Det gör ont när bubblan spricker

Det har varit ett par riktigt sköna veckor. Alla tre barnen har varit i skolan och varit glada och nöjda när de har kommit hem.

Jag har njutit men samtidigt hela tiden haft en underliggande oro. Terminsstarter brukar gå bra. Mina barn VILL gå till skolan. De kämpar för att klara det.

C (16 år, högfungerande autism), som ska läsa in grundskolebetyg på individuellt alternativ på gymnasiet, hade ett uppstartsschema som passade hen perfekt. Ramtid kl. 9- ca 11:30 varje dag. C gick alla dagar och vi föräldrar hade möjlighet att vara hemma på morgonen och stötta hen att komma iväg varje dag. Vissa dagar var tuffa för C men det gick!

Efter två introduktionsveckor skulle C börja läsa sina två ämnen. Då gjordes schemat om. C börjar olika tider varje dag. Någon dag är det en lektion på fm, sen ett hål på några timmar, och en lektion på efm. Några dagar har C endast lektion på eftermiddagen. Nu i veckan hade C sin första dag då vi inte kunde stötta C att komma hemifrån. C ringde mig på jobbet och hade ångest och sa ”det går bara inte att komma iväg själv! Jag klarar det inte!”

Jag försökte peppa via telefon men det var lönlöst. C sa att hen inte kan ha det där schemat. Att schemat måste vara bara förmiddagar som förra veckan och att vi måste hjälpa hen komma iväg.

Så nu har jag bokat ett möte med mentorn för att se om C kan byta ämnen och få lektioner på förmiddagstid.

C går individuellt val med AST-inriktning. Jag ställer mig lite frågande till hur personalen tänker när de har ett tillfälligt schema och sen byter. Personer med AST brukar generellt ha svårt för förändringar. C har nu låst sig vid det första schemat. Detta kan ställa till det så mycket att det skiter sig helt med skolan även detta läsår.

C är idag hemma tredje dagen den här veckan. Jag hoppas att vi kan fixa till schemat så att C blir nöjd. En hemmasittare kan inte ha ett ojämnt schema och komma iväg utan vuxenstöd. I alla fall inte mina hemmasittare.

E (13 år, ADD) har varit hemma två dagar sedan skolstarten. En dag förra veckan och en dag den här veckan. Dessa dagar har E varit i sin dvala och omöjlig att väcka. Jag fasar för när mörkret kommer och det blir ännu svårare att väcka E.

Vi har fått ett anpassat schema till E där vissa lektioner är borttagna men hen vägrar följa det utan vill göra som alla andra. Det går inte att få E att följa sitt anpassade schema. Hen blir bara arg och drar hemifrån för att hinna i tid till det ”riktiga” schemat ändå.

Tyvärr känner jag alltför väl igen dessa mönster. C brukar gå ett par veckor. Sen klagar hen på schemat. Skolan (resursskolan C gick på) anpassade tider och dagar flera gånger om efter Cs önskemål och sen tillslut blev C helt hemma.

Es mönster är att köra på som alla andra och sen vidare rakt in i kaklet. E brukar fixa några fulla veckor (vägrar anpassningar!) och sen blir det någon ströfrånvarodag här och var pga. bristande ork för att sedan vara hemma mer och mer och tillslut helt hemma.

C och E är olika. C har mer problem med låsningar/ångest och med bristande motivation. E har framförallt svårt med sin egen ork och kan inte se orsak – verkan. E tror inte att hens hemmadagar hänger ihop med för långa skoldagar.

Vi försöker peppa C och E och säger ”Nu tar ni några steg bakåt för att sen ta sats framåt!”

Det har varit skönt att ha ett par veckor i min lyckobubbla men det gör ont när bubblan spricker. Nu kommer alla tankar och all oro. Blir det ännu ett tufft år? Var det inte vår tur att få flyt nu? Hur ska det gå för mina barn i framtiden? Kommer vi att lyckas hålla L (9 år, ADHD) kvar i skolvärlden när syskonen har detta mönster? Hur påverkas L av det? Hur länge kommer min tillvaro gå ut på att kämpa för mina barns skolgång? Hur länge kommer jag att orka…?

”Plopp plopp…” Det gör ont…

Annons

7 kommentarer

Under ADD, ADHD, autism, Hemmasittare, Skola

7 svar till “Det gör ont när bubblan spricker

 1. Anna

  Galet att ändra Cs schematider, är förändringar i mönster svårt + att stöttning från föräldrar behövs för att C ska klara sin skolgång då skall C ha det! Så ledsen för er skull att inte ens en skola på AST kunskap förstår.
  Kämpa för lika tider varje dag, rutiner tydlighet och hållbart över lång tid.
  Styrkekram 💕

  Gilla

 2. Lisa

  Jag kan bara känna med dig, hålla tummarna och skicka några 😍❤💓💥💫🎂🌞

  Gillad av 1 person

 3. Eva i Dalarna

  Ja usch varför ska det vara så svårt. Och hur länge orkar mamma/pappa. Jo så länge det behövs tror jag. Ibland tänker jag att nä nu orkar jag inte en sekund till. Så går jag till badrummet och gråter gråter gråter…..och sen tar jag nya tag. Måste ju.
  ” den som gråter gråter inte för att den är svag,utan för att den varit stark för länge” Så är det, jag är stark men ibland måste jag bara gråta lite. Och sen orkar jag ett tag till.
  Hoppas du gör det också. Styrkekram ❤

  Gillad av 1 person

 4. Karin

  Det här är tufft. Man vill så gärna tro att det ska gå…att den här gången kommer det funka.
  Att börja fyran skulle vara en nystart för A. Taxi fram och tillbaka. Förkortad skoltid och anpassningar.
  Men så ändrar de på anpassningar som vi gjort upp. utan att låta oss få säga vårt. De frågar A på plats och det blir oroligt för A.
  För hen säger ja utan att förstå vad ändringarna egentligen innebär sen blir det kaos.
  Det byts lärare hela tiden under dagen och när A till slut säger STOP nu måste jag pausa så får A ingen hjälp med det.
  Resultat. A tar ut sin frustration på andra. Retas, får repitativt beteende…”bråkar”som pedagogerna säger. Nej säger jag. A talar om att nu är jag trött. Varför får A inte vila?
  Jag blir uppringd. Måste ta samtal med lärare och trösta ett barn som aldrig hade behövt tröstas från första början om hen fått hjälp att coola ner sig när hen bett om det.
  A har nu varit hemma i nästan en och en halv vecka. Varit nån timme här och där som hen kommit iväg men inte mer.
  På möte med skolan säger de att de nu anser att A är i farozonen för att bli hemmasittare.
  Jag säger att jag sett och sagt det sen förskoleklass….

  Gilla

 5. Ping: Till mina älskade barn | supermamsen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.