Varför litar ”folk” inte på oss?

20160605_104434.jpg
Jag har märkt att vi som är föräldrar till barn med NPF väldigt ofta blir misstrodda. Jag har tagit upp detta i bloggen ett antal gånger för det gör så ont och jag blir så arg och upprörd när jag tänker på det. Att hantera det är tusen gånger jobbigare än att mitt barn har en diagnos!

Vi har t ex nu i senaste orosanmälan till Socialtjänsten fått höra att ”Cs skolfrånvaro inte är skolrelaterad utan beror på att C LEVER UPP TILL sin diagnos inför föräldrar och omgivning.”. Vi ska ha möte med Socialtjänsten framöver för att förklara och försvara oss. Detta känns oerhört kränkande och det gör mig otroligt arg och ledsen! C fick ju sin diagnos efter kraschen och hade således innan kraschen ingen diagnos att leva upp till…

Vi är många föräldrar som har barn som har slutat gå till skolan av olika anledningar. När vi föräldrar försöker berätta och förklara varför för skola och myndigheter så blir vår information förminskad och oviktig. De sitter där på sin tron och tror att de kan det som de behöver kunna. De litar inte på oss och våra upplevelser och erfarenheter. De förringar allt vi berättar och tror sig veta bättre. Här fastnar vi och kommer inte vidare i hjälpen för våra barn. Det är våra barn som får betala priset.

Jag tror knappast att föräldrar hittar på saker eller överdriver. Sen verkar det vara så att om vi föräldrar beskriver att våra barn kraschar efter skolan och vi berättar det för skolan så ser ofta inte skolan några problem I SKOLAN. Då drar de slutsatsen att vi föräldrar är dåliga föräldrar och så gör de en orosanmälan till Socialtjänsten. Att våra barn kraschar pga bristande anpassningar i skolan kan de inte se eller ta till sig. Och vi föräldrar blir syndabockar. Vi föräldrar som ber om stöd och hjälp för våra barn. Detta är helt galet! ARG!!!

20160606_142215.jpg

Idag börjar sommarlovet för mina barn!

C har tjuvstartat sommarlovet lite. Hen har kämpat på detta läsår och mår mycket bättre psykiskt tack vare att vi föräldrar har lyssnat in hen och försökt låta hen läka i sin egen takt. Hade skolan fått bestämma hade C förmodligen fortfarande inte bara varit en hemmasittare (hemma från skolan), utan även en innesittare som inte träffar kompisar. Men tack vare att C har fått vila har hen hittat tillbaka till orken och lusten att träffa vänner. C har börjat läka sin själ. C får inte betyg i ett enda ämne, men det känns helt oviktigt i sammanhanget. Det viktiga är att mitt barn börjar må bättre. Nu är det ny skola som gäller till hösten och vi hoppas att det ska vara Cs chans till en lyckad skolgång.

11-åringen har kämpat på i motvind detta läsår. Hen har varit riktigt trött och låg. I snitt har hen varit hemma från skolan en till två dagar i veckan för att orka med. Hen har också varit en riktig kämpe som har klarat målen i nästan alla ämnen. Läraren har sagt att det som 11-åringen har missat kan hen lätt ta igen i höst i årskurs 5.

7-åringen har nu gått ut förskoleklass och är det barn som knappt har haft någon frånvaro alls i år. Lite ironiskt eftersom förskoleklass inte har skolplikt. Nu ser hen framemot årskurs 1.

Jag önskar att misstron mot alla oss som kämpar för våra barn försvinner. Jag önskar att ”folk” kan tro på oss och lita på det vi säger. Vi hittar inte på! Jag önskar att kunskap sprids och att många barn och föräldrar får det lite lättare i höst.

Min blogg är min dokumentation över allt som händer oss och min terapi. Men den är också numera ett sätt att upplysa och sprida kunskap inifrån. Kunskap från någon som VET hur det är/kan vara i en familj med NPF. Lita på mig! Lita på alla oss som kämpar!

Jag är så stolt över mina tre fina barn och hoppas att sommaren ger dem glädje och energi!

Till mina barn <3

Till mina barn ❤

PS. En annan NPF-förälder skriver också om vikten av att lita på oss! Läs! http://frufjellstrom.se/nar-ska-vi-borja-lita-pa-npf-foraldrarna-25656737 DS

Annons

11 kommentarer

Under Diagnos, förälder, Hemmasittare, Skola

11 svar till “Varför litar ”folk” inte på oss?

 1. Jag känner med dig ❤
  För många, många år sedan for mina barn illa. (De är vuxna nu) Jag blev kallad till bland annat socialtjänsten. Jag berättade och insåg alldeles för sent att de inte trodde på mig. De valde att tro på en annan vuxen som sa att allt var bra och att jag bara var ute för att "sätt dit" och misskreditera den andra! Jag blev "hysterisk mamma" och det ställdes krav på mig som var orimliga. Som huvudsaklig familjeförsörjare, ja då arbetade jag fortfarande, tyckte socialtjänsten bland mycket annat, att jag var borta för mycket från hemmet. Jag åkte omkring kl 8 på morgonen och var hemma vid 17-tiden…

  Så Varför litar inte socialtjänsten, skolan, andra på vad föräldrarna säger? Jag ville visa att det du beskriver inte är nytt. Men det gör mig oändligt ledsen och vansinnigt arg att det inte hänt någonting på alla dessa år!

  Men en tillönskan till er alla om ett Riktigt Skönt Sommarlov ❤
  Kramar
  ❤ ❤ ❤

  //P-L
  Livets Skiftningar

  Gillad av 1 person

 2. Supermamsen – först vill jag ge dig diplom , det som nu ligger överst här https://www.facebook.com/elevensratt !

  Sedan – eftersom jag ser att du måste föra denna eländiga kamp mot okunskap och oprofessionalism för att dina barn ska få lika rättigheter vill jag bjuda in dig till en grupp där vi delar kunskaper och erfarenheter och lotsar varandra. Om du inte är medlem där redan. PMa mig så kan du bli.

  Cilla

  Gillad av 1 person

 3. Ping: Ska Sverige ha skolor för att ett land SKA HA skolor eller ska Sverige ha skolor för att Sveriges barn ska gå till skolan och få en bra utbildning? | supermamsen

 4. Ping: Promenad med lätta steg | supermamsen

 5. Ping: Stärkande ord | supermamsen

 6. Ping: NPF-föräldrar är experter i motvind | supermamsen

 7. AnnaCarin

  INGEN skulle må så här, så som både våra barn och vi mår, om vi hade möjligheten att slippa det!
  Ingen vill krascha och bli utbränd!
  Ingen vill bli knäckt av ett präktigt, inskränkt och misstroende samhälle. De har ingen f***cking aning om hur det är att leva så här. Att varenda dag kämpa för att kunna få gjort saker som alla andra tar för givet. När dessa funktionsnedsättningar är sk osynliga… Fast de egentligen syns tydligt, det är exakt det du stör dig på och blir irriterad på hos våra barn.
  DET är funktionsnedsättningarna!
  – Att de inte kan komma i tid. Tidsblindhet.
  – Att de inte har förmågan att göra sånt som är ointressant eller när man inte förstår uppgiften.
  – Att må så dåligt efter skolan, för man har kämpat så himla mycket med att ens vara där, så man verkligen inte orkar göra någon läxa och eventuellt inte ens orkar gå dit nästa dag.
  – Att lätt bli arg eller upprörd. Det är bristande förmåga att reglera sina känslor
  – Att inte kunna vara koncentrerad.
  – Att störa andra med sitt eviga pillande eller trummande. Det är självstimulering för att kunna vara närvarande och koncentrerad.
  Med mycket mera… Allt är bristande självreglerings förmåga och bristande exekutiva funktioner.
  Det är INTE medvetna gjorda val!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.