”Vi ses på stranden och tar med matsäck! Det är ju smidigt!” Smidigt? Knappast!

Nu är det sommar och picknick- och matsäckstider. Smidigt och mysigt tycker många. Det tycker inte jag!

”Ska vi ses på stranden om 40 minuter? Vi tar med oss något till lunch. Det är ju smidigt!”

Jag ser hur ”folk” packar upp kylväskor med drickyoghurtar, småyoghurtar, smoothies, pastasallader, mackor med olika pålägg, frukt, pannkakor mm. Och deras barn äter! Det ser verkligen smidigt och lätt ut.

För oss är det inte lätt. E (13 år, ADD och selektivt ätande) tycker om väldigt få saker. Hen kan t ex äta pannkakor hemma men gillar sen inte kalla (eller mikrade) pannkakor. E tycker inte om mackor, smoothies eller yoghurt. Pasta kan gå ner om den är varm. Med andra ord är det nästan omöjligt att ta med matsäck till E. Frukt går inte heller ner. När E ska på utflykt med skolan och vi skickar med matsäck så ligger den i princip orörd kvar i väskan när E kommer hem. E äter inte skolmaten heller.

L (9 år, ADHD) har också svårt med matsäck. Det kan vissa dagar fungera med kalla pannkakor men det är dagsform som avgör och oftast går det inte. L tycker inte heller om mackor speciellt mycket. Inte heller yoghurt eller smoothies. Morötter kan gå ner och ibland en satsumas eller ett äpple.

Fika (bullar och kex) kan gå ner. Men inte alltid.

Med andra ord är matsäck inte alls smidigt för vår familj. E älskar chicken nuggets från McDonalds men de andra barnen gör inte det. C vill ha kebab istället. L vill inte ha någonting. Så att köpa med sig färdig mat fungerar inte heller något vidare.

Mat är alltid ett problem för vår familj. Stora delar av läsåret har vi ju haft två av tre barn hemma från skolan. Det är inte många luncher de har fått i sig trots både påminnelser via telefon och färdig mat i kylen att värma.

Det hade varit skönt om det bara gick att slänga ner några saker i kylväskan och åka. Som det är nu försöker vi se till att äta innan, vilket också är en utmaning, och så tar vi bara med dricka och lite fikabröd.

Vi kan inte ses om 40 minuter. Vi måste äta hemma först. Eller äta något på vägen. Eller lägga ner lång tid på att komma på något vi har hemma som vi kan packa med oss.

Vi måste överhuvudtaget lyckas komma iväg till stranden. Men DET är ju en annan historia.

Jag vet… Jag gnäller. Detta är världsliga problem. 😉 Även om det är lite jobbigt!

Annons

10 kommentarer

Under ADD, ADHD, autism, Selektivt ätande, Semester

10 svar till “”Vi ses på stranden och tar med matsäck! Det är ju smidigt!” Smidigt? Knappast!

 1. Eva Nordström

  Nej du gnäller inte! Du har ett tungt lass att dra genom livet. Jag beundrar din envishet och styrka! Kärleken till dina barn lyser igenom i dina inlägg. Kämpa på och gläds över att du vet i ditt hjärta att du gjort ditt yttersta. Kram från en annan mamma

  Gillad av 1 person

 2. Sofie

  Jag vet ungefär hur det är. Vår familj liknar er ganska mycket.

  Vår lösning på matsäck för barnet som aldrig vill ha kall mat har varit termos med hett vatten och wienerkorv, korvbröd och ketchup i väskan. Korven får inte läggas ner i förväg, utan strax innan den ska ätas. Det har räddat många skolutflykter och familjeoutings.

  Lite variation på matsäcken fick vi också till när vi köpte en matlåda som kan värma maten. BaroCook heter den. ”Drivs” av en skvätt vatten och en engångspåse som utvecklar värme när den läggs i vattnet. Så har vi kunnat skicka med tacos, köttfärssås eller lasagne som barnet faktiskt äter! Det har varit så bra så vi funderar på att köpa en lite större låda för familjeutflykter 🙂

  Sen ska man ju som sagt lyckas ta sig iväg också. 😉

  Gillad av 1 person

 3. Tycker absolut inte du gnäller. Du visar bara hur verkligheten ser ut för er. Och för många andra ser den också ut så.

  Gillad av 1 person

 4. Sara

  Kan verkligen relatera till detta!! Vad gör man inte för sina barn…
  Tycker du är fantastisk som gör allt detta.
  Stor kram och fortsätt kämpa 💪

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.