En dörr på glänt

Äntligen! En dörr på glänt till Cs tankar och känslor.

Äntligen! En dörr på glänt till Cs tankar och känslor.

Energipratet vi hade förra veckan har öppnat dörrar på glänt till Cs känslor och tankar. Det blev så bra när vi kunde prata om energi på ett konkret sätt.

I fredags när vi satt och åt lunch frågade jag C hur vi kan minska på de 10 energibitar (av 30) som hen använder för att ta sig/försöka ta sig hemifrån. Vi pratade om hur Cs morgon ser ut och hur kan vi få morgonen att flyta på lite bättre. Ibland äter C frukost framför TV:n i soffan.
C sa:
”Jag tror att det är bättre om jag alltid äter min frukost vid matbordet. Annars fastnar jag i soffan och då kan det bli svårt för mig att komma iväg!”
”Vilken bra idé! Då bestämmer vi det! Hur är det med dötid? Jag tycker det verkar som om du börjar grubbla för mycket om du får tid över på morgonen.”
”Ja, då börjar jag tänka. Eller så sätter jag mig i soffan med mobilen och då fastnar jag där!”
”Precis! Ska jag väcka dig lite senare då? Kanske kl. 7:20 och så går du upp kl. 7:30 och klär på dig och äter och sen går vi kl. 8?”
”Jaaaaa….”
”Eller du kanske vill cykla iväg själv? Är det jobbigt att göra sällskap med mig när jag går? Vill du hellre cykla fort?”
”Ja, jag tror det…”
”Okej, då väcker jag dig kl. 7:30 och du går upp kl. 7:40. Sen cyklar du kl. 8:10 och jag går själv på min promenad! Blir det bra?”
”Ja!”

Sen hade vi ett samtal om att gå och lägga sig. C sa att det inte är bra att hen sätter sig i soffan då heller eftersom hen fastnar där även på kvällen. C brukar ha datatid till kl. 19:30. Sen ska C gå och lägga sig kl. 21-21:30. Då brukar C hamna i soffan och hålla på med sin telefon eller titta på TV.

Nu hade C ett förslag att hen får datatid till kl. 20:30 och går och lägger sig direkt efter det, utan att hamna i soffan. De kvällar C vill titta på TV ska hen sluta spela kl. 19:30.
Vi ska testa detta i en vecka och se hur det går.

Vi har också pratat lite om vad som ger C energi. Hen sa att datorn, att titta på TV, äta och sova ger energi. Frisk luft/aktivitet/vänner ger också energi men inte om det blir för länge säger C.

Helt otroligt att C kunde förklara så bra! Hen kom med egna förslag och var verkligen med i samtalet.

I fredags kom en barnpsykolog hem till oss. Hon ska starta en kurs i kommunen för elever med hemmasittarproblematik. Kursen är 6 tillfällen 2 timmar/gång och kommer att hållas i hemmasittarskolans lokaler på förmiddagstid. Nu åker psykologen runt för att träffa eleverna som ska delta. C var faktiskt positiv.
Kursen låter väldigt bra och ”riktar sig till ungdomar som vill hitta effektivare sätt att handskas med utmaningarna i livet och som vill lära sig att hitta strategier för att skapa sig det liv som de verkligen vill leva. Bland annat handlar det om att tillgodogöra sig färdigheter för att handskas med smärtsamma känslor och tankar som verkar hindrande i vardagen. Exempelvis lämpar den sig väl för ungdomar som kämpar med ångest/oro, nedstämdhet, stress och dålig självkänsla i det dagliga”.
Jag hoppas SÅ att C kan ta emot hjälpen!

Idag gick det inte att få iväg C trots vår nya plan. MEN när C låg i sängen så ropade C på mig och sa:
”Mamma, jag ska försöka förklara för dig hur det känns just nu för mig.”
”Ja, gör gärna det” sa jag i lugn ton men bubblade över av lycka inuti.
C förklarade:
”Det känns som om jag åker i en karusell av tankar. Det är tio djur i karusellen. Ett djur säger att jag kan gå. Att jag vill. Dom andra nio djuren säger att jag inte kan. Dom djuren är så starka så det blir som att dom bestämmer!”
”Jaha… Så då måste vi fundera över hur det djuret som vill gå kan ta makten över dom andra djuren”
”Ja… Men jag vet inte hur!”
”Inte jag heller men det är ju det den där kursen ska hjälpa dig med!”

”Ja…”

Sen var samtalet slut. Men vilka framsteg! Trots att C inte kom iväg idag känner jag att det går framåt. C börjar ÄNTLIGEN prata om hur hen känner.

Nu har en dörr öppnats på glänt och vi kan äntligen föra ett samtal med C!
Bara att hoppas på att fler dörrar öppnas framöver! 🙂

Annons

9 kommentarer

Under Ångest, Diagnos, Hemmasittare, Kommunikation, Rutiner, Stress, Vardag

9 svar till “En dörr på glänt

 1. Camilla

  å vad härligt att kunna ”nå” C på det sättet förstår din känsla av att C öppna sig och hade förmåga att berätta … Blir tårögd av förhoppning ! Även om det inte just nu ledde till att C kom iväg men ändå wow ,,,

  Själv stannade vår dotter hemma i dag ! Hon är ju inte hemma sittare men som jag skrivit har jag ju fasat för att jag inte skall orka eller vi länge till att pusha iväg , men i dag tror jag det ändå inte gått,,, Helgen gick överförväntan men jag sade till min man att” detta får vi kanske äta upp sedan”
  Hon va på en spökkväll i stallet och sov över, = Inte så mycket sömn, jag hade inte planerat något på lördag o söndag pga detta .
  På lördag ringde hon och frågade om en ”kompis”( som hon inte brukar hänga med i vanliga fall är mest hemma utan kompisar kunde följa med hem och jag sade jag ( roligt att hon är med någon). Kände lite att hm hur kommer detta gå sedan. Men de hängde hela dagen och E strålade och verkade glad och det gick jättebra. Kvällen va ok och läggning gick hyfsat.

  På söndagen ringde Kompisen igen ( men E svarade inte) det slutade med sms tror hon inte vill prata i telefon eller vet ,, så det blev lite utbrott när jag frågade varför hon inte svarade,, Kompisen ringde ju min telefon också men E lade på …ja ja slutade med att de bestämde att E skulle gå till henne , de skulle mötas på halva vägen och det gick bra om de facetimade under tiden ??

  De hängde hela dagen både hos oss och hos kompisen sen gick kvällen bra men i morse ,,, Jag märkte redan när jag kom in att täcket var hårt åtdraget runt hela kroppen och huvudet och jag försökte göra som jag brukar att tala lugnt och lyfta på täcket vid huvudet men skriket kom omedelbart FEL skrek hon börja om och jag försökte men det gick inte då sade jag att Pappa får försöka och efter mycket om o men kom han ut med henne på ryggen påklädd.
  Då va ju klockan ganska mycket så vi sade ät nu , men då hade jag ställt flingpaketet på ett konstigt sätt och hon skrek flytta hit o dit och ta inte i det du är äcklig etc etc etc så ja inget va bra då sade vi att vi lägger mackor i väskan för nu hinner du inte äta och jag bar ut henne i hallen och satt o höll om henne men kaoset va redan där , släpp mig släpp mig sade hon och sprang in under täcket igen , Då gav både jag o min man upp ok hon får va hemma idag , hon skrek från sitt rum att det är jag som vill att hon skall till skolan inte jag ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,HJälp säg inte att vi är där nu , hur skall vi göra.
  Hon sade att det va mitt fel för att jag öppnade flingpaketet etc etc men min man sade att det hjälper ju inte vad vi gör allt blir fel…..

  Om 1 vecka har vi en tid för sammanställning av vad de på bnk kommit fram till ,,,,, och jag hoppas att vi får många verktyg för jag är så vilsen nu ,,,,I morgon skall jag starta tidigare men som du skrev om för mycket tid så är det också lite vanskligt om hon kommer igång med något annat,,,,,

  Gilla

 2. Ping: Parallella processer | supermamsen

 3. Ping: ”Hur orkar ni? Vilket stöd och vilken hjälp får ni som föräldrar?” | supermamsen

 4. Ping: Att hjälpa C lyckas – bryta mönster, bygga rutiner, göra anpassningar och spara energi | supermamsen

 5. Ping: Turbulent vecka | supermamsen

 6. Ping: Mentalisering och empati | supermamsen

 7. Ping: Tankemönster | supermamsen

 8. Ping: Kampen mot ångesten | supermamsen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.