Varför låter skolan våra barn krascha?

Varför ser det ut så här?

Varför ser det ut så här?

Jag blir förundrad och oerhört ledsen. Mitt barn har haft sin asperger/ASD/högfungerande autism-diagnos i ett drygt år nu. Med diagnosen fick vi tillgång till kurser på Aspergercenter och jag som mamma har gjort allt för att försöka förstå och lära mig om autism.

Något jag snabbt förstod, som jag inte hade förstått innan, är att diagnosen är så bred och att variationen är så stor. Men med kurser, böcker och olika bloggar så har jag fått mer och mer kunskap och förståelse. Kunskapen hjälper mig att bemöta mitt barn och att ställa rimliga krav på hen. Anpassningarna vi gör i hemmet underlättar mitt barns liv. Och i förlängningen hela familjens liv.

Nu går mitt barn på en fantastisk resursskola där personalen har samma (eller mer!) kunskap som jag. Vi ”pratar samma språk”. Mitt barn känner sig tryggt i skolan nu. Det går lite upp och ner fortfarande. Det tar tid att bygga upp ett raserat självförtroende och tillit till skolan.

När mitt barn hade fått diagnosen gick jag med i olika NPF-grupper på Facebook för att få, och förhoppningsvis ge, stöd och igenkänning.

Det som gör mig så förundrad och oerhört ledsen är att vi är så många som delar samma historia. Våra barn måste krascha först. REJÄLT. Sen kommer kanske hjälpen…

Jag har läst historier om barn som alltid har haft en resurs på förskolan och det har fungerat bra. Sen kommer de till skolan, som är ett ännu större sammanhang, och då säger rektorn plötsligt att det inte finns någon resurs. Barnet kämpar på i ett par månader. Det blir bråk och konflikter. Barnet får ta emot skuld och skäll. Sen slutar det kanske med att barnet ger sig på ett annat barn ganska allvarligt fysiskt eller kanske rymmer från skolan.  Då händer det grejer! Huxflux kommer en resurs. Men hur mår barnet som skolan lät misslyckas? Vilken bild får andra barn och deras föräldrar av det barnet? Detta är så tragiskt!

Samma sak kan det vara om eleven har en resurs i skolan i t ex åk F-3. Sen i åk 4 tas plötsligt resursen bort. ”För det går ju så bra nu!”. Ja, det går bra! TACK VARE RESURSEN! I mellanstadiet är det många barn med NPF som kraschar. Kraven höjs både kunskapsmässigt och socialt. Ta inte bort stödet då!

Sen har vi, som i mitt fall, elever som fungerar helt okej i skolan upp till 3:an/4:an. Sen börjar orken tryta. Föräldrarna ber om anpassningar men skolan lyssnar inte. Till slut är barnen helt knäckta och utmattade. Kanske slutar barnen gå till skolan och blir hemmasittare…

När jag pratar med föräldrar som har barn med NPF så vittnar de flesta om att skolan lät deras barn misslyckas och krascha först. Efter det fick de eventuellt hjälp. Men vägen tillbaka efter en krasch är så lång! Ofta är det ju inte ”bara” barnet som har kraschat, utan även föräldrarna som har stångat sig blodiga för att deras barn ska få det stöd som det har rätt till. Många föräldrar är sjukskrivna.

Orosanmälningar görs till Socialtjänsten för att barnen antingen inte uppfyller skolplikten eller är utåtagerande osv. Detta trots att föräldrarna i många år har kämpat för att deras barn ska få rätt stöd och anpassningar i skolan.

Det ät lätt att följa den här vägen!

Det ät lätt att följa den här vägen!

För en dryg vecka sedan var jag på en föreläsning på Aspergercenter som hette ”Skolans stöd till elever med funktionsnedsättning”. Wern Palmius från Specialpedagogiska Skolmyndigheten (SPSM) höll i föreläsningen.  En mycket bra föreläsning men jag kan tyvärr inte återge allt här.

Palmius gav mängder med konkreta tips på hur pedagoger kan möta sina elever där de befinner sig och anpassa kunskapskraven så att alla har en chans att lyckas på sina villkor.


Han pratade om att elever kan behöva kompenserande hjälpmedel såsom t ex dator, anpassad studiegång, IPAD, talsyntes, muntliga prov, ljudböcker osv. Skolan ska erbjuda eleven det som eleven behöver för att kunna tillgodogöra sig undervisningen. Den undervisning som eleven enligt lag har rätt till. Detta gäller oavsett om barnet har en diagnos på ett papper eller inte.

Palmius gav exempel ur Läroplanen:
”En likvärdig utbildning
Hänsyn ska tas till elevernas olika förutsättningar och behov.
Det finns också olika vägar att nå målet…
Därför kan undervisningen aldrig utformas lika för alla”
(Läroplanen grundskolan s. 8)

Hjälp våra barn blomma!

Hjälp våra barn blomma!

Likvärdighet är alltså att göra olika!

Han lyfte också skollagen:

”I utbildningen ska hänsyn tas till barns och elevers olika behov.
Barn och elever ska ges stöd och stimulans så att de utvecklas så långt som möjligt.
En strävan ska vara att uppväga skillnader i barnens och elevernas förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.”
(Skollagen 1 kap 4 §

Likvärdighet är att uppväga skillnader!

Palmius tog också upp att det i Skollagen klargörs att särskild hänsyn ska tas till barnets bästa.

Skollagen 1 kap 10 §

”I all utbildning och annan verksamhet enligt denna lag som rör barn under 18 år ska barnets bästa vara utgångspunkt.

Barnets inställning ska så långt som möjligt klarläggas.
Barn ska ha möjlighet att fritt uttrycka sina åsikter i alla frågor som rör honom eller henne.
Barnets åsikter ska tillmätas i betydelse till barnets ålder och mognad.”

Alla barn kanske inte kan uttrycka med ord hur de mår och känner. Men om ett barn plötsligt börjar ”spåra ur” efter att ha blivit av med sitt stöd, är det ett ganska tydligt tecken på att barnet säger ”Jag behöver hjälp!”. Om ett barn slutar gå till skolan så är det ju verkligen ett tecken på bristande anpassningar i skolan.

Jag hoppas att skolorna använder sig av kompetensen som finns på SPSM.

Palmius sa att om en elev behöver stöd så ska stödet ges skyndsamt. Alltså inom någon vecka eller så.

Är det skyndsamt att låta våra barn misslyckas? Bli utmattade? Tappa allt självförtroende och tilliten till skolan?

Varför låter skolan våra barn krascha?

(Bilden är från Friends)

(Bilden är från Friends)

(Och som vanligt gäller detta givetvis inte alla skolor. Men alltför många!)

Annons

20 kommentarer

Under Anpassningar, Diagnos, Egna illustrationer, förälder, Hemmasittare, Skola

20 svar till “Varför låter skolan våra barn krascha?

 1. Nanna

  Jag gillar din text och jag undrar det samma som du. Varför får barnen krascha?

  Men.

  Samtidigt funderar jag. Är det rätt fråga du ställer? (Det är det såklart ) Men är det lönt att ställa denna frågan idag? Eller behöver föräldrar som önskar stöd från skolan ställa andra frågor? Kanske i ett mycket tidigare skede ? Hur ska VÅR bild av vad barnet ”får genomlida”(både då det gäller för hög och alldeles för låg belastning) komma fram till skolan på ett KONSTRUKTIVT sätt?

  Även jag som ”bara” har snabbisar upplever det ju som jag talar för döva öron. (Och jag får väldigt ofta rådet från skola att jag ska sluta drilla mina barn för då blir dom mer normala…)

  Vad och hur ska vi säga för att nå fram?

  Gilla

  • Vi har försökt förklara för på ett lugnt och konstruktivt sätt gällande både C och E. Vi har berättat vad vårt/våra barn behöver grundat på kunskap vi har fått på t ex Aspergercenter eller böcker vi har läst. Skolan valde dock att inte möta Cs behov och de trodde att de kunde och visste bättre. Vårt barn tilläts krascha. I efterhand har vi fått en ursäkt… Men vad hjälper det nu?
   Det stora problemet är skolornas bristande kunskap om NPF. Hade kunskapen och resurserna funnits hade inte detta inlägg behövts. Men det behövs för vi är väldigt många som lever i detta.

   Gilla

   • Nanna

    Ja! Jag är helt övertygad om att du gjort helt rätt. Och fullständigt säker på att det du sagt varit sant, utan överdrifter och väldigt informativt.

    (Så är det också när JAG informerar skolan om att mina barn sneglar på läxan fem minuter och kan det utantill, här drillas aldrig…när mitt barn kan primtal i tvåan är det för att hon själv läst in sig på ämnet. Jag kan knappt det själv.. eller jag kan det INTE själv.)

    Det jag försökte skriva var nog , hur ska vi säga det vi ser kring vårt barn utan att skolan genast lägger över ansvaret och skulden på oss föräldrar.

    Om jag slutade ”drilla” skulle ju mina barn enligt skolan vara såååå nöjda med att sitta och öva tio-kompisar på matten. Men det VET jag ju att så är det inte.

    Det måste ju vara så för dig också! Men hur säger man det så skolan inte genast trycker ner standardsvar i halsen på oss föräldrar?

    Gilla

   • Har absolut ingen aning! Vi har ju tom haft BUP som har skrivit intyg och pratat med skolan. Det har inte heller hjälpt. Ibland känns det som det blir en prestigekamp på bekostnad av våra barn.

    Gilla

 2. Förklara för skolan ska det stå.

  Gilla

 3. Clara

  Tack för ett superbra inlägg! Det du hänvisar till i läroplanen är riktigt bra att du tar upp, för jag hade helt glömt bort att det faktiskt står nedskrivet och att det är det lärarna ska följa, fastän dem hänvisar till annat. Extra bra nu också då jag inom kort ska hålla i en föreläsning/utbildning till lärare om anpassningar i skolan.

  Gillad av 1 person

 4. Ping: Intressant promenad med NPF-podden i lurarna | supermamsen

 5. Ping: Okynnesanmälningar | supermamsen

 6. Ping: Gott Nytt År! | supermamsen

 7. Ping: ”Föräldrar och BUP ställer ofta orimliga krav!” | supermamsen

 8. Ping: ”Varför söker du diagnos på dina barn?” | supermamsen

 9. Ping: Arg! Och orolig! | supermamsen

 10. Ping: ”Du ser ju så bra med dina glasögon så vi tänkte att du inte behöver dem längre!” | supermamsen

 11. Ping: Den hjälp som skulle ha hjälpt finns inte | supermamsen

 12. Ping: NPF-föräldrar är experter i motvind | supermamsen

 13. Mariann Steinestö

  Tack för att du delar med av eran kamp och resa . Är det möjligt att få kontakt med dig utanför forum, om du gör så?

  Gilla

 14. Hej
  Vårt barn har ångest, depression och har varit suesidal i snart 1år. VI KÄNNER IGEN OSS!! Om vårt barns behov blivit tillgodosedda hade vi inte hamnat där vi är idag. I en värld som vi önskar vore verklighet så hade nog vårt barn haft ångesten kvar men med en god kontroll på ångesten och få stöd i att arbeta med de olika metoderna för att hantera ångesten i skolan, hemma och hos sjukvården.
  Det räcker inte att vårt barn, vi föräldrar och psykologen gör vår del när den tredje parten inte gör sitt och skapar livsfarlig Kris i vårt barns liv!
  Det som är tragiskt och frustrerande är att det inte behövs några stora resurser för vårt barn, inga dyra hjälpmedel. Vårt barn behöver en skola som följer hela läroplanen och skollagen, värdegrunden är A och O. Trygghet, tillit och känna att man kan och behövs är A och O innan man kan lära sig ämnen!
  Tack för ett bra inlägg !

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.