Att hjälpa C lyckas – bryta mönster, bygga rutiner, göra anpassningar och spara energi

Vi måste forma en tillvaro som C kan hantera!

Vi måste forma en tillvaro som C kan hantera!

C fick sin aspergerdiagnos i somras 13 år gammal. Detta innebär att vi länge har haft orimliga krav på C och behandlat C fel. Detta gäller både oss som föräldrar och skolan. Det har vi förstått nu.

C har varit hemma från skolan sedan november-14 (ht i åk 6). Nu gör vi små framsteg. Det går inte på räls (inte ens i närheten!) och det blir tuffa bakslag och låsningar. Men jämfört med i våras går det ändå sakta framåt.

C har inte velat kännas vid sin diagnos och sina svårigheter. Det är fortfarande så. Men med energipratet vi hade har vi ändå hittat en liten öppning för samtal. Vi har börjat komma åt Cs tankar och känslor lite i alla fall.

För att hjälpa C har vi börjat med följande upplägg (som är under prövning nu och ska justeras):

Morgonrutin
Maken och jag är båda hemma på morgonen. Detta är ett måste just nu!
(Jag vet att många ensamstående föräldrar har denna kampen och jag förstår att det måste vara otroligt tufft! <3)

Maken är (oftast i alla fall)  ”huvudansvarig” för syskonen och jag för C.
Vi väcker syskonen ca. kl. 6:30 och hjälps åt med att få i dem frukost osv. Maken och syskonen går hemifrån ca. kl. 7:30.
Ca. kl. 7:30 Jag väcker C.
Att hen går upp när syskonen har gått hemifrån sparar mycket energi (trängsel i badrummet, tjafs vid matbordet osv). Senare väckning ger mindre ”dötid” så att C slipper tänka och fastna i soffan med mobilen.
Ca. kl.7:40 Jag går in till C och påminner om att det är dags att gå upp. Ibland hjälper jag hen med påklädning för att spara energi.
Ca. kl. 7:45 C äter frukost som jag har fixat (det sparar energi att hen slipper fixa själv, hen gör det ändå spontant själv vissa dagar när hen har orken).
Ca. kl. 8 ska C borsta tänderna. Tandborstning är jobbigt på morgonen för C. Hen brukar börja må illa ibland. Om det är en ”sådan” morgon får C bara skölja munnen med vatten och ta ett tuggummi för att spara energi.
Ca. kl. 8:10 C ska cykla hemifrån själv till hemmasittarskolan.
Tanken är att C ska cykla själv för att det ska bli en hållbar rutin som kommer att fungera även när jag inte är sjukskriven längre. Vissa dagar har jag trots detta ändå skjutsat för att jag inte vill att C ska vara hemma. Att åka bil sparar egentligen också energi för C men blir inte en hållbar rutin att bygga på.

Kl. 8:30-11:30 ska C vara i hemmasittarskolan varje dag. Tiden har successivt ökats på. Från början var det en timme/dag.

Datatid
C spelade väldigt mycket (och gör fortfarande!). Hen har många gånger sagt att datorn är det enda stället C känner att hen mår riktigt bra och slipper tänka.
Vi har styrt upp datatiden lite men inser att datorn faktiskt GER C energi.
Vardagar: Datatid och mobiltid efter kl. 12:00. Om C är hemma från skolan får hen läsa eller titta på TV.

Kvällsrutin
Vi har bestämt speciella duschdagar (3 ggr/vecka). Dessa måste C hålla.
Datatid till kl. 20:30. Efter det ska C göra sig i ordning (tandborstning och ev. duschning) och lägga sig direkt i sängen (förr hade vi spelstopp kl. 19:30 och det ledde till att C hamnade i soffan och fastande där vilket ledde till stora konflikter som tog energi).

Om C vill titta på TV en kväll måste C sluta spela kl. 19:30 den kvällen.

Titta på mobilen i sängen till kl. 21.30 (hen brukar titta mycket på You Tube-klipp). Efter det får C lyssna på musik/ljudbok eller läsa själv.

Helger
Helgerna är ganska fria. Datatid till ca. kl. 22:30 på fredagar och lördagar. Ingen dator före frukost. Någon form av frisk luft/rörelse varje dag.
På helgerna får C tanka energi.

Bemötande
Vi försöker allt vad vi kan att vara låg-affektiva och följa receptet. Följer vi det har vi alla fall en lite större chans att lyckas!

C ska få gå en kurs nu i hemmasittarskolans lokaler. Det är första tillfället idag. Hoppas att det kan ge något!
Vi ska jobba vidare med rutiner, anpassningar och energibesparing för C. Det är ett riktigt detektivarbete!
Vilken utmaning vi har fått! 😉

Annons

25 kommentarer

Under Anpassningar, Ångest, Dator, Diagnos, förälder, Hemmasittare, Kommunikation, Rutiner, Skola, Stress, Syskon, Vardag

25 svar till “Att hjälpa C lyckas – bryta mönster, bygga rutiner, göra anpassningar och spara energi

  1. Jenny

    Hej!
    Följer er med spänning! Känns som om du skriver om vår son hela tiden. Lite skrämmande att det känns igen så väl. Ändå harvi inte fått nån diagnos . Väntar på ny utredning till våren. Han har också varit helt hemma med undantag för några enstaka strö dagar sedan vt-terminen i sexan.
    Sitter också mycket vid datorn numera. Känns som det ger lugn på nåt konstigt sätt. Har svårt att få till tandborstningen och påklädning utan tjat och kollar mycket på youtube klipp. Ska nog prova det där med senare avstängningstid vid datorn på kvällen för här fastnar han också vid tv:n eller telefonen istället när han slutat spela på datorn. Svårt få honom att vara ute numera, fast han jämnt var ute förr. Inget är lockande längre. Och att göra skoljobb hemma är i princip omöjligt. Undrar om det är samma kurs vår sin ska få gå på. Via närvaroteamet. 10 gånger där han ska gå svara på frågor om hur saker känns osv. Vi hoppas att det ska vara nåt positivt. Håller tummarna för er att det fortsätter gå framåt!!! Vi hoppas fortfarande på någon slags vändning till det bättre. 💚

    Gilla

    • Hej
      Låter som vi har det väldigt lika…
      C är heller aldrig ute med kompisar… Eller nästan aldrig iaf.
      Det är konstigt hur det kan bli så… att det som fungerade förr inte fungerar längre…

      Nu spelar ju C väldigt mycket. Men det har blivit lite lättare att få hen i säng sedan vi förlängde datatiden.

      Det är verkligen ett detektivarbete att komma fram till hur vi bäst kan hjälpa.

      Tack för pepp!
      Hoppas att ni kommer framåt i er process också.
      Trevlig helg! Kram

      Gilla

  2. För att underlätta tandborstningen kan ni pröva eltandborste om ni inte redan använder det, hjälpte mitt barnbarn.

    Gilla

  3. Camilla

    Hej! Va bra att ni kommit lite närmare att kunna lista ut vad som är vad med energin, är ju ett riktigt detektivarbete att försöka hitta svårigheterna osv. I morgon skall min dotter med till BNK o psykologen som hon träffat några gånger skall berätta vad de har kommit fram till . ( svårigheterna och styrkorna ) och att det kallas Autism ( Asberger) men de säger inte Asb längre utan Autism med normalbegåvning om jag förstod rätt men men det spelar ju ingen roll huvudsaken vi vet svårigheterna o hur vi skall arbeta för att underlätta. Jag tror att vår dotter inte heller kommer vilja kännas vid eller ens prata med mig om detta sedan 😁😁😁 jag är lite spänd för morgondagen , hon blir ju så arg om jag frågar eller om jag vill prata om vissa beteenden. Nästa vecka skall hennes lärare o vi föräldrar träffa psykolog och pedagog på bnk för att de vill informera om vad de tror att läraren behöver anpassa för vår dotter. Det svåra är ju att vår dotter inte alls vill göra annorlunda mot de andra men kanske det är småförändringar som knappt märks för andra men gör gott för dottern ( hoppas det). I dag blev jag glad när jag fick höra att hen hade gjort matteläxa med läraren efter skoltid . Hon blir ofta arg hemma o jag har slutat att fråga om matteläxan. Men dottern sade till mig att -hon (läraren) kallade det läxHJÄLP och det är väl för dom som inte förstår Mamma… Ja vad svarar man på det… Jag sade att tycker du det är bättre med läxSTUND då.. Men då hade hon redan börjat ta på sig jackan eller tänkte på annat så det va bra med det. Hoppad att er planering funkar och att ni haft en bra helg . Kram

    Gilla

    • Hoppas det gick bra med dottern!

      Det är verkligen ett detektivarbete. Det jobbigaste är att en sak som fungerar ena dagen inte fungerar andra dagen… Blir tokig snart! Men det är bara att bita ihop och kämpa på!
      Kram

      Gilla

  4. Ping: ”Fantastiskt vilken tur C har som har fått just er som föräldrar!” | supermamsen

  5. Ping: Stress och press | supermamsen

  6. Ping: En anpassad god jul | supermamsen

  7. Ping: Välkommen 2016! | supermamsen

  8. Ping: Mentalisering och empati | supermamsen

  9. Ping: Övervinna hinder | supermamsen

  10. Ping: Ställer vi för låga krav nu istället? | supermamsen

  11. Ping: Då har jag lyckats! | supermamsen

  12. Ping: Äktenskapet | supermamsen

  13. Ping: Ett dygn i mitt liv | supermamsen

  14. Ping: Processen | supermamsen

  15. Ping: Vissa tycker att jag curlar! Det skiter jag i! | supermamsen

  16. Ping: Ojämn | supermamsen

  17. Ping: Världsautismdagen | supermamsen

  18. Ping: Lycklig! | supermamsen

  19. Ping: Att träna på att vara flexibel | supermamsen

  20. Ping: Evigt ifrågasatt | supermamsen

  21. Ping: Tärande oro | supermamsen

  22. Ping: Problemlösningsfasen | supermamsen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.