Häromdagen hade vi en kurator från gymnasiet på hembesök för att prata med C. Kuratorn ville absolut först göra ett försök med att C skulle ta sig till gymnasiet på ett besök. Men C låste sig och det gick inte.
Istället fick vi avboka och skjuta upp tiden en vecka. Så är det alltid. Veckan går, terminen går, läsåret går… Hjälpen kommer aldrig. I fyra år!
Vid hembesöket ställde kuratorn frågor om hur C mår och hur det kändes de två veckor C var på gymnasiet i början av terminen. C sa att det kändes bra. Kuratorn pratade om motivation, ta små steg och ha en tilltro till sin egen förmåga. Jag kände ”Yes! Kuratorn fattar hur svårt detta är för C!”
Sen kom det: ”Så vad säger du? Ska du inte göra ett försök med att gå till skolan imorgon? Bara gå dit och säga hej!?”
C segnade ner på stolen. Jag kunde riktigt se hur ångesten slog till.
”Att bara gå till skolan och säga hej!” Bara! Det är inte bara! Det är inget litet steg. Hade det varit det hade C haft en fungerande skolgång för längesen.
Jag sa ”Det är inget litet steg för C. Så gör vi inte!”
Samtidigt som jag säger det kommer oron ”Tänk om kuratorn inte tror att jag bryr mig om skolplikten! Tänk om kuratorn tycker att jag borde sätta ner foten! Tänk om kuratorn tycker att jag är en svag mamma! Tänk om kuratorn inte tycker att jag pressar C tillräckligt mycket…”
Då vi har kämpat med Cs skolgång i fyra år så vet vi vad som INTE fungerar och det är press. Det har både vi föräldrar och Cs skolor testat och så fort pressen blir för stor ökar Cs stress och hen låser sig ännu mer. Detta leder till en känsla av misslyckande och ökad ångest för skolan.
Våra egna erfarenheter, och allt vi har läst om hemmasittare, handlar om att eleven måste få ta små, små steg i sin egen takt och känna sig säker på en nivå innan nästa läggs på. Även att få en relation till någon på skolan är viktigt. Att den personen träffar eleven utanför skolan kan vara bra. T ex hemma eller på en promenad eller en fika.
Eftersom det har varit svårt att få hjälp till våra barn, framför allt för att hjälpen aldrig kan komma hem till oss, så har jag fått vara både amatörspecialpedagog och amatörpsykolog. Ganska ofta känner jag mig mer kunnig än de professioner vi möter. Många förstår inte komplexiteten i hemmasittande och det saknas förståelse.
Nu har vi gjort en plan för C med små steg. C får bestämma takten. Första steget är att ”nosa” lite på ett matteprogram hemma, nästa steg är att räkna en viss tid. Sen ökar vi på tiden och sen blir det att ta sig till gymnasiet på en lektion osv. Jag hoppas att C kan följa planen!
OM det hade funnits mer förståelse för hemmasittarproblematik och mer hjälp av få i hemmet så tror jag att hemmasittande hade kunnat brytas långt tidigare. Fyra år är vi uppe i. Fyra förlorade år för mitt barn, fyra år av kamp för oss föräldrar….
Vi har de senaste åren varit på extremt många möten. Dessa möten har sällan gett något. Vissa möten känns mer som ”Vi har ett möte så att vi har ett protokoll så att det syns att vi gör något!”. Mer som ett spel för gallerierna än som ett konstruktivt möte som leder till något som gynnar barnet.
Sen när man som förälder stupar av utmattning pga. kampen så finns risken att någon tar våra barn för att vi är så slutkörda. Det händer familjer, vilket jag skrev om sist.
Samhället behöver ta mer ansvar för familjer som vår och rätt insatser måste finnas! Det krävs förändring på många plan. I skolor, inom vård och Socialtjänst, hos politiker…
Jag hoppas att familjer i framtiden slipper genomgå detta!
Har du läst boken ”Inte bara Anna” av Elisabet von Zeipel? Den handlar om asperger och stress. Jag tyckte den var bra. Du kan tipsa alla ni möter på alla möten om att de borde läsa den!
Styrkekram ❤
GillaGillad av 1 person
Tack! Ja den har jag läst. Jättebra bok. Bra påminnelse. Ska tipsa om den.
Kram!
GillaGilla
Det känns så skönt att du skriver om det här. Det finns så enormt mycket igenkänning… Vår älskade lille nioåriga kille blev sk. hemmasittare för 9 månader sen nu. Det är så hemskt vad det gör med hans självkänsla och det känns som att det aldrig kommer bli bra igen. Hans mående är i botten, vi kämpar och kämpar för att hjälpa honom må bättre, BUP stöttar så gott det går men tröskeln till skolan är helt enkelt alldeles för hög, typ mount everest för sonen. Kampen tar aldrig slut…. Tack fina du för att du skriver om det här!!
GillaGilla
Tack! ❤ Hoppas det blir bättre framöver. Stor kram
GillaGilla
Jag gråter när jag läser din text. Det är som att du beskriver min familj mitt i prick. Vi är inne på år 4 med möten som inte leder någon vart. Barn som behöver konstant vuxenstöd, ett jobb som skulle behöva skötas, en utmattning som fk inte godkänner. Vi är så trötta och helt slut. Jag har köpt din bok men ännu inte haft ork att börja läsa den….
GillaGilla
❤ Kanske kan boken ändå ge lite stöd och pepp. Stor varm kram
GillaGilla