Stort i min värld – självklart i andras

20160113_101025.jpg

Vårt familjeliv är annorlunda!

Jag inser mer och mer att mitt familjeliv inte går att jämföra med andras.

I måndags var C i skolan sina tre timmar och åt dessutom lunch i skolan. C har inte ätit lunch i skolan sedan… Ja jag minns faktiskt inte… Någon gång vid ett skolförsök i mars tror jag. Detta är stort! Ett viktigt steg framåt i vår värld.

Efter skolan ville C klippa sig. Hen har behövt det länge men inte lyckats ta sig iväg. I måndags gick det. Hen blev jättefin! Detta är också stort och inget vi kan ta för givet att det fungerar. Hen har viljan men inte alltid förmågan. Jag kan tänka mig att det kan vara svårt att förstå hur det kan vara svårt att få ett barn att göra något som den faktiskt VILL göra. Men det är samma sak med andra saker som t ex träffa kompisar och gå till simhallen. C vill men har inte alltid orken eller förmågan just när det är dags.

C har den här veckan varit i skolan tre dagar på raken. Idag blev det tyvärr bakslag. Men ändå! Tre dagar på en vecka och kanske skola imorgon. Det är ju enormt bra i vår värld!

En annan sak är duschningen. C ska duscha tre gånger i veckan. Om C gör detta utan motstånd är det stort. Det händer dock sällan. När C väl står i duschen blir det en rejäl långdusch. För C älskar egentligen att duscha.

Om C går upp ur sängen självmant och gör frukost är det ett mirakel. Det har bara hänt en gång det senaste året.

Om alla våra tre barn kan vara tillsammans en stund utan att det slutar med bråk är det fantastiskt.

Om vår familj kan äta en måltid tillsammans och ha bra stämning är det otroligt…

Om C följer något vi har bestämt utan att försöka förhandla och ändra på det som är bestämt så måste jag nästan köpa en Trisslott 😉

Jag får vara glad när det fungerar.  Det är stort…

Annons

10 kommentarer

Under Diagnos, förälder, Hemmasittare, Skola, Vardag

10 svar till “Stort i min värld – självklart i andras

 1. Camilla

  Vet precis vad du menar 🙂
  Vi har ju varit borta i 3 veckor med svärföräldrar och det gick förvånansvärt bra !!! ok jag fick ju föröka vara lågaffektiv o förutse vissa saker som jag vet triggar henne till kaos med bekostnad av att svärmor tyckte jag triggade henne , då jag bad svärmor att gå ut ur rummet då jag äntligen fått vår dotter att kika igenom packningen. Jag vet ju att när Farmor står i dörren och säger å vad fin den kan du ju ha etc etc brukar det bli affekt….

  Fick också se till att frukosten intogs före eller efter de andra eller i eget rum då det blir fir mycket spring runt henne då denna familj inte sitter ner då de äter…..
  Vi fick också säga flera gånger att gå till stranden ni vänta inte på oss ….

  De fick en helt annan bild av vad jag har pratat om i flera år nu ,, hur problematiskt allt kan vara , ja bara att ta sig ut med denna lilla tjej…

  sista dagarna på semestern låg hon under täcket i sitt rum o plöjde Harry Potter filmer vägrade gå med till stranden eller åka o handla hon va trött på värmen etc etc .
  Jag visste att hon ville o hade pratat mycket om att shoppa innan vi åkte men hon skulle aldrig mäktat med det i det tillståndet . Affärerna är stora i USA . Hon va med en gång o det gick hyffsat jag fick va med henne i en affär o gå lugnt o stilla bredvid henne och inte säga , titta på den här osv osv och vinka bort de andra familjemedlemmarna när de va klara med sitt o tänkte komma in ….De tyckte nog jag är galen ( Farmor o farfar) men jag tror mig veta vad som funkar ibland iallafall. eller nej jag tänker nog ta år mig att jag vet och därför har vi klarat denna resa så pass bra som det gick 🙂 🙂

  Jag handlade lite åt henne de andra shopping dagarna och hon tyckte om det jag köpt . Tur att hon den första gången vi handlade hann med och köpa de grejer hon tänkt köpa till några tjejer i klassen som hon ibland leker med… vet att hon skulle varit besviken annars….

  Tänk att hon också klarade att vi va i Orlando på universal studios i 2 dagar ( min mn tyckte att vår som skulle åka med farbror men jag slog bakut och sade att nej vi frixar det här ta ner ribban lite bara o tänk inte att vi skall hinna med allt .. kvalitet kommer före kvantitet även om det kostar.) . Ja jag fick gå verkligen varsamt o leda henne väldigt lugnt med luvtröjan bako fram som hon täckte ansiktet med i köer etc men vi gjorde det och hon va glad att få åkt harry potter resan etc , Jag o hon gick till en lekplats inne på området som hon tyckte om då o då,verkade som hon kunde samla sig där o springa ur sig frustration i alla tunnlar o rutchkanor o stora leksaks djur man kunde rida på etc.. medans de andra fick göra va de ville,

  Därav att hon va helt slut sista veckan o intresset av Hary Potter föddes och hon kunde se filmer i sin ensamhet under täcket i sitt rum vi ställde inga krav på henne då mer än att vi ville att hon skulle äta,,, Duscha gjorde hon inte sista veckan ,,,, men men 2 veckor flöt ialla fall ganska bra och det är ju LYX ( Farmor o Farfar tyckte nog att det inte flöt då heller men vi är ju liksom vana med värre saker …….

  Va skönt att C har kunnat vara i skolan så pass som hen har varit ,,
  Ha det bra och Lycka till Kram / Camilla

  Gilla

 2. Ann

  Dusch har jag själv svårt med eftersom jag också har ett AST. Det är förändringen av sensorisk input som ändras drastiskt när man kliver in i duschen och sen när man vant sig vid den känslan ska man kliva ur och vänja sig vid att inte ha duschens strålar på sig. Därför blir det väldigt långa duschar när det väl blir dusch för det är lika jobbigt att kliva ut som att kliva in. Jag får problem med andningen när jag kliver ut och in, liksom andnöd som om man inte kan dra för andan. Kanske är det liknande för C att det är svårt att kliva både ut och in?

  Gilla

  • Tack för att du delar med dig! Så kan det säkert vara 🙂

   Gilla

  • Camilla

   Så är det säkert för min dotter också! När vi kom till stranden första
   Dagen o hon badat ville hon hem o duscha för det stack i huden tyckte hon ( saltvatten o sand? ) hela första veckan duscha hon varje dag o hon sade det tom själv att hon aldrig duschat så mycket men det va för att få bort salt o sand. Men efter någon vecka tyckte hon drt va jobbigt att gå till stranden o det va varmt o hon ville tillbaka till huset tätt så snabbt sista veckan så duscha hon inte o inte bada i havet heller för den delen hpn tyckte det va jobbigt med sanden sade hon.

   Gilla

 3. Ping: Äktenskapet | supermamsen

 4. Ping: Oväntad tid till återhämtning | supermamsen

 5. Ping: Ytligt | supermamsen

 6. Ping: Glädjetårar | supermamsen

 7. Ping: På väg tillbaka till arbetslivet | supermamsen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.