”Föräldrar och BUP ställer ofta orimliga krav!”

På ett möte en gång, med en av mina barns lärare och en rektor, sa läraren ”Föräldrar och BUP ställer ofta orimliga krav på skolan!”

Den kommentaren är väldigt konstig tycker jag.  ”Orimliga krav”. Är det orimligt att be om/kräva de anpassningar som barnet behöver för att klara av att vara i skolmiljön och nå kunskapsmålen? Om en utredning på BUP har visat vad ett barn behöver för att klara skolan kan det ju inte vara orimligt! Det kan inte vara orimligt att ställa krav på en tillgänglig skola!

Jag vill tillägga att detta gäller ALLA barn. Ett barn ska inte behöva ha en diagnos på ett papper för att få rätt stöd. 

I Sverige har vi skolplikt. Det är en rättighet och en skyldighet. Som det ser ut på många håll idag i Sveriges skolor så fungerar inte den rättigheten. Skolan är inte tillgänglig för alla.  Ändå är det en plikt för eleven att vara där till varje pris och föräldrars skyldighet att tvinga dit sina barn trots bristande stöd och anpassningar. Detta sker på bekostnad av barnens mående och möjlighet att inhämta kunskap.

Är det orimligt att ha en liten undervisningsgrupp eller enskild undervisning till en elev som tar in mycket intryck och inte klarar av att vistas i stora sammanhang? Är det orimligt att låta en elev slippa duscha efter idrotten om det är ett moment som tar för mycket kraft? Är det orimligt att en elev får en resurs om eleven behöver ett ”hjälpjag” för att klara av sociala situationer och sitt skolarbete? Jag kan komma med hur många exempel som helst…

Det är inte orimligt! Vi föräldrar och BUP kräver ju bara det som barnet faktiskt behöver för att kunna tillgodogöra sig den utbildning som vi i Sverige enligt lag har rätt till.

En skola för var och en med inkludering som fint ledord är rent hyckleri som det ser ut på många skolor idag!

NPF, hemmasittande och skolor är uppe på agendan i t ex DN just nu. Jag hoppas att det framöver ses som rimliga och nödvändiga anpassningar som vi kräver/förväntar oss för våra barn.

Våra barn måste få lyckas!

(Bilden är från Messenger)

Annons

7 kommentarer

Under Anpassningar, Diagnos, förälder, Förståelse, Hemmasittare, Skola

7 svar till “”Föräldrar och BUP ställer ofta orimliga krav!”

 1. Instämmer till fullo.
  Min man och jag har just knåpat ihop en anmälan till skolinspektionen som blev 7 sidor lång! Så hemskt att se allt skolan har utsatt vår dotter för under 1 1/2 års tid, svart på vitt. Jag anser det vara övergrepp mot våra barn när de inte får rätt förutsättningar för att lyckas!

  Gilla

 2. Den rektorn bryter dessutom mot skollagen som säger att all undervisning ska utgå från elevens behov!

  Gilla

 3. Nanna

  Nu har jag tänkt länge på ditt inlägg igen. ( OBS jag har inte tänkt mycket men det har tagit så lång tid att komma på hur jag ens ska skriva det jag tänker så att ni andra har en chans att fatt )

  Det som omedelbart slår mig är att exakt samma reaktion och svar får föräldrar till barn med hög begåvning. ”Ni ställer orimliga krav på fröken/skolan/rektorn ….” Och som förälder har man ju ofta tagit mod till sig länge innan man ber om och många av dom högt begåvade barnen är utredda och papper finns på att det inte bara är överambitiösa föräldrars längtan efter att skapa en fysikprofessor av sitt barn.

  Såhär långt hänger nog alla med mig. Hoppas jag.

  Nu! Det nya. Kanske är det så att det som omedelbart kastas som svar i huvudet på föräldrar om att resurser saknas ….det är sant! Resurser saknas! Det som går snett är att det läggs över på föräldrarna där det ju borde vara chefen som fick dom arga trötta vrålen om att resurser saknas. För som förälder kan jag inte påverka resurserna. Och faktiskt inte mitt barns funktionsnedsättning eller begåvningsnivå heller. Hade det inte blivit bättre om skolan hade delats upp mer? I nivåer och smågrupper? Och där frågan om vad som är rimligt för den vanliga fröken att rymma i sitt klassrum var nått som togs på högre nivå inom skolväsendet.

  Och här någonstans kommer det ju börja hojtas om pengar. Men har någon på riktigt satt sig ner och tänkt igenom och gjort ett förslag på kostnad?

  Gillad av 1 person

 4. Ping: NPF-föräldrar är experter i motvind | supermamsen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.