Jobbig ärlighet

Calle är 17 år och har asperger/högfungerande autism. Ibland kan man höra någon säga att personer med autism inte kan ljuga. Jag vet inte om det stämmer direkt. Jag tror att alla kan ljuga. Däremot så berättar Calle väldigt mycket för oss som jag tror att många andra tonåringar undviker att berätta för sina föräldrar.

Calle umgås en hel del med de som är ett år äldre, dvs 18 år. Han har även några han umgås med som är 20 år. Vi vet att Calle har druckit alkohol. Han har berättat det för oss. Inte för att vi har frågat utan han har sagt ”Jag har druckit lite idag om ni undrar!”. Vi har inte ens undrat eftersom vi inte hade märkt det om han inte hade sagt det. Nu när vi vet så börjar vi ju undra lite mer om man säger så…

En gång ville Calle vara hos oss med ett gäng kompisar. Vi har en källare med egen ingång. Där finns pingisbord och TV. Jag sa till Calle att de gärna får vara hos oss men att jag absolut inte vill att de dricker alkohol. Jag har sagt att om de dricker hemma hos oss så kommer jag att ringa alla föräldrar (det har jag gjort en gång tidigare). Vi har låst in den alkohol vi har hemma.

Calle och hans kompisar kom till oss vid 22-tiden. Calle kom upp och sa ”Hej!”. Jag sa ”Ingen alkohol där nere nu va?” och Calle svarade ”Nejdå! Ingen fara! Vi drack upp allt innan vi kom hit!”. Varför sa han så?! Han hade ju bara kunnat säga ”Nejdå!”. Han luktade inte alkohol så jag hade inte märkt något om han inte hade sagt det.

En gång berättade Calle att han hade varit på en fest där det förekom droger. Efter det köpte jag hem drogtester så Calle får lämna urinprov lite då och då helt oförberett.

Jag uppskattar att Calle berättar saker för oss. Det är värt mycket att han berättar var han är, vad han gör och vilka han är med. Samtidigt kan det ibland vara svårt att hantera det han berättar.  Han verkar inte alls ha ett filter för vad som är lämpligt att berätta för sina föräldrar. Han ”skvallrar” ibland på kompisar och det blir då svårt att göra något åt det eftersom Calle säger ”Ni får inte säga detta till X föräldrar!”. Om vi då informerar föräldrar kommer Calle att sluta berätta för oss och det vill vi ju inte. Jag har sagt till honom att om han berättar att en kompis t ex tar droger eller gör något annat farligt eller kriminellt så kommer jag att kontakta föräldrarna eller göra en orosanmälan till Socialtjänsten.

Det är inte lätt inte…  Men hellre att han berättar för mycket än för lite.

Annons

8 kommentarer

Under autism, Kommunikation

8 svar till “Jobbig ärlighet

 1. Annika

  Som 16-åriga dottern som sa till mig ”jag är ju oskuld fortfarande så jag kan ju inte veta hur det är att ha den sortens relation. Sedan när jag har haft sex med någon då blir det kanske lättare att veta om jag är hbtq på riktigt eller om det bara är mitt specialintresse.”
  (Ett helt vanligt samtal vid middagsbordet…)

  Gillad av 2 personer

 2. Ojoj, H är precis tvärtom, säger inte ett knyst om vad som försiggår ute.
  Å andra sidan var han sällan ute i gäng under tonåren, och vi visste alltid var hen var och med vem.
  Båda våra barn har haft förmånen att hamna i sällskap där det inte har druckits eller tagits droger, för vilket vi är så tacksamma.
  Båda har spelat rollspel och avancerade brädspel där det helt enkelt inte funkar att vara berusad för då kan man inte spela. (Båda är avancerade mattenördar).
  Att det är en ren slump att det blev så förstod vi förstås, men man kan vara tacksam ändå.
  Särskilt när ens npf-barn inte säger nåt, om nåt hemma.

  Gilla

 3. Bättre att veta än att inte veta men lite udda ibland när man får veta saker man inte var beredd på…

  Gillad av 1 person

 4. Anna

  Det där känner jag igen! 🙂 Vår berättade att han rökt med sina kompisar som var ett år äldre. Och att han tyckte att det var så äckligt att han inte vill göra det igen. Nu är ju vår lite yngre än er så just alkohol eller droger har han inte tagit, men vi har pratat mycket om det och vilka konsekvenser det kan få osv. De positiva är att samtalen inte blir ”krystade” utan det är bara att vara rak och berätta sanningen. 🙂 Kram!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.