer än ”basen”, det vill säga sköta sin hygien (kläder, dusch, tandborstning), försöka orka med skola, duka undan sin tallrik efter maten, ibland gå ut med soporna. Bortsett från några få undantagsfall har vi inte fått mer hjälp än så.

Calle, nu 18 år, har fått i ”läxa” av arbetsterapeuten att göra mer hushållsarbete hemma. Vi tänkte att det var lika bra att involvera även Emil (15 år) och Linnéa (11 år) i detta.

Vi började söndagen med brunch. Det är viktigt att alla är mätta och nöjda så att energin finns.

Vi hade bestämt att vi alla skulle städa tillsammans i en timme och att vi ska göra det varje söndag. Jag hade förberett städkort. Alla kort i samma storlek så att det inte skulle gå att skilja dem åt.

Vissa uppgifter var små och snabba, t ex vattna blommorna eller torka en spegel. Andra var större såsom dammsug vardagsrummet eller städa toaletten. Fick man en större mer komplicerad uppgift fanns ett större kort med instruktioner som man kunde ta. Vissa lappar, såsom olja in matbordet, kommer inte att finnas med varje vecka. Alla fick dra kort och göra uppgifter tills timmen var slut.

Vi köpte hem en massa olika städservetter och rengöringsmedel. Städningen blir lite roligare då.

Detta blev så lyckat! Vi alla jobbade på och huset blev riktigt städat. Barnen kände sig nöjda med att ha bidragit. Det märktes att de var stolta. En timme gick fort. Målet är att städrutinerna ska bli automatiserade. Vi får se hur det går nästa vecka. En bra premiär blev det i alla fall. 🙂

Annons

9 kommentarer

Under Vardag

9 svar till “Premiär för familjestädning

 1. Malin Lindqvist

  Instruktionskort och roliga städredskap är nog grejen som jag missade. Jag fick mycket skit för att jag inte krävde mer av barnen än vad jag gjorde, men det var ju bara att välja; skola eller städning, tvätt eller ork. Det var ju inget svårt val.
  Vi hade dessutom ropet ‘ALARM’ i familjen, som betydde att nu fanns det inga ursäkter alls, nu var det bara att komma.
  Hundar på rymmen, utspilld 15-liters hink med vatten, krossat glas på golvet (eller gubevars besök på ingång.) Och det funkade alltid för då visste alla att det verkligen var allvar och så belönade vi oss med något trevligt.
  Men det är ju som du skriver sist, barnen VILL ju för det mesta bidra och hjälpa till (eller orka gå i skolan), de vill vara vanliga.

  Jag tror att din tidsram också är väldigt smart och väldigt lagom. Hinner man inte allt så blir det ju nästan alltid lättare till nästa vecka, och det är ju inte det sämsta.
  Önskar familjen allt gott och lycka till.

  Gillad av 1 person

 2. Lisa

  Så kul! Jag ska komma ihåg detta.

  Gillad av 1 person

 3. Evelynn Gustafsson

  Åååh så bra!! Kan du dela med dig av städkorten? Är precis vad jag skulle behöva ha här hemma

  Gillad av 1 person

 4. Eva i Dalarna

  Jättebra idé i allafall, hur det än går!

  Gillad av 2 personer

 5. Britta Brus

  Vilken bra idé!
  Det ska jag testa här.

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.