Ett läsår – ett hemmaår

Imorgon har mina barn skolavslutning. Endast L kommer dock att gå på sin. C har inte varit på en skolavslutning de senaste fyra åren och det blir ingen imorgon heller. För E blir det den första, och förhoppningsvis sista, missade skolavslutningen. Det gör verkligen ont att tänka på att det ser ut så här för två av mina tre barn. Genom åren har jag skuldbelagt mig själv väldigt mycket för detta men tack och lov har jag kommit till insikt om att det inte är mitt och makens fel. Trots den insikten så skär det i hjärtat. Det var inte så här det skulle vara…

Det här läsåret har gått både upp och ner. C fick en jättefin start på individuellt val på gymnasiet där betyg skulle läsas in. 100% närvaro de första två veckorna. Sen blev det totalkrasch när schemat gjordes om och jag inte längre kunde stötta C på morgnarna. C hade dessutom inte fått tillräckligt med information om att det skulle bli en schemaändring. Sådant är ju väldigt viktigt när man har svårt att vara flexibel och har behov av förberedelse.

Under våren har C haft lite kontakt med studie- och yrkesvägledaren på gymnasiet och till hösten ska C ha praktik varvat med lite studier. Vi hoppas att det blir bra!

E fick en kanonstart på högstadieskolan och gick ”all in” fram till höstlovet. E vägrar ta emot anpassningar och vill göra som alla andra. I Es fall innebar det nästan 100% närvaro och vägen rakt in i kaklet vid höstlovet. E har endast haft 10 skoldagar sedan dess. E är svår att få utanför huset. I veckan kommer mentorn och en specialpedagog hem till oss för ett möte så vi kan göra en plan för årskurs 8. E kommer inte att få gå 100%. Jag vet inte hur vi ska få E att förstå det.

För L har det varit ett ganska bra år. ADHD-medicinen fungerar och L har det lättare både med koncentration och relationer. Till vår glädje har vi dessutom fått veta att Ls lärare följer med upp i årskurs 4. Den läraren fick L i årskurs 2 efter att ha mått dåligt av en annan lärare i årskurs 1. Läraren som L har nu är verkligen jättebra. Bara en sådan sak som att läraren skriver sådana här mejl till oss: ”Maila mig om ni någon dag märker att L är extra trött efter skolan så kan jag tänka igenom dagen och se vad som blev för mycket så kan jag ändra på det!”

Imorgon är det skolavslutning även på mitt jobb. Jag jobbar sedan på fritids i fyra veckor till innan jag äntligen har semster. Jag önskar så att jag kunde ha en semester utan oro för hösten och mina barns skolgång. Vi gör verkligen allt vi kan för att stötta dem, ändå räcker det inte.

Jag vet att många av er som läser min blogg tampas med samma känslor och samma oro som jag. Det är riktigt tungt många gånger och liksom ni får stöd av mina texter, får jag stöd av era kommentarer. Tack! ❤

Nu slipper vi skolstress i några veckor. Sommaren består av helt andra utmaningar. Lugnt är det aldrig 😉
Jag vill önska er alla ett riktigt skönt sommarlov!


I december kommer min bok ut på Kikkuli förlag. Boken handlar om hur min resa som NPF-förälder har utvecklat mig som pedagog. Boken är lite som en dagbok (som bloggen) men innehåller även pedagogperspektivet. Om ni vill förhandsboka boken så kan ni mejla till info@kikkuli.com

Lyssna gärna också på Skolpodden där jag berättar om Cs väg till hemmasittande och hur vi föräldrar har blivit bemötta. Jag delar också med mig av några tankar jag har som pedagog.


Annons

17 kommentarer

Under Diagnos, förälder, Hemmasittare, Skola

17 svar till “Ett läsår – ett hemmaår

 1. Angelica

  Hej
  Du beskriver så bra om skulden jag känner när det inte blir som jag förväntat mig med skolavslutningar och skolgång. Reflekterade över det själv ikväll. Din blogg och andra forum för NPF föräldrar hjälper mig att förstå att jag inte är ensam att känna så. Det tar inte bort skulden och skammen helt men lindrar och hjälper mig att vara snällare mot mig själv. Att inte lägga skulden på mig själv för något som egentligen inte någons fel. För man kan ju inte skuldbelägga någon för att våra älskade barn har fått de funktionsnedsättningar de har. Det är ju bara så.. Sen kan man önska att förutsättningarna från samhället, för att de ska få stöttning i livet, vore annorlunda men inte heller det ligger på våra axlar och inget vi heller borde behöva känna skuld över….. Lite tankar efter att ha läst ditt blogginlägg så här på kvällskvisten. Tack för fina och tänkvärda blogginlägg

  Gillad av 1 person

 2. Annika

  Hej!
  Önskar även dig en skön sommar och så tar vi nya tag när höstterminen närmar sig.
  🎂💐

  Gillad av 2 personer

 3. Anna

  Önskar er en underbar sommar 💕 kram

  Gillad av 2 personer

 4. L

  Är så ledsamt att läsa men samtidigt så skönt att läsa att man inte är ensam.❤ tack för att du delar med dig.

  Gillad av 1 person

 5. Nina Christensen

  Jag gråter när jag läser din text för jag känner igen mig så. Tack för att du sätter ord på den verklighet vi lever i. Kärlek till dig och dina barn. Hoppas att er sommar blir bra. Äntligen sommarlov. Mitt älskade barn kommer inte heller att vara med på sin skolavslutning. Men hon är lycklig över att gå ut grundskolan.

  Gillad av 1 person

 6. Ja din blogg är verkligen en välbehövlig fyr på stormigt öppet hav! Njut och ta vara på de dagar när allt plötsligt blir rätt, de kanske är få men oj vilken kraft de ger ❤️

  Gilla

 7. Annelie

  Är så glad att skoltiden är över. Mina barn blir snart 20 & 23. Den yngre tog studenten för ett år sedan. Han gick en praktisk linje men hade mycket frånvaro. Nu är det vi som hjälper till att söka jobb. Han hade lite ströjobb direkt efter skolan som sedan rann ut i sanden .
  Den äldre, som var hemma nästan i hela 9an och inte lyckades med något gymnasium har i alla fall efter lång tid hemma fått hjälp att få en praktikplats tre eftermiddagar i veckan på ett hunddagis. Fortfarande en del frånvaro men det blir bättre. Nu kämpar vi med att han ska få lite hjälp ekonomiskt från försäkringskassan, genom aktivitetsersättning. Nu är det vi som betalar för medicin, busskort, glasögon och allt annat som kostar…..
  Så tacksam att jag genom Amelia hittade din blogg. Så tacksam att få läsa hur andra med samma problem har det. Håller tummarna att det löser sig för dina barn i höst och att ni får en fin sommar tillsammans🤗

  Gilla

 8. Eva i Dalarna

  Jag önskar dig en och din familj en skön sommar! Lyssnade på avsnittet på Skolpodden, det var roligt att höra din röst och mycket intressant det ni pratade om.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.